Tüm dünya ölçeğinde olduğu gibi ülkemizde de en yaygın görülen kanser türlerinden biri mide kanseridir. Yapılan bilimsel araştırmalar, mide kanserinin Türkiye’de akciğer kanserinden sonra en sık rastlanan ikinci kanser türü olduğunu göstermektedir. Kadınlara kıyasla erkek bireylerde daha çok tespit edilen mide kanseri farklı yaş gruplarında da görülebilmektedir. Mide kanseri ameliyatında hangi yöntemin tercih edileceğine karar verilirken kanserin evresi ve yerleştiği bölge göz önünde bulundurulur. Mide Kanseri Açık Cerrahi Ameliyatı hakkında merak edilenleri Genel Cerrah ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doçent Doktor Kuntay Kaplan anlattı.
Mide kanserinin açık cerrahi yöntemi ile gerçekleştirilen ameliyatı midede yer alan kanserli dokunun tamamıyla çıkartılması için gerçekleştirilen bir operasyondur. Bu ameliyat esnasında kanserli doku tamamıyla çıkarılırken çevredeki sağlıklı dokunun sınırları da çıkartılır.
Mide kanseri operasyonlarında kanserli dokunun yer aldığı lokasyona göre farklı tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Operasyonda hangi yöntemin uygulanacağına uzman doktor görüntüleme teknolojilerinden elde edilen bulguları değerlendirerek karar verir.
Mide kanseri ameliyatlarında sıkça kullanılan bazı yöntemler vardır. Bunlar Parsiyel Gastrektomi, Total Gastrektomi ve Gastrik Bypass’tır.
Parsiyel gastrektomi yöntemi mide kanserinin başlangıç aşamasında olduğu vakalarda tercih edilir. Bu ameliyatta midede bulunan tümör çıkartılır ve midenin sağlıklı olan bölümü koruma altına alınır.
Total Gastrektomi yönteminde ise midenin tamamı çıkartılır. Hatta doktorun gerekli gördüğü durumlarda mide çevresinde bulunan dokular ve lenf düğümleri de aynı operasyon içerisinde çıkartılabilmektedir.
Total Gastrektomi yöntemi genellikle mide kanserinin yayılım gösterdiği ve farklı bir tedavi ile sonuç almanın mümkün olmadığı vakalarda uygulanmaktadır.
Gastrik Bypass yöntemi ise tümörün çıkartılmasının uygun görülmediği vakalarda gündeme gelir. Gastrik Bypass yönteminde tümör midede bırakılarak ince bağırsak ve mide birbirine bağlanır.
Bu ameliyatların ardından gıdalar sindirim sistemine girmeden doğrudan ince bağırsağa iletilir ve bu noktada sindirilir.
Açık cerrahi ameliyatında büyük bir kesi açılarak operasyon gerçekleştirilir.
Her cerrahi prosedürde olduğu gibi mide kanseri ameliyatlarında da bazı riskler vardır. Mide kanseri açık cerrahi ameliyatının risk unsurlarını sıralamamız gerekirse:
Mide kanseri ameliyatının ardından hastaların dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Bunların başında hastanın yeni beslenme düzenine uyum sağlaması gelir.
Mide kanseri ameliyatının ardından hastanın midesinin bir bölümü veya tümü çıkartılır. Bu da artık hastaların yeni bir beslenme düzenine alışmalarını gerektirir. Öncelikle tüketilen gıdaların iyice çiğnenmesi ve oturur pozisyonda yemek yemeye alışılması gerekir.
Normal koşullar altında günde üç öğün yemek yenilirken mide kanseri ameliyatından sonra öğünlerde tüketilen gıdanın miktarı azaltılır fakat öğün sayısı arttırılır. Mide kanseri operasyonundan sonra hastaların altı öğün beslenmesi gerekebilir.
Beslenme konusunda ameliyatı gerçekleştiren cerrah, hastalarına gerekli öneri ve uyarıları yaparlar. Beslenme kadar önemli bir diğer nokta ise hastanın ameliyattan sonraki süreçte bol miktarda sıvı tüketmeye özen göstermesidir.
Mide Kanseri Açık Cerrahi ameliyatının ardından hastaların iyileşmek için ne kadar süreye ihtiyaç duyulacağı her hasta için farklılık gösterir. Yapılan operasyonun içeriği ve hastanın genel sağlık durumu iyileşme süreci üzerinde belirleyicidir. Genellikle operasyonun ardından dört veya beşinci gün hasta, hastaneden taburcu edilerek evine gönderilir.
Fakat taburcu olduktan sonra kişilerin normal gündelik yaşamlarına dönebilmeleri ve vücutlarının yeniden enerji üretebilmesi için birkaç haftalık iyileşme süresine ihtiyaçları olur.
Operasyonun ardından kişilerin yemek yeme konusunda karşılaşacakları zorluklar ve az gıda tüketebilecek olmaları, vücudun kendisini toparlama sürecini yavaşları.
Bu yüzden operasyon sonrası doktorun önerdiği beslenme programına titizlikle uyulması ve reçete edilen ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekir.
İyileşme sürecinin sağlıklı şekilde ilerleyebilmesi için doktorun öneri ve talimatlarına kesin olarak uymak gerekir.
Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kuntay Kaplan, Adana'da deneyimli ekibi ve yüksek teknolojik donanımıyla Minimal Gastrik Bypass ameliyatlarını başarıyla gerçekleştiriyor. Adana'nın yanı sıra, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Erzincan, Şırnak, Hakkari ve Siirt gibi pek çok ilden gelen hastalar bu sağlık hizmetinden faydalanıyor. Siz de Doç. Dr. Kaplan’ın bu hizmetinden yararlanmak istiyorsanız, Randevu Al Formunu doldurarak tedavi sürecini başlatabilirsiniz.
Açık Mide Kanseri Cerrahisi (Ameliyatı) fiyat ve maliyetleri çok sayıda faktöre göre şekillenmektedir. Hastanın genel sağlık durumu, operasyonda kullanılacak cerrahi ekipmanlar, ameliyatı yönetecek doktor ve cerrahi ekibin uzmanlık ve tecrübesi maliyeti etkileyen faktörler arasında yer alır. Bunun yanı sıra operasyonun gerçekleştirileceği sağlık kuruluşunun teknolojik donanımı, ameliyat sonrası ve öncesi işlemler, hizmetin verildiği şehir ve benzeri unsurlar da açık mide kanseri cerrahisi (ameliyatı) fiyatlarını etkileyebilmektedir. Açık Mide Kanseri Cerrahisi (Ameliyatı) Fiyatlarına dair güncel ve net bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Mide kanseri ameliyatının ne kadar zaman alacağı hastanın vücut ağırlığına göre biçimlenir. Genellikle zayıf veya ideal kiloda olan hastalarda özellikle erken evredeki bir mide kanseri ameliyatı iki saat gibi bir zamanda tamamlanabilir. Ancak obeziteli bireylerde beş ila altı saate kadar uzayabilen operasyon süreleri söz konusu olabilmektedir. Bununla birlikte ameliyat sırasında midenin tümüyle çıkarılacak olması yahut sadece bir bölümünün alınması da ameliyat süresinde etkili olabilmektedir.
Mide kanseri ameliyatının zorluk düzeyi de her vakada farklılık gösterebilir. Gelişen tıbbi teknoloji sayesinde günümüzde kapalı yöntemle de mide kanseri ameliyatı gerçekleştirilebilmektedir. Ancak açık ameliyat tercih edilmesi gereken vakalarda operasyonun görece daha zor olduğunu söylemek mümkündür.
Hasta genel anestezi etkisi altındayken gerçekleştirilen mide kanseri ameliyatlarında hastaların herhangi bir acı veya rahatsızlık hissetmesi söz konusu değildir. Uzmanlık ve tecrübe sahibi bir cerrah tarafından yönetilen ameliyatlar başarı ile gerçekleştirilir. Hastanın sağlığına en kısa zamanda kavuşması için büyük bir özen ve titizlikle operasyonun yönetilmesi gerekir.
Mide kanseri ameliyatının ardından iyileşme sürecinde hastanın en çok dikkat etmesi gereken konuların başında doktorun verdiği beslenme programına harfiyen uymak gelir. Doktor aksi bir uyarıda bulunmadığı sürece hastanın dikkat etmesi gereken konular şu şekildedir:
Copyright © 2025 Kuntay Kaplan Tüm Hakları Saklıdır