Karın duvarında meydana gelen ve cerrahi müdahaleler neticesinde oluşan fıtıklardır. Öncesinde bir ameliyat geçiren hastalarda, ameliyat bölgesinden çıkan fıtıklar kesi yeri fıtığı olarak adlandırılır. Bu fıtıklar ameliyat için açılan kesinin sağlıklı şekilde iyileşmemesinin bir sonucudur. Tam olarak ameliyat bölgesinde oluşur. Diğer karın duvarı fıtıklarından farkı budur. Diğer fıtıklar, karın duvarındaki zayıf bölgelerde ortaya çıkan anatomik tablolardır. Ancak kesi yeri fıtığı ameliyat kesisi neredeyse orada oluşur. Doğru biçimde onarılmayan kesi yeri fıtıkları sık sık tekrar etme ve kısa süre içerisinde oldukça büyük boyutlara ulaşma eğilimindedirler.
Kesi yeri fıtıkları kimi zaman ilk cerrahi müdahaleden sonra erken aşamada oluşabilirken kimi zaman ise ameliyattan yıllar sonra ortaya çıkabilir. Bununla birlikte kesi yeri fıtıkları bazen ameliyattan bazen de hastaya dair faktörlerden dolayı gelişir. Cerrahi operasyon sırasında kullanılan malzemelerin veya cerrahi tekniğin yanlış seçilmesi ameliyata ilişkin faktörlerdir. Hastaya dair faktörler ise anemi, kronik akciğer ve kalp hastalıkları, beslenme bozuklukları, diyabet veya kanser gibi sistemik hastalıklardır. Bunun yanı sıra kolajen doku hastalığı ve yaraların iyileşmesine zarar veren bazı ilaçların kullanımı da kesi yeri fıtığına yol açabilecek hastaya ilişkin faktörler arasındadır.
Fakat belirtmek gerekir ki hastaya ilişkin görünen tüm etkenler de bir bakıma cerrahın sorumluluğu altındadır. Hastanın yara iyileşmesi ce sağlık koşullarına dair riskleri varsa buna uygun bir onarım süreci yürütülmelidir. Her ne sebeple oluşmuş olursa olsun kesi yeri fıtıkları en güvenilir ve sağlam biçimde onarılmalıdır. Aksi halde kesi yeri fıtıkları sıkça tekrar etme eğilimindedirler.
Kesi yeri fıtıkları yapıları gereği, kısa zaman içerisinde son derece büyük boyutlara ulaşabilmektedir. Karın duvarında oluşan yırtığın büyüklüğüne göre değişse de teknik açıdan onarılması en zorlu fıtıklar olduğunu söyleyebiliriz. Örnek vermek gerekirse 15-20 santimetre boyutundaki karın duvarı yırtıklarında karın duvarını dikmek ve kapatmak mümkün olmayabilir. Zira bu gibi vakalarda karın duvarında yeterli miktarda yumuşak doku kalmayabilir. Bu gibi büyük kesi yeri fıtıklarında cerrahlar kompozit yamalara başvurabilir.
Kesi yeri fıtıkları göbek fıtığı ve kasık fıtığı gibi doğumsal olarak zayıf noktalarda meydana gelen anatomik fıtıklardan oldukça farklıdır. Anatomik zayıflıklardan kaynaklanan fıtıklarda yırtığın yol açtığı bölge aşırı bir genişleme göstermez. Bu gibi fıtıkların anatomik açıdan genişleyebileceği miktar bellidir. Kasık fıtıkları iki veya üç santimetre, göbek fıtıkları ise üç ila beş santimetre genişlikte karşımıza çıkar. Bu ölçüler fıtığın büyüklüğünü değil organların dışarı çıkmasına neden olan yırtığın ya da açıklığın büyüklüğünü ifade eder. Buna karşın kesi yeri fıtıkları çok daha geniş açıklıklara ulaşabilmektedir. Hatta kimi zaman birden fazla fıtık meydana gelebilir.
Büyük açıklığı olan kesi yeri fıtıklarını onarırken karşılaşılan en büyük zorluk artık dokuların karşı karşıya gelip örtülemeyecek olmasıdır. Bu gibi durumlarda yamalara başvurulur. Yamaların kullanılmaya başlanmasından önce kesi yeri fıtıklarının ameliyatla tedavi edilmesi son derece zordu.
Birden fazla yırtık olması halinde tüm fıtıkların onarılması gerekir. Eğer fıtıklardan biri bile cerrah tarafından gözden kaçırılırsa, kısa süre içerisinde fıtığın yeniden doğması ihtimali vardır. Operasyondan önce karın duvarının ne durumda olduğunu tomografi tetkiki ile analiz etmek gerekir.
Kesi yeri fıtıklarının bir diğer zorluğu ise, hastalarda buna eşlik eden başka kronik rahatsızlıkların bulunmasıdır. Diyabet, kanser ve anemi gibi hastalıklar, yaraların iyileşme sürecine zarar verir. Tekrar eden kesi yeri fıtıklarını ikinci defa onarmak daha da zorludur. Bu yüzden her onarımın büyük bir uzmanlık ve titizlikle gerçekleştirilmesi gerekir. Kullanılacak olan yama malzemesinin doğru ve kaliteli seçilmesi, boyutlarının ideal olması ve doğru katmanlar arasına yerleştirilmesi büyük önem taşır. Tüm bunlar büyük bir uzmanlık ve tecrübe gerektirir. Tüm bu aşamalar doğru şekilde gerçekleştirilmezse sık sık tekrar eden kesi yeri fıtıkları ile karşılaşmak kaçınılmaz hale gelir.
Büyük boyutlu kesi yeri fıtıklarında kompozit yamalar kullanmak gerekir. Bu yamalar yüksek bir teknoloji ile üretilen güvenilir ve inert yamalardır. Fakat operasyon maliyetlerini arttıran bir faktördür.
İki katlı olan kompozit yamaların bir tarafı bağırsağa yapışmasına engel olması için özel bir tabakayla kaplıdır. Bu taraf karın içinde kalır. Doku dostu bir yapıda üretilen ve insan vücudu tarafından herhangi bir reaksiyonla karşılaşmayan bu yama oldukça güvenli bir malzemedir. Dual layer ya da kompozit yamaların maliyetleri üretiminde kullanılan malzeme ve boyutlarına göre şekillenir. Kompozit yamalar ABD ve Avrupa ülkelerinde sıkça tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra çok farklı biyolojik formüller kullanılarak üretilen yamalar vardır. Bu yüzden hastanın kendisine özgü koşullar dikkate alınarak cerrah tarafından en doğru yama tercih edilip titizlikle uygulanmalıdır.
Copyright © 2025 Kuntay Kaplan Tüm Hakları Saklıdır