Distal Pankreatektomi Cerrahisi (Pankreas Ameliyatı)

Sayfa İçeriği

Distal Pankreatektomi (Pankreas Ameliyatı) Nedir?

Distal pankreatektomi, pankreasın gövde ve kuyruk kısmının ameliyat yoluyla çıkarılması prosedürüdür. Pankreas, karında bulunan, sindirim enzimleri ve vücudun kan şekeri düzeyini düzenleyen insülin gibi hormonları üretme görevi olan önemli bir organdır. Pankreas; baş, gövde ve kuyruk olmak üzere üç temel bölümden oluşur. Distal pankreatektomi, pankreasın sol kısmında bulunmakta olan gövde ve kuyruk kısmındaki sorunları gidermek için uygulanan bir işlemdir. Bu prosedür çoğunlukla pankreas kanseri, kistler, pankreatit(pankreas iltihaplanması) ve bazen iyi huylu tümörlerin tedavisinde de uygulanmaktadır. Ameliyatta problemli kısmın alınması ve geri kalan sağlıklı kısmın işlevini sürdürmesi hedeflenir. Bu ameliyat açık, laparoskopik(kapalı) ya da robotik cerrahi yöntemleriyle yapılabilmektedir.

Pankreas Ameliyatı (Distal Pankreatektomi) Neden Yapılır?

Distal Pankreatektomi, pankreasın gövde ve kuyruk bölümlerinde oluşan farklı sorunların tedavisi için yapılabilir. Distal pankreatektominin uygulanma sebepleri arasında en yaygın olanlar şunlardır:

Pankreas Kanseri: Pankreasın gövde ve uç kısmındaki kötü huylu hücreler bu ameliyatın en sık yapılma sebebidir. Distal Pankreatektomi sayesinde tümörün tamamen çıkarılabilmesi dahi mümkün olabilmektedir.

Nöroendokrin Tümörler(NET’ler): Pankreasın görevlerinden biri de hormon üretmektir. Hormon üreten hücreler kimi zaman tümörlere sebebiyet verebilmektedir. Bu tümörler, iyi huylu ya da kötü huylu olarak sınıflandırılabilir. Distal Pankreatektomi sayesinde tümörler çıkarılarak hastanın hormon dengesinin sağlanması hedeflenir.

Kistik Tümörler: Pankreasta oluşan kistler genellikle iyi huylu olmalarına rağmen kanserleşme ihtimaline sahiptir. Kanserleşme riskine sahip olan veya semptom göstererek kişinin hayat kalitesinin düşmesine sebep olan kistler Distal Pankreatektomi ile temizlenebilir. Müsinöz kistik neoplazm(MKN), seröz kistadenom ve intraduktal papiller müsinöz neoplazm(IPMN) en sık görülen kistik tümörlerdendir.

Kronik Pankreatit Komplikasyonlar(Pankreas İltihabı): Pankreas iltihabı kronikleştiğinde kalıcı olarak hasar verebilir. Psödökistler(sıvı dolu kistler), sindirim problemleri ve ağrı gibi komplikasyonlara yol açabilir. Tedavi için Distal Pankreatektomi etkili olabilmektedir.

Karın Travmaları: Karın bölgesine alınan ciddi darbeler sonucu pankreasa zarar gelmes durumunda hasarlı kısmın çıkarılması gerekebilir.

Distal Pankreatektomi (Pankreas Ameliyatı) Nasıl Yapılır?

Distal Pankreatektomi farklı metotlarla uygulanabilmektedir. Bu metotlardan bazıları  açık cerrahi(laparotomi), kapalı(laparoskopik) cerrahi ve robotik cerrahidir. Laparotomi(açık cerrahi) karın bölgesinde tek ve büyük bir kesi açılarak yapılır, ameliyat doğrudan cerrah tarafından gerçekleştirilir. Özellikle büyük tümörler ve acil durumlar için avantajlı bir tekniktir. Büyük boyutlu tek bir kesinin olması kişinin hastanede kalış süresini uzatmakla beraber enfeksiyon riskini de artırdığı söylenebilir.

Kapalı(laparoskopik) yöntemde ise karın bölgesinde birkaç adet küçük kesi açılır. Bu kesilerden cerrahi aletler ile küçük bir kamera yerleştirilerek işlem gerçekleştirilir. Cerrah, kameradan aldığı görüntü yardımıyla ameliyatı yapar. Laparoskopik cerrahi küçük kesiler sayesinde iyileşme süresini kısaltabilir. Enfeksiyon riskinin açık ameliyata göre daha düşük olduğu söylenebilir. Kapalı ameliyat yapılabilmesi tümörün boyutuna, hastanın ameliyat geçmişine ve genel sağlık durumuna bağlıdır.

Robotik cerrahide de laporoskopik yönteme benzer olarak küçük kesiler açılmaktadır. Cerrah, ameliyatı bir konsol yardımıyla gerçekleştirir. Konsol, cerrahın el hareketlerini hassas bir şekilde karın bölgesine aktarır. Bu yöntem üç boyutlu görüntü  sayesinde ekstra hassas olunabilmesine imkan tanır.

Distal Pankreatektomide (Pankreas Ameliyatı) Dalağın Rolü ve Alınması (Splenektomi)

Distal Pankreatektomide dalağın alınması(splenektomi), her operasyonun bir parçası olmasa da bazı durumlarda gerekli görülebilir. Bu durum tümörün yayılım durumuna, pankreasın ucuyla dalak arasındaki damarların yapışıklığı gibi durumlara bağlı değişebilir. Dalağın alınması ameliyatın zorluğunu artırabilmektedir. Dalak vücudumuz için hayli işlevli bir organdır. Kan hücrelerini filtreleme ve depolama gibi görevleri vardır. Bunlar yapılamadığında vücut bazı enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale gelebilir. Bu nedenle splenektomi uygulanan hastaların operasyon sürecinde ekstra hassasiyet gösterilmektedir. Splenektomi sonrası hastaların bağışıklık sistemi desteklenmeli, yaşam tarzına özen gösterilmelidir.

Pankreas Ameliyatı (Distal Pankreatektomi) Sonrası İyileşme

Ameliyat sonrası iyileşme süreci ameliyatın hangi yöntemle yapılmış olduğuna bağlıdır. Süreci genel olarak ele almamız gerekirse:

Operasyon sonrası hastanede kalış süresi ortalama 5-10 gündür. Müdahale kapalı veya robotik yöntemle yapıldıysa bu süre daha da kısalabilir.

Cerrahi uygulama sonrası ağrı yönetimi çeşitli ilaçlarla sağlanabilir ve gitgide azalması beklenir. Birkaç gün ağızdan beslenme gerçekleşmeyebilir, damardan besin takviyesi uygulanabilir. Ağır fiziksel aktiviteden birkaç hafta mutlaka kaçınılmalıdır. Hastanın tam olarak değişmesi ortalama birkaç hafta ile birkaç ay arası sürebilir. Bu süre zarfında olası komplikasyonlardan kaçınmak için tedbirli olmak elzemdir.

Distal Pankreatektomi (Pankreas Ameliyatı) Sonrası Olası Komplikasyonlar ve Riskler

Distal Pankreatektomi kapsamlı ve hassas bir işlem olduğundan dolayı bazı komplikasyonlar çıkması olasılığı vardır. Bu komplikasyonlar:

Pankreas Fistülü: Pankreas sıvısının karın boşluğuna sızması durumuna denir. En sık görülen komplikasyonlardan biridir. Bazı hafif fistüllerin kendiliğinden iyileşebildiği gibi bazı fistüllerde ek müdahaleler gerektirebilir.

Kanama: Ameliyat sırası veya sonrası kanama olası komplikasyonlardandır.

Enfeksiyon: Ameliyat bölgesinde enfeksiyon meydana gelebilir.

Diyabet: Çoğunlukla pankreasın çok büyük bir parçasının alındığı durumlarda ya da halihazırda diyabet riski olan kişilerde görülmektedir.

Sindirim Problemleri: Pankreasın sindirim sisteminde önemli bir yeri vardır. Sindirim enzimleri eksiği sonucu ishal, hazımsızlık ve kilo kaybı yaşanabilmektedir.

Dalakla İlgili Komplikasyonlar: Eğer splenektomi yapıldıysa(ameliyat sırasında dalağın da çıkarılması) hasta enfeksiyona karşı daha hassas olabilir.

Damar Tıkanıklığı(Tromboz): Ameliyat sonrası hareketsizlikten dolayı kanın pıhtılaşması.

Mide Boşalma Gecikmesi(Gastroparezi): Midenin yiyecekleri ince bağırsağa boşaltamaması.

Distal Pankreatektomi Cerrahisi (Pankreas Ameliyatı) Hizmeti Verdiğimiz İller

Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kuntay Kaplan, Adana'da deneyimli ekibi ve yüksek teknolojik donanımıyla Minimal Gastrik Bypass ameliyatlarını başarıyla gerçekleştiriyor. Adana'nın yanı sıra, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Erzincan, Şırnak, Hakkari ve Siirt gibi pek çok ilden gelen hastalar bu sağlık hizmetinden faydalanıyor. Siz de Doç. Dr. Kaplan’ın bu hizmetinden yararlanmak istiyorsanız, Randevu Al Formunu doldurarak tedavi sürecini başlatabilirsiniz.

Distal Pankreatektomi Cerrahisi (Pankreas Ameliyatı) Fiyatları

Distal Pankreatektomi Cerrahisi (Pankreas Ameliyatı) fiyat ve maliyetleri çok sayıda faktöre göre şekillenmektedir. Hastanın genel sağlık durumu, operasyonda kullanılacak cerrahi ekipmanlar, ameliyatı yönetecek doktor ve cerrahi ekibin uzmanlık ve tecrübesi maliyeti etkileyen faktörler arasında yer alır. Bunun yanı sıra operasyonun gerçekleştirileceği sağlık kuruluşunun teknolojik donanımı, ameliyat sonrası ve öncesi işlemler, hizmetin verildiği şehir ve benzeri unsurlar da distal pankreatektomi cerrahisi (pankreas ameliyatı) fiyatlarını etkileyebilmektedir. Distal Pankreatektomi Cerrahisi (Pankreas Ameliyatı) Fiyatlarına dair güncel ve net bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Distal Pankreatektomi Cerrahisi (Pankreas Ameliyatı) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Pankreastan Neden Parça Alınır?

Pankreastan genellikle hücrelerin iyi veya kötü huylu olup olmadığını belirlemek ve diğer pankreas hastalıklarının tanısını yapmak amacıyla parça alınır. Parça alınarak tümörün tipi belirlenerek izlenecek tedavi planlanabilir, tedavi sonrası yanıt değerlendirilebilir.

Pankreas Kendini Yeniler Mi?

Pankreasın kendini yenileme kapasitesi büyük ölçüde kısıtlıdır. Küçük hasarları onarabilir ancak ciddi durumlarda pankreasın kendini tamamen yenilemesi mümkün değildir.

Pankreasın Tamamı Alınırsa Ne Olur?

Pankreas tamamı alınması durumunda cerrahi diyabet görülür. Cerrahi diyabete “tip 3c diyabet” de denmektedir. Bu kondisyona sahip hastaların yaşam boyu insülin tedavisi ve enzim takviyesi alması gerekmektedir.

Pankreas Ameliyatı (Distal Pankreatektomi) Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Ameliyat sonrası sindirim sistemine fazla yük bindirilmesi tavsiye edilmez ve bu yüzden düşük yağlı, yüksek lifli ve bir diyet önerilir.

Distal Pankreatektomi (Pankreas Ameliyatı) Riskli mi?

Pankreas ameliyatı kompleks bir operasyondur ve belli riskleri vardır. Bu riskleri en aza indirmek için alanında deneyimli cerrahların tercih edilmesi önem arz eder.

Pankreas Hastalıkları Nasıl Önlenir?

Sağlıklı bir diyet, kötü alışkanlıklardan uzak durmak, ve düzenli hareket etmek pankreas sağlığını destekleyebilir.

Distal Pankreatektomi Sonrası İyileşme Süreci Ne Kadar Sürer?

İyileşme süresi ortalama 4-6 hafta arasındadır. Bu süre, kişinin genel bağışıklığına, ameliyatın kapsamına ve tercih edilen ameliyat yöntemine bağlı olarak değişebilir.

Pankreas Fistülü Kendiliğinden Geçer Mi?

Hafif pankreas fistülleri genellikle kendiliğinden iyileşebilir. Ancak daha ciddi durumlarda müdahale gerekebilmektedir.

Pankreas Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Pankreas kanserinin sık görülen belirtileri arasında karın ağrısı, iştah kaybı, sarılık ve ani kilo kaybı bulunmaktadır. Bu tür belirtiler başka hastalıklarda da görülebilmekle beraber, en doğru teşhisi cerrahınız yapacaktır.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Tedaviler

Randevu Al