Whipple ameliyatı (pankreatikoduodenektomi), pankreasın baş kısmı, onikiparmak bağırsağı (ince bağırsağın başlangıç bölümü), safra kesesi, safra kanalı ve midenin bir kısmını içeren organların cerrahi olarak çıkarıldığı bir işlemdir. Whipple cerrahisinde kanserli dokunun çıkarılması amaçlanır. Çoğunlukla pankreas kanseri, safra yolu kanseri, ince bağırsak(duodenum) kanseri ve bu organların çevresindeki iyi huylu kistlerin tedavisinde kullanılır. Oldukça kompleks olan Whipple Cerrahisi için multidisipliner yaklaşım ve uzman bir cerrah ekibi anahtar rol oynar.
Whipple ameliyatı, pankreas kanseri ve pankreasa ilişkin hastalıkların tedavisinde kullanılan, bir çeşit cerrahi tedavi prosedürüdür. Whipple ameliyatı, pankreasın bir bölümünü, onikiparmak bağırsağı, safra kanalları ve safra kesesinin çıkarılmasını sağlar. Whipple ameliyatı, hedeflenen tümörün çıkarılması ve pankreasta oluşan hasarı gidermektir. Oldukça karmaşık bir tedavi prosedürü olan whipple ameliyatı, uzman ve tecrübeli cerrahlar tarafından gerçekleştirilmelidir.
Ameliyat sırasında pankreasın hastalıktan etkilenen bölgesi, safra kesesi, onikiparmak bağırsağı ve kimi zaman da midenin küçük bir bölümü çıkartılabilir. Ardından sindirim faaliyetinin devam edebilmesi için bağırsaklar tekrardan düzenlenir. Bu cerrahi operasyon, pankreas kanseri gibi tablolara karşı uygulandığında tümörün yayılması kontrol altına alınabilir ve hastanın yaşam kalitesi bariz şekilde arttırılabilir. Fakat whipple ameliyatı belli durumlarda ciddi riskler taşıyabilir. Zira komplikasyon riski yüksek ve karmaşık bir ameliyattır. Ameliyatın ardından gelen iyileşme süreci de kimi zaman zorlu seyredebilmektedir. Bu yüzden uygulamanın risklerinin göz önünde bulundurulması, uzman ve başarılı bir cerrah tercih edilmesi gerekir.
Whipple ameliyatının aşamaları şu şekilde seyreder:
Whipple ameliyatının ardından beslenme düzeni hastanın iyileşme süreci açısından ve sindirim sisteminin yeni düzene uyum sağlaması bakımından büyük önem taşır. Whipple ameliyatının ardından beslenme konusunda hastanın dikkat etmesi gereken şeyler şu şekildedir:
Ameliyattan sonraki ilk birkaç gün hastanın sıvı gıdalarla beslenmesi gerekir. Bu süreçte vücut yeni sindirim düzenine yavaşça alıştırılmalıdır. Şişkinliği önlemek için sık sık ve az miktarda sıvı almakta yarar vardır. Berrak tavuk suyu, sebze suyu ve bitki çayları bu dönemde tercih edilebilir.
İlk birkaç günün ardından doktor gözetiminde aşamalı olarak katı gıdalara geçilebilir. Bu dönemde sindirimi kolay ve yumuşak gıdalar tercih etmekte yarar vardır. Püre kıvamında meyveler, yoğurt ve haşlanmış sebzeler bu dönemde tüketilebilirler.
Sindirim sisteminin uyum sağlaması için gün içerisinde daha sık ama küçük miktarlarda öğünlerle beslenmek gerekir. Bu tarz bir beslenme sindirim sisteminin üzerine binen yükü azaltacaktır.
Proteinler vücudun doku iyileşme süreci ve vücudun kendisini onarması için büyük önem taşır. Bilhassa süt ürünleri, tavuk ve balık gibi protein zengini gıdalar tercih edilebilir.
Yağ tüketimi sindirim sistemi problemlerini önlemek için sınırlandırılmalıdır. Bununla birlikte lifli gıdalar da beslenme rutinine aşama aşama eklenmelidir. Zira aşırı lifli gıdalar sindirim sistemini zorlayabilir.
Yeterince sıvı almak, vücudun su dengesinin korunmasını sağlar. Fakat olması gerekenden fazla sıvı tüketildiğinde vücutta şişkinlik meydana gelebilir. Bu noktada doktorun önerileri doğrultusunda hareket etmek gerekir.
Whipple ameliyatının ardından beslenme rutininizi oluştururken doktorunuzun ve diyetisyeninizin rehberliğine ihtiyacınız olacaktır. Diyetisyeninizle kişiselleştirilmiş bir beslenme planı oluşturmanızda ve buna uymanızda yarar vardır.
Unutmamak gerekir ki her hastanın yapısı ve sağlık durumu farklıdır. Bu yüzden kendi doktorunuz ve diyetisyeniniz sizin için en doğru beslenme programını hazırlayacaktır.
Whipple cerrahisinin ardından farklı komplikasyonlar meydana gelebilir. Her hastanın süreci kendine özgüdür. Yani burada bahsettiğimiz her komplikasyon her hastada görülmeyebilir. Whipple ameliyatı ardından gelişebilen komplikasyonlar şu şekildedir:
Enfeksiyonlar – Ameliyatın ardından yara enfeksiyonları ve iç organ enfeksiyonları oluşabilir. Bu enfeksiyonlara karşı doktor antibiyotik tedavisine başvurabilir.
Yara – Operasyon bölgesinde yara açılması, dikişlerin açılması veya yaraların iyileşmesinde bazı sorunlar yaşanabilir. Bu gibi problemler uzun süreler boyunca bakım gerektirebilir.
Kanama – Operasyonun ardından nadiren de olsa kanama problemleri yaşanabilir. Fakat şiddetli kanamalar yaşanırsa ek müdahalede bulunmak gerekebilir.
Sindirim Problemleri – Sindirim sisteminin yapısal olarak değişmesinden dolayı kişide kabızlık, şişkinlik ve ishal benzeri problemler meydana gelebilir. Sindirim sorunlarına karşı ilaç tedavileri ve diyet uygulamalarından faydalanılabilir.
Pankreas Yetmezliği – Whipple cerrahisi pankreasın bir bölümünün çıkartılmasını içerir. Pankreasın yeterince enzim üretememesi söz konusu olabilir. Bu da kişinin sindirim zorlukları yaşamasına yol açar. Buna karşı olarak doktor enzim takviyeleri önerebilir.
Safra Yolu Sorunları – Safra akışı sorunları safra yolu tıkanıklıkları ve benzeri komplikasyonlar yaşanabilir.
İnce Bağırsak Sorunları – Ameliyattan sonra besin emilimi azalır ve bundan dolayı bazı beslenme problemleri yaşanabilir.
Organ Hasarı – Ameliyat esnasında başka organlar zarar görebilir. Bu da başka komplikasyonların kapısını aralar.
Akciğer Enfeksiyonu – Operasyondan sonra hasta uzun süre istirahat edeceği için hareketsizlikten kaynaklı pnömoni gelişme riski oluşur.
Damar Tıkanıklığı – Whipple ameliyatının ardından kan pıhtısı oluşursa damar tıkanıklığı ile karşı karşıya kalınabilir.
Tüm bu komplikasyonların gelişme ihtimali olsa da hepsinin yaşanacağı anlamına gelmez. Cerrahın tecrübesi ve hastanın sağlık durumu gibi birçok etken bu komplikasyonların gelişme olasılığını azaltabilir. Doktorun önerilerine uyulduğu taktirde komplikasyon görülme ihtimali azalacaktır.
Whipple ameliyatının ardından iyileşme süreci ameliyatın karmaşıklığına, komplikasyonlara ve hastanın genel sağlık durumuna göre farklılık gösterir. Bu süreçte hastanın vücudu ameliyat sonrası değişikliklere uyum sağlamaya çalışır. Operasyonun ardından hasta birkaç gün hastanede gözetim altında tutulur. Bu dönemde dikişlerin izlenmesi, ağrı yönetimi ve enfeksiyonlarla mücadele gibi pek çok boyut vardır. Bu dönemde sıvı gıdalarla beslenilir. Katı besinlere yavaş ve aşamalı şekilde geçilir. Bu sindirim sisteminin yeni haline alışma süreci için önemlidir. Hareketlilik iyileşme döneminde büyük önem taşır. Hasta yavaşça hareket etmeli ve kan dolaşımını hızlandırmalıdır. Tüm bunlar akciğer fonksiyonunun desteklenmesini ve komplikasyon riskinin azaltılmasını sağlar.
Kontrol randevuları ve doktor takibi, iyileşmenin düzgün şekilde seyrettiğinden emin olmak için büyük önem taşır. Doktor ameliyatın ardından iyileşme seyrini takip eder, dikişleri ve yaraları kontrol ederek gelişebilecek komplikasyonlara erkenden müdahale eder.
Bu dönemde önemli konulardan biri de hastanın psikolojik olarak desteklenmesidir. Yaşanacak duygusal zorluklarla başa çıkabilmek için bu elzemdir. Zira büyük cerrahi operasyonlar hastaları sadece fiziken değil, psikolojik olarak da zorlanmasına neden olur. Uzun vadeli iyileşme süreci tam bir iyileşme sağlanana kadar devam eder.
Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kuntay Kaplan, Adana'da deneyimli ekibi ve yüksek teknolojik donanımıyla Minimal Gastrik Bypass ameliyatlarını başarıyla gerçekleştiriyor. Adana'nın yanı sıra, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Erzincan, Şırnak, Hakkari ve Siirt gibi pek çok ilden gelen hastalar bu sağlık hizmetinden faydalanıyor. Siz de Doç. Dr. Kaplan’ın bu hizmetinden yararlanmak istiyorsanız, Randevu Al Formunu doldurarak tedavi sürecini başlatabilirsiniz.
Whipple Cerrahisi (Ameliyatı) fiyat ve maliyetleri çok sayıda faktöre göre şekillenmektedir. Hastanın genel sağlık durumu, operasyonda kullanılacak cerrahi ekipmanlar, ameliyatı yönetecek doktor ve cerrahi ekibin uzmanlık ve tecrübesi maliyeti etkileyen faktörler arasında yer alır. Bunun yanı sıra operasyonun gerçekleştirileceği sağlık kuruluşunun teknolojik donanımı, ameliyat sonrası ve öncesi işlemler, hizmetin verildiği şehir ve benzeri unsurlar da whipple cerrahisi (ameliyatı) fiyatlarını etkileyebilmektedir. Whipple Cerrahisi (Ameliyatı) Fiyatlarına dair güncel ve net bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Copyright © 2025 Kuntay Kaplan Tüm Hakları Saklıdır