Tüp Mide Ameliyatı (Cerrahisi)

Sayfa İçeriği

Midenin boyutunu küçültmek ve kişinin alabildiği gıda miktarını azaltmak için uygulanan çeşitli yöntemler söz konusudur. Obezite cerrahisinde kişinin özel koşullarına ve gereksinimlerine göre farklı ameliyat teknikleri tercih edilebilir. Bu cerrahi prosedürler sayesinde kişinin kilo verme süreci desteklenir ve obezite sorunu ile birlikte obeziteden kaynaklanan diğer sağlık sorunları da giderilmiş olur. Kalp rahatsızlıkları ve yüksek tansiyon benzeri obezite ile ilişkili farklı sağlık sorunlarının önüne geçmek kolaylaşır. Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr. Kuntay Kaplan, Tüp Mide ameliyatı hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı. 

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) Nedir?

Tüp mide ameliyatı, hastanın midesinin cerrahi işlemle bir tüp formuna getirilmesi işlemidir. Sindirim sistemi incelendiğinde yapı olarak her birinin bir çeşit boru şeklinde olduğunu görebiliriz. Yemek borusu ve bağırsaklar ince ve uzun yapıda borular şeklindedir. Bunun tek istinası mide organıdır. Daha çok gıda alıp depolanabilmesi için mide bir tüpten ziyade bir çeşit keseye benzer. Midenin büyük bir bölümünün ameliyatla geri dönüşü olmayacak biçimde çıkartılması ve bağırsaklarla devam eden bir sisteme dönüştürülmesi işlemine tüp mide ameliyatı adı verilir. Sanılanın aksine bu operasyonda mideye bir tüp ya da herhangi bir yabancı cisim yerleştirilmez. Mide operasyondan sonra bir tüpe benzediği için bu cerrahi işlem tüp mide ameliyatı olarak adlandırılır.

Tüp Mide ameliyatının etkisi midenin hacmini küçültmekten ibaret değildir. Midenin küçültülerek tüp formuna getirilmesi aynı zamanda midenin salgıladığı açlık hormonuna da etki eder. Kişinin yemek yemeye karşı isteği azalır. Beyin çok daha az açlık sinyali alır. Yani tüp mide ameliyatı aynı zamanda hormonal bir etki de yaratır.

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Tüp mide ameliyatı temel olarak morbid obezite vakalarının tedavisinde kullanılsa da obeziteye eşlik eden çok sayıda hastalığın tedavisinde fayda sağlar. Bu hastalıklar arasında tip 2 diyabet de dahil olmak üzere çok sayıda önemli sağlık sorunu yer alır. Asıl hedef obezite tedavisi değil de tip 2 diyabet olduğu vakalarda bypass grubu operasyonları öncelikli olarak tercih edilebilir. Bunun yanı sıra tüp mide ameliyatı ileri düzeydeki obezite hastalarında bir çeşit geçiş operasyonu olarak da değerlendirilir. İleri düzeydeki obez bireylerde bypass grubu ameliyatlarına hazır hale gelebilmeleri için tüp mide ameliyatı uygulanabilir.

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) Nasıl Yapılır?

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) Hangi Hastalar İçin Uygundur?

Tüp mide ameliyatı morbid obezite tanısı almış hastalar için kullanılır. Tip 2 diyabet hastalığını tedavi etmekte bypass grubu ameliyatları kadar başarılı olmamakla birlikte gerektiğinde kullanılabilmektedir.

İleri düzeydeki reflü vakalarında ve kontrol altına alınamayan diyabet hastalarında tüp mide ameliyatı tercih edilmez.

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) Öncesi ve Ameliyat Günü Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Tüp mide ameliyatından önce hastaların çok sayıda tetkikten geçirilmesi gerekir. Tüp mide ameliyatına engel teşkil edecek kalp rahatsızlığı ya da mide ülseri benzeri rahatsızlıkların olup olmadığı tespit edilir. Operasyon için engel teşkil edebilecek durumlar giderilir ve hasta ameliyat için uygun hale getirilir. Tüp mide ameliyatının öncesinde uygulanan bu tedaviler kimi zaman aylarca sürebilmektedir. Bununla birlikte beslenme uzmanı ve diyetisyenler, psikolog ve psikiyatrlar da hastanın ameliyat için uygun olup olmadığını değerlendirirler. Operasyon günü hastanın yatışı gerçekleştirilir. Ameliyat tamamlandıktan sonra da iki veya üç gün süresince hastanın hastanede gözetim altında tutulması gerekir.

Aşırı kilolu ve karaciğer yağlanmasının ön planda olduğu hastalarda operasyonun on on beş gün öncesinde özel bir beslenme programı uygulanabilir. Bu durum ameliyatın daha risksiz şekilde gerçekleştirilmesini sağlar.

Tüp Mide Ameliyatında (Sleeve Gastrektomi) Yaş Sınırı Var Mıdır?

Zihinsel ve fiziksel gelişimin tamamlamış on sekiz yaş üstü bireylerde tüp mide ameliyatı uygulanabilmektedir. Nadiren on sekiz yaş altı çocuklar için bu ameliyata karar verilebilmektedir. Bu istisnai durumun ötesinde 18-65 yaş arası grupta tüp mide ameliyatı uygulanabilmektedir. 65 yaş üstü bireyler eğer genel sağlık durumları iyiyse ve cerrahi operasyonu kaldırabilecek düzeydeyseler tüp mide ameliyatı uygulanabilmektedir.

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) İçin Uygun Kilo Aralığı Nedir?

Tüp mide de dahil olmak üzere obezite cerrahisi kapsamında yer alan her ameliyatta kişinin kilosu değil vücut kitle indeksi değerlendirilerek karar verilir. Vücut kitle indeksi 18-25 aralığında ise bu kişinin normal, sağlıklı vücut ağırlığında olduğu anlamına gelir. 25-30 arası değerler ise fazla kilolu olarak tanımlanır. Vücut kitle indeksi otuz ve üzeri değerlerde olan kişiler ise obez olarak tanımlanırlar. Obez bireylerin tamamı obezite cerrahisi ve tüp mide ameliyatı için uygun değildir. Vücut kitle indeksi 35’in üzerinde olan kişilerde obeziteden kaynaklanan sağlık sorunları söz konusu olmaya başlar. Vücut kitle indeksi 40 ve üzeri ise başka hiçbir sağlık sorunu olmasa bile tüp mide ameliyatı veya farklı obezite ameliyatları uygulanabilir.

Tüp Mide Ameliyatında (Sleeve Gastrektomi) Kilo Verme Nasıl Sağlanır?

Tüp mide ameliyatı ile mide, yemek borusunun devamı gibi bir çeşit tüp haline getirilerek hacmi önemli ölçüde küçültülür. Mide hacminin küçülmesi açlık hormonunun salgılanmasını da büyük oranda azaltır. Tüm bu etkiler kişinin iştahını olumsuz etkiler. İştahı azalan ve eskiye göre çok çabuk doyan kişiler beslenmeye de çok daha az ihtiyaç duyarlar. Çok daha az gıda alan kişilerin sağlığını koruyabilmek için mineral, vitamin ve protein bakımından zengin olan besinler tercih etmesi gerekir.

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) Hangi Hasta Grubu İçin Uygun Değildir?

Tüp Mide Ameliyatının (Sleeve Gastrektomi) Avantajları Nelerdir?

Tüp Mide Ameliyatının (Sleeve Gastrektomi) Riskleri Nelerdir?

Obezite hastalarının ameliyatlarında emboli atma, böbrek yetmezliği, kas yıkımı, akciğer sönmesi gibi risklerden söz edilebilir. Bu risk faktörleri sadece tüp mide ameliyatından dolayı ortaya çıkmaz. Obeziteli bireylerde uygulanan tüm cerrahi prosedürler için bu risk faktörleri geçerlidir.

Yine tüm cerrahi prosedürlerde olduğu gibi kanama veya enfeksiyon gibi riskler söz konusudur. Günümüzde robotik cerrahi ve laparoskopik yöntemle gerçekleştirilen tüp mide ameliyatlarında bu riskler minimal düzeydedir. Bunun yanı sıra tüp mide ameliyatının kendisine dair riskleri sıralamamız gerekirse:

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) Sonrası Kaçak Belirtileri Nelerdir?

Tüp mide ameliyatının ardından en önemli kaçak belirtileri yüksek ateş ve karın ağrısıdır.

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) Sonrası Kaçak Tedavisi

Tüp mide ameliyatından sonra kaçak gelişmişse her zaman cerrahi müdahale gerekmeyebilir. Endoskopik ve radyolojik yöntemlerle de kaçak sorunu tedavi edilebilmektedir.

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) Ne Kadar Sürer?

Tüp mide ameliyatı genellikle 30-90 dakikalık bir zaman diliminde tamamlanabilmektedir. Ancak bu süre hastanın anatomisi ve cerraha göre şekillenebilir.

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) Sonrası Kişi Normal Sosyal Yaşantısına Ne Zaman Dönebilir?

Ameliyatın ardından hasta iki veya üç gün hastanede gözetim altında tutulur. Ameliyat başarı ile tamamlandıktan sonra kişiler beş gün içerisinde iş yaşantılarına dönebilir ve sosyal hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilirler. Bu noktada hastanın bedenini fazla zorlamaması ve beslenme kurallarına uyması gerekir.

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) Sonrası Mide Yeniden Büyür Mü?

Tüp mide ameliyatından sonra hastanın midesi yeniden büyüme eğilimi gösterebilir. Bu son derece doğal bir durumdur. Fakat mide hacmi çok fazla büyürse hasta kaybettiği kiloları yeniden almaya başlar.

Ameliyat sonrası beslenme kurallarına uyulduğu ve yaşam tarzı sağlıklı şekilde düzenlendiği taktirde mide hacmi fazla büyümez.

Tüp Mide Ameliyatından (Sleeve Gastrektomi) Sonra Ağırlık Kaldırmak Sakıncalı Mıdır?

Kapalı yöntemle gerçekleştirilen tüp mide cerrahisinin ardından uzun vadede ağır kaldırmak herhangi bir sakınca teşkil etmez. Yalnızca hastanın ameliyattan sonraki ilk günlerde ağır yüklerden kendisini koruması gerekir. Bunun haricinde günlük aktivitelerin yerine getirilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.

Tüp Mide Ameliyatından (Sleeve Gastrektomi) Sonra Ne Zaman Spora Başlanabilir?

Hastanın vücut yapısı, yaşı, fiziksel alışkanlıkları ve daha birçok etkene göre değişmekle birlikte bir, bir buçuk ay sonra kişi aktif olarak spor yapmaya başlayabilir. Yalnızca erken dönemde ağır sportif aktivitelerden sakınmakta fayda vardır.

Tüp Mide Ameliyatından (Sleeve Gastrektomi) Sonra Cinsel Yaşam Nasıl Olmalıdır?

Hasta doktor aksi bir uyarıda bulunmadığı sürece ilk haftadan sonra cinsel yaşantısına kaldığı yerden devam edebilir.

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) Fiyatları

Tüp mide ameliyatının maliyetleri çok sayıda faktörden etkilenebilmektedir. Tüp mide ameliyatından sonra herhangi bir komplikasyon yaşanmaması için uzman bir cerrah ve donanımlı bir hastane tercih edilmelidir. Kullanılan malzemelerin kalitesi, cerrahın uzmanlık ve tecrübesi tüp mide ameliyatının fiyatları hakkında belirleyicidir. Tüp mide ameliyatının fiyatlarına dair güncel ve net bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Tüp Mide Ameliyatından (Sleeve Gastrektomi) Sonra Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Tüp Mide Ameliyatından (Sleeve Gastrektomi) Sonra İz Kalır Mı?

Tüp mide ameliyatları laparoskopik yani kapalı yöntemle yapıldığı için büyük kesiler açılmaz. Operasyon minimal kesilerden gerçekleştirilir. Bu da çok daha minik ve dışarıdan bakıldığında fark edilmesi zor ameliyat izi anlamına gelir. Zaman içerisinde bu izler kendiliğinden ortadan kalkabilir.

Tüp Mide Ameliyatı (Cerrahisi) Hizmeti Verdiğimiz İller

Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kuntay Kaplan, Adana'da deneyimli ekibi ve yüksek teknolojik donanımıyla Minimal Gastrik Bypass ameliyatlarını başarıyla gerçekleştiriyor. Adana'nın yanı sıra, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Erzincan, Şırnak, Hakkari ve Siirt gibi pek çok ilden gelen hastalar bu sağlık hizmetinden faydalanıyor. Siz de Doç. Dr. Kaplan’ın bu hizmetinden yararlanmak istiyorsanız, Randevu Al Formunu doldurarak tedavi sürecini başlatabilirsiniz.

Tüp Mide Ameliyatı (Cerrahisi) Fiyatları

Tüp Mide Ameliyatı (Cerrahisi) fiyat ve maliyetleri çok sayıda faktöre göre şekillenmektedir. Hastanın genel sağlık durumu, operasyonda kullanılacak cerrahi ekipmanlar, ameliyatı yönetecek doktor ve cerrahi ekibin uzmanlık ve tecrübesi maliyeti etkileyen faktörler arasında yer alır. Bunun yanı sıra operasyonun gerçekleştirileceği sağlık kuruluşunun teknolojik donanımı, ameliyat sonrası ve öncesi işlemler, hizmetin verildiği şehir ve benzeri unsurlar da tüp mide ameliyatı (cerrahisi) fiyatlarını etkileyebilmektedir. Tüp Mide Ameliyatı (Cerrahisi) Fiyatlarına dair güncel ve net bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Tedaviler

Randevu Al