Mide Kanseri Ameliyatı (Cerrahisi)

Sayfa İçeriği

Sindirim sisteminin en önemli parçalarından biri olan midenin iç astarında başlayan ve buradaki hücrelerin kontrolsüz biçimde çoğalmasının sonucunda gerçekleşen kanser türüne mide kanseri adı verilir. Dünya genelinde en yaygın görülen dört kanser türünden biridir. Hazımsızlık, şişkinlik, tokluk hissi, ani kilo kayıpları, iştahsızlık, yutma zorluğu, mide ağrısı ve dışkıda görülen kan başlıca mide kanseri belirtileridir. 40 yaş üzeri bireylerin bu gibi şikayetleri fark ettiği anda semptomlara gereken önemi vermesi ve derhal doktora başvurması gerekir. Çok sayıda kanser türünde olduğu gibi mide kanserinde de erken tanı tedavinin başarıya ulaşması için hayati önem taşır. Genel Cerrah ve Gastroenteroloji Uzmanı Doçent Doktor Kuntay Kaplan mide kanseri hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.

Mide Kanseri Nedir?

Mide kanseri midenin iç yüzeyinde bulunan glandüler dokuda başlar. Ancak midenin herhangi bir yerinde sağlıklı hücrelerin kontrolsüz olarak büyüdüğü ve çoğaldığı önemli bir hastalıktır. Mide kanseri ilerlediği taktirde kanseri hücreler mide duvarlarının derinine doğru büyüme gösterirler.

Yaşamsal tehdit oluşturan kanser türlerinden biri olan mide kanseri vakalarının yüzde 95’lik bir bölümü mide zarında başlayarak yavaş bir seyir izler. Hastalık erken aşamada tanı almazsa bir tümör meydana gelebilir. Bu tümör zamanla mide duvarlarının derinliklerine doğru büyüme gösterir. Bu büyüme mide ile sınırlı kalmayabilir ve sonunda karaciğer, pankreas gibi komşu organlara yayılabilir.

65 yaş civarı erkeklerde, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve ailesinde mide kanseri hikayesi bulunan kişilerde mide kanseri görülme ihtimali daha fazladır. Mide kanseri riski arttıran faktörler arasında ilerleyen yaş, alkollü içecekler, sigara, aşırı kilo ve beslenme alışkanlıklarından söz edebiliriz. Fakat bu risk unsurları haricinde de mide kanseri tespit edilebilir.

Ülkemizde en yaygın görülen kanser türlerinden biri olan mide kanseri, dünya genelinde her yıl 800 bin civarı yaşam kaybına neden oluyor. Erkeklerde, kadınlara kıyasla daha yaygın rastlanan mide kanseri, günümüzdeki teknolojik gelişmeler sayesinde erken tanı ve doğru tedavi yöntemleri ile tedavi edilebiliyor.  Doğru beslenme alışkanlıkları ve uzman doktor kontrolü ile mide kanserinden korunmak mümkündür.

Mide Kanseri Türleri Nelerdir?

Mide kanseri tanısı ile kanserin tipi tespit edilir. Sonrasında ise uzman doktor tarafından uygulanacak tedaviye karar verilir. En yaygın görülen mide kanseri türü adenokarsinomdur. Mide kanseri türlerini sıralamamız gerekirse:

Mide Kanseri Neden Olur?

Mide kanserine neden olan faktörler gastrit benzeri iltihaplar, yanlış beslenme alışkanlıkları, helikobakter pilori benzeri enfeksiyonlar veya genetik yatkınlık olarak sıralanabilir. Bunun yanı sıra kişinin yaşam tarzı ve çevresel faktörler de mide kanseri gelişmesi ile sonuçlanabilmektedir. Alkollü içecekler, sigara ve tütün ürünleri de mide kanseri riskini arttıran önemli etkenler arasındadır.

Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Mide kanserinin öne çıkan belirtileri ve semptomları arasında yemek sonrası hissedilen anormal şişkinlik, hazımsızlık, mide ağrısı, mide yanması, kilo kaybı, kanlı veya siyah renkli dışkı gibi durumlar sıralanabilir.

Mide Kanseri Tanısı

Mide kanseri sağlıklı mide hücrelerinin mide zarının mukozasında kontrolsüz biçimde büyüyüp çoğalması neticesinde ortaya çıkar. Mide kanserinin yol açtığı istenmeyen ani kilo kayıpları, mide ağrısı, iştah kaybı, az yemeye rağmen hissedilen tokluk ve şişkinlik, hazımsızlık, kanlı ve kansız kusma, mide ekşimesi ve dışkıda kan gibi belirtilerin yanı sıra yorgunluk ve güçsüzlük hissi de görülebilir.

Bu saydığımız fiziksel bulguların ardından doktor endoskopi tetkikine başvurur. Işıklı bir kamerası olan endoskop sayesinde hastanın midesi, ince bağırsağı ve yemek borusu değerlendirilebilir. Yapılan tetkikin ardından anormal görünen bir durum varsa mide kanserine dair kesin tanı koyabilmek için hastaya biyopsi uygulanır. Endoskopinin başarılı kullanımı sayesinde mide kanserini erken aşamada tespit etmek mümkündür. Endoskopi tetkikinin yanı sıra kontrastlı grafiler ve bilgisayarlı tomografi gibi tetkiklerden de yararlanılabilir.

Mide kanserinin hangi evrede olduğunu ve başka organlara, dokulara yayılıp yayılmadığını tespit etmek için bazı testler uygulanır. Hastanın gereksinim duyduğu tedavi yönteminin tespitinde de bu testlerden faydalanılır. Mide kanserinin boyutunu ve lokasyonunu tespit etmek için Bilgisayarlı Tomografi, kanserin metastaz yapıp yapmadığını anlamak için Laparoskopi ve MR, PET-BT, Böbrek Ultrasın Çekimi ve Göğüs Röntgeni uygulanabilir. Başlıca mide kanseri tanı araçlarını sıralamamız gerekirse:

Mide Kanserinden Korunma Yöntemleri

Mide kanserini tümüyle önlemek mümkün olmasa da mide kanserine yakalanma riskini azaltmak için alabileceğiniz bazı önlemler vardır.

Mide Kanseri Tedavisi

Mide kanserinin tedavisinde cerrahi operasyonların yanı sıra akıllı ilaç, immünoterapi, radyasyon tedavisi ve kemoterapi gibi yöntemlerden de faydalanılır. Mide kanserinin hangi evrede olduğu tedavi yöntemini de belirler. Uzman doktor, yapacağı kapsamlı değerlendirmenin ardından cerrahi, radyasyon tedavisi veya kemoterapi gibi tedavi yöntemlerinden hangisini veya hangilerini uygulayacağına karar verir.

Cerrahi tedavide kanser ve kanserli hücrelerin bir bölümü ya da tamamı çıkarılır. Midenin bütün olarak vücuttan alınması, bağırsaktan yeni bir mide yapılmasını gerektirir. Bu müdahale ile hasta geri kalan yaşamına normal biçimde devam eder.

Mide kanseri eğer lenflere sıçramışsa yahut ikinci evreye ulaşmışsa cerrahi müdahale öncesinde x ışını, radyoterapi, kemoterapi gibi uygulamalarla kanserli hücrelerin büyümesi durdurulur ve öldürülür.

Özetlemek gerekirse mide kanseri vakalarının tedavisinde kemoterapi, ameliyat, radyoterapi, akıllı ilaç, immünoterapi ve radyasyon tedavisi gibi yöntemler kullanılmaktadır. Kanserin türü, ilerlediği düzey ve hastanın kişisel koşulları dikkate alınarak tedavi yöntemlerine karar verilir. Mide kanseri tedavisinde genel olarak tümörün çıkartılması hedeflenmektedir.

Mide Kanseri Ameliyatı (Cerrahisi) Hizmeti Verdiğimiz İller

Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kuntay Kaplan, Adana'da deneyimli ekibi ve yüksek teknolojik donanımıyla Minimal Gastrik Bypass ameliyatlarını başarıyla gerçekleştiriyor. Adana'nın yanı sıra, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Erzincan, Şırnak, Hakkari ve Siirt gibi pek çok ilden gelen hastalar bu sağlık hizmetinden faydalanıyor. Siz de Doç. Dr. Kaplan’ın bu hizmetinden yararlanmak istiyorsanız, Randevu Al Formunu doldurarak tedavi sürecini başlatabilirsiniz.

Mide Kanseri Ameliyatı (Cerrahisi) Fiyatları

Mide Kanseri Ameliyatı (Cerrahisi) fiyat ve maliyetleri çok sayıda faktöre göre şekillenmektedir. Hastanın genel sağlık durumu, operasyonda kullanılacak cerrahi ekipmanlar, ameliyatı yönetecek doktor ve cerrahi ekibin uzmanlık ve tecrübesi maliyeti etkileyen faktörler arasında yer alır. Bunun yanı sıra operasyonun gerçekleştirileceği sağlık kuruluşunun teknolojik donanımı, ameliyat sonrası ve öncesi işlemler, hizmetin verildiği şehir ve benzeri unsurlar da mide kanseri ameliyatı (cerrahisi) fiyatlarını etkileyebilmektedir. Mide Kanseri Ameliyatı (Cerrahisi) Fiyatlarına dair güncel ve net bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Mide Kanseri Ameliyatı (Cerrahisi) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Mide Kanserinden Kurtulma Şansı Var Mı?

Mide kanseri tanısı alan hastaların yaşam süresi, kanserin hangi evrede olduğuna ve yayılım gösterip göstermediğine göre şekillenir. Henüz ilk evrede tespit edilen mide kanserinden kurtulma oranı daha yüksektir. Ancak kanserin ileri evrelere ulaşması, iyileşme şansını da zorlaştırmaktadır.

Genetik Faktörler Mide Kanserini Tetikler Mi?

Evet, ailesinde mide kanseri öyküsü bulunan kişilerde mide kanserine rastlanma ihtimali daha yüksektir.

Mide Kanserinde Dışkıda Kanama ve Kanlı Kusma Görülür Mü?

Mide duvarının hasara uğramasının sonucunda mide kanserinin ileri evre belirtileri arasında kan kusma vardır. Bunun yanı sıra dışkıda kan görülmesi de mide kanserinin gösterdiği semptomlar arasında gösterilir.

Tütsülenmiş Yiyecekler Ve Mangalda Et Mide Kanserine Yol Açar Mı?

Etin pişme derecesi ve kullanılan tuz miktarı kırmızı etin kanserojen bir gıdaya dönüşmesine yol açabilir. Tütsülenmiş gıdalar; et, balık, peynir veya çiğ etle birlikte konserve hazır gıdalar mide kanseri riskini arttırabilmektedir.

Sigara ve Mide Kanseri Arasındaki İlişki Nedir?

Sigara ve tütün ürünü kullanan kişilerde mide kanseri görülme olasılığı daha yüksektir. Bunun yanı sıra mide kanseri midesinde polip ve helikobakter pilori enfeksiyonu bulunan kişilerde daha yaygın görülür. Beslenme alışkanlıklarından dolayı Asya halklarında daha çok gözlenen mide kanserine dair riski azaltmak için sağlıklı beslenme rutini ve sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları faydalı olmaktadır.

Gastrit ve Ülser Kansere Dönüşür Mü?

Gastrit ve ülser gibi durumlarda muhakkak helikobakter pilori enfeksiyonunun ortadan kaldırılması gerekir. Sigara ve alkol kullanımını sınırlandırmak hatta sonlandırmak mide kanserinden korunmanıza yardımcı olur. Tükettiğiniz sudaki kurşun ve çinko miktarı da mide kanseri üzerinde etkili olabilmektedir.

Mide Kanseri Hastalarında Ağız Kokusu Olur Mu?

Mide kanseri hastalarında mide çıkışlarında ölü bir doku meydana gelir. Bu ölü dokunun bulunduğu bölgeden beslenmeye başlayan bakteriler oluşur. Bakteriler kötü kokuya yol açar. Fakat mide kanserinin ağız kokusuna neden olacak kadar ilerlemesinden daha evvel başka bulgular gözlenir. Bu yüzden ağız kokusu bizzat mide kanseri belirtisi olarak değerlendirilmez.

Mide Kanseri Ameliyatından Sonra İyileşme Süreci Ne Kadar Sürer?

Mide kanseri ameliyatının ardından hastanın yeni beslenme rutinine adapte olması biraz zaman alabilir. Bu süreçte karın krampları yaşanabilir. Mide kanseri ameliyatının ardından kişi yaklaşık bir aylık bir iyileşme sürecinin ardından onkolojik tedavi alabilecek duruma gelir.

Mide Kanseri Tedavisinde Başarı Oranı Nedir?

Mide kanseri tedavisinin başarılı olması kanserin evresi ve konumuna bağlıdır. Henüz başka bir organ ve dokuya yayılmamış, sadece midede bulunan bir kanser söz konusuysa tedavinin başarı şansı çok daha yüksektir. Bu tür kanser vakalarının büyük bölümü iyileşmektedir. Fakat tanı almakta geciken, ileri düzeye ulaşan ve yayılım gösteren mide kanseri vakalarının tedavisi zorlaşmaktadır.

Mide Kanseri Hızlı İlerler Mi?

Son evreye ulaşan mide kanseri çok daha hızlı bir seyir gösterir. Fakat mide kanserinin ilerleyişi normal koşullarda yavaştır. Hatta bazı vakalarda mide kanseri erken semptom göstermeyebilir.

Mide Kanseri Tekrarlar Mı?

Mide kanseri tedavi edilse ve hastanın iyileşmesi sağlansa bile hastalığın nüks etme riski vardır. Bu yüzden düzenli olarak kontrollerin, taramaların yapılması, kişinin sağlıklı beslenmeye devam etmesi gerekir.

Mide Olmadan Yaşanabilir Mi?

Mide kanserinin tedavisinde bazen midenin tümüyle çıkartılması gerekir. Bu operasyona gastrektomi adı verilir. Bu durumlarda kişi yaşantısına sağlıklı biçimde devam edebilir.

Çocuklarda ve Gençlerde Mide Kanseri Görülür Mü?

Çocukluk evresinde mide kanseri son derece nadiren görülür. Meydana geldiğinde çocukta iştahsızlık, karın ağrısı, mide bulantısı ve kilo kaybı gibi belirtiler gözlenir. Temel nedeni helikobakter pylori enfeksiyonudur. Fakat risk unsuru taşıyan her çocukta mide kanseri görülmez. Yine nadiren herhangi bir risk faktörü olmamasına karşın da mide kanseri meydana gelebilir.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Tedaviler

Randevu Al