Laparoskopik cerrahi karaciğerdeki hastalıkların tedavisinde kullanılan minimal invazif bir ameliyat yöntemidir. Bu yöntemde, açık ameliyatlardaki geniş kesiler yerine, karında açılan küçük kesilerden özel cerrahi aletler ve bir kamera yardımıyla işlem gerçekleştirilir. Kullanılan kamera aracılığıyla, karın içini büyütülmüş bir şekilde görüntüleyerek cerrahın ameliyatı incelikle yapmasını sağlar. Hem hasta hem cerrah için daha avantajlıdır çünkü operasyonda geleneksel açık ameliyatların aksine küçük kesiler uygulanması sayesinde iyileşme süreci daha hızlı olabilmektedir. Geleneksel açık karaciğer cerrahisinde hastanın karnında ortalama 15-25cm büyüklüğünde kesi açılması gerekebilirken laparoskopik karaciğer cerrahisinde ortalama 0,5-1 santimetre büyüklüğünde birkaç kesi açılarak işlem uygulanmaktadır. Bu durum kapalı karaciğer ameliyatının büyük avantajlarından biridir.
Çoğunlukla genel anestezi kullanılarak yapılmaktadır. Hastanın genel anestezi ile uyutulmasından sonra karın bölgesinde ortalama 3 ila 7cm arasında kesik açılır. Kesilerin sayısı ve büyüklüğü her hastanın özel durumuna göre farklı olabilmektedir. Anestezi yapıldıktan sonra karnın içinin daha net görülebilmesi amacıyla karbondioksit gazı enjekte edilir. Bu işlemin ardından laparoskop(küçük kamera) yerleştirilir, bu sayede cerrah monitörde hastanın karnının içini görür. Diğer cerrahi aletlerin de yerleştirilebilmesi amacıyla birkaç kesik daha yapılır. Kamera ile net bir şekilde görüntü elde edilirken cerrah titizlikle probleme müdahale eder. Gereken müdahale yapıldıktan sonra(kist tedavisi, tümör çıkarma vb.) karın bölgesi içindeki gaz boşaltılır ve kesiler steril bir şekilde dikilerek ameliyat sonlandırılır.
İşlemin kolaylıkları ve zorlukları bulunmaktadır. Öncelikle ameliyat deneyimli ve uzman cerrahların elinden yapılmalıdır. Karaciğer vücudun en büyük organıdır ve damarları hassastır. Bu durum kanama riskini ortaya çıkarabilir, bu yüzden hassas müdahale kritiktir. Karaciğerin büyüklüğü sebebiyle bazı bölümlere erişim zorlukları yaşanabilir. Süreci kolaylaştıran faktörler de bulunmaktadır. Küçük kesiler sayesinde hasta daha hızlı iyileşir. Kamera görüntüleme sistemi sayesinde kontrollü bir ameliyat süreci geçirilmesi sağlanır.
Geleneksel açık cerrahiye göre daha küçük kesilerle gerçekleştirilmesi, kanama ve enfeksiyon riskini azaltmaktadır. Küçük kesiler hastanede kalma ve iyileşme süresini kısaltabilir ancak her cerrahi müdahalenin riskleri vardır. Anestezi dolayısıyla oluşabilecek komplikasyonlar, kanama, ince bağırsak, dalak veya pankreas gibi komşu organlarda yaralanma ve enfeksiyon bu operasyonun riskleri arasında sayılabilir.
Bu yöntem çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılabilmektedir.
Kapalı karaciğer ameliyatı her hasta için uygun olmayabilir. Genel sağlık durumu iyi ve enfeksiyon riski düşük hastalar için daha uygun bir seçenek olabilmektedir. İleri seviyede sağlık problemleri yaşamayan, karında geçmişten gelen bir ameliyat yarası olmayan hastalar laparoskopik cerrahiye uygundur. En doğru bilgi için cerrahınız gereken tetkikleri yapacak ve ameliyata uygunluğunuzu belirleyecektir.
Ameliyat öncesi hazırlık her hastanın öyküsüne göre değişebilmekle birlikte kan tahlilleri, genel tıbbi değerlendirme, röntgen çekimi ve EKG'yi içerebilir. Anestezi uzmanı hastanın anesteziye uygunluğunu değerlendirir. İşlemin olası riskleri ve olası faydaları cerrah ile konuşulur, akla takılan sorular cerraha sorularak ameliyata psikolojik olarak da hazırlanılır. Ameliyat için yazılı onay alınır. Ameliyat öncesi duş alınması tavsiye edilir. Kimi durumlarda cerrahınız ameliyat öncesi alınması gereken birtakım ilaçlar reçete edebilir. Ameliyat öncesi beslenme için mutlaka cerraha danışılmalıdır. Genellikle ameliyat öncesi gece yarısında yeme içme kesilmelidir. Düzenli kullandığınız ilaçlar varsa cerrah bilgilendirilir ve ameliyat öncesi kesilmesi gereken ilaçlar kesilir. Operasyon öncesi ve sonrası sigara, alkol sınırlandırılmalıdır.
Laparoskopik karaciğer cerrahisi(ameliyatı) çoğu durumda açık cerrahiden çok daha hızlı iyileşebilmektedir. Ameliyat sonrası bakımın ve hasta cerrah işbirliği ile dikkat edilmesi gerekenlerin titizlikle uygulanması durumunda iyileşme sürecinin mümkün oldukça az ağrı ile atlatılması hedeflenir. Ameliyat sonrası şişlik, halsizlik ve ağrı beklenen durumlardır ancak zamanla azalması beklenir. Ameliyattan birkaç saat sonra hareket edilmeye başlanması kan dolaşımının hızlanması açısından faydalıdır. İyileşme sürecinin hastadan hastaya farklar gösterebileceği unutulmamalı ve istirahate önem verilmelidir. İki hafta içerisinde günlük aktivitelerinize dönülmesi muhtemeldir. Bir süre ağır fiziksel aktivitelerde bulunulmamalıdır, bu süre kişiden kişiye değişir ve cerraha danışılmalıdır.
Ameliyat sonrası beslenme kritik öneme sahiptir ve özenli bir beslenme programı izlenmelidir. İlk 24-48 saat vücudu yormayacak hafif, sıvı gıdalar önerilir. Birkaç gün içinde aşamalı bir şekilde katı gıdalara geçiş yapılabilir. Haşlanmış patates, haşlanmış tavuk gibi gıdalar tüketilebilir. Sindirim kolaylığı önceliklendirmeli ve ağır, yağlı gıdalardan kaçınılmalıdır. İyileşme sürecinin desteklenmesi için vitamin ve protein yönünden zengin gıdalar tüketilmesi tavsiye edilir. Vücudun sıvı ihtiyacının karşılanması, özellikle su tüketimi de önemlidir.
Her ameliyat gibi laparoskopik karaciğer ameliyatının da riskleri ve olası komplikasyonları vardır. Bunlardan kaçınmak için ameliyat öncesi, sırası ve sonrası olabildiğince dikkatli olmak gerekir.
Sonuçları etkileyeme ihtimali olan birden çok faktör bulunmaktadır. Sonuçlar her hasta için farklılık gösterecektir. Hastanın genel fiziksel sağlık durumu, yaşı, karaciğerinin durumu, kronik hastalıkları alınacak sonuçları etkileyebilir. Ameliyatın yapılma amacına göre de alınacak sonuçlar ve süreci değişir.
Ameliyat öncesi ve sonrasında yapılacak düzenli yürüyüşlerin sonuçlar üzerinde olumlu etkisi olabilmektedir. Karaciğere yük olacak maddelerin tüketilmemesi, sigara ve alkolün tercihen kesilmesi olumlu sonuçlara giden yolda önem arz eder. Ameliyat öncesi ve sonrası yapılması gerekenlerle ilgili cerrahla açık bir iletişim kurmak ve katiyen uygulamak süreci kolaylaştıracaktır.
Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kuntay Kaplan, Adana'da deneyimli ekibi ve yüksek teknolojik donanımıyla Minimal Gastrik Bypass ameliyatlarını başarıyla gerçekleştiriyor. Adana'nın yanı sıra, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Erzincan, Şırnak, Hakkari ve Siirt gibi pek çok ilden gelen hastalar bu sağlık hizmetinden faydalanıyor. Siz de Doç. Dr. Kaplan’ın bu hizmetinden yararlanmak istiyorsanız, Randevu Al Formunu doldurarak tedavi sürecini başlatabilirsiniz.
Laparoskopik Karaciğer Cerrahisi (Kapalı Karaciğer Ameliyatı) fiyat ve maliyetleri çok sayıda faktöre göre şekillenmektedir. Hastanın genel sağlık durumu, operasyonda kullanılacak cerrahi ekipmanlar, ameliyatı yönetecek doktor ve cerrahi ekibin uzmanlık ve tecrübesi maliyeti etkileyen faktörler arasında yer alır. Bunun yanı sıra operasyonun gerçekleştirileceği sağlık kuruluşunun teknolojik donanımı, ameliyat sonrası ve öncesi işlemler, hizmetin verildiği şehir ve benzeri unsurlar da laparoskopik karaciğer cerrahisi (kapalı karaciğer ameliyatı) fiyatlarını etkileyebilmektedir. Laparoskopik Karaciğer Cerrahisi (Kapalı Karaciğer Ameliyatı) Fiyatlarına dair güncel ve net bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Bu yöntem tümörlerin çıkarılması, karaciğer kistlerinin tedavisi ve çeşitli karaciğer hastalıklarında tercih edilebilmektedir.
Ameliyat öncesi gerekli testler yapılır. Hasta ameliyattan birkaç gün öncesinde yediğine içtiğine dikkat etmeye başlamalıdır.
Bu teknik çoğunlukla güvenlidir. Ameliyatı yapan ekip ve hastanın genel sağlık durumu alınabilecek sonucu etkiler.
Daha küçük kesiler düşük enfeksiyon riskini beraberinde getirir. Bu açıdan daha az riskli olduğu söylenebilir.
Vücuda yük bindirecek ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır. Hafif yürüyüşler gibi aktiviteler tercih edilebilir.
İlk 24-48 saat sıvı ve daha sonrasına aşamalı olarak katı gıdaların tüketimine geçiş yapılabilir.
Kesiler küçük olduğundan dolayı bu işlem sonrası genellikle yoğun ağrılar çekilmez. Kullanılacak ağrı kesicileri sağlık ekibiniz tavsiye edecektir.
Hastanede kalınan süre ortalama 1-3 gündür.
İşe dönme süresi herkes için fark göstermekle birlikte ortalama 2-4 hafta arasıdır.
Minimal invaziv cerrahi kimi durumlarda karaciğer naklinde kullanılabilir.
Copyright © 2025 Kuntay Kaplan Tüm Hakları Saklıdır