Mide Balonu obezite tedavisinde kullanılan ve cerrahi prosedür barındırmayan bir yöntem. Ameliyatsız şekilde kilo vermek isteyen insanların sıkça başvurduğu mide balonu uygulamasında mideye yerleştirilen bir balonun içi, hava veya sıvı ile doldurulur. Midenin iç hacmini arttırarak kişinin kendisini tok hissetmesini sağlayan bu yöntem bu sayede kişinin daha az yemek yemesini sağlar. Genel olarak 4-6 ay veya 12 ay süreyle midede tutulan mide balonu, obezite hastalarının kilo kaybı yaşamasına katkı sağlar. Adana’da hastalarına hizmet veren Genel Cerrahi, Gastroenteroloji Cerrahisi ve Obezite Cerrahisi Uzmanı, Doçent Doktor Kuntay Kaplan, toplumda mide balonu ile ilgili en sık sorulan soruları sizler için yanıtladı.
Ameliyatsız bir kilo verme yöntemi olan mide balonu, geçici bir uygulamadır. İçi hava veya sıvı ile doldurulan bir balonun midedeki varlığı kişinin kendini tok hissetmesini sağlar. Bu sayede kilo kaybı desteklenmiş olur. Tedavi tamamlandıktan sonra balon mideden çıkartılır.
Mide balonu midede önemli miktarda bir hacim kaplar. Bu sayede tokluk hissi yaratır. Kişinin daha az ve daha geç acıkmasını sağlar. Tüketilen besin miktarının azalması kişinin kilo kaybetmesine yardımcı olur.
Kullanılan mide balonunun çeşidine ve hedeflere göre balonun midede kalma süresi değişmektedir. Genellikle 4-6 ay veya 12 ay süresince mide balonu, hastanın midesinde kalmaya devam eder.
Mide balonu uygulaması vücut kitle indeksi 27 – 40 arası değerde olan ve beslenme programları ile kilo vermekte zorlanan kişiler için uygundur. Özellikle ameliyatsız şekilde kilo vermek isteyen insanların tercih ettiği bir yöntemdir.
Mide balonu tedavisi herhangi başka bir engel olmadığı sürece 18 – 65 yaş arası bireylere uygulanabilmektedir.
Mide balonu tedavisi ile kişinin 15-20 kilo kaybetmesi mümkündür. Tedavinin sonuçta hasta başlangıç ağırlığının yaklaşık yüzde on ila on beşini kaybedebilmektedir.
Emzirme döneminde mide balonu sonrası uygulanacak beslenme programı, bebeğin beslenmesine ve gelişimine zarar verebilir. Zira annenin tükettiği besinlerin azalması, ürettiği sütün miktarına ve kalitesine zarar verebilir. Bu olasılıktan dolayı emzirme dönemindeki annelere mide balonu uygulaması tavsiye edilmez.
Mide balonu uygulamasına geçilmeden önce hastanın midesi endoskopi yöntemi ile incelenir. Sonrasında kişinin rahatsızlık düzeyi analiz edilerek mide balonunun takılması veya tedavi sonrasına ertelenmesi yönünde karar verilebilir. Gastrit veya reflü tedavisinin ardından hastaya güvenle mide balonu takılabilmektedir.
Hayır, geçmişte tüp mide ameliyatı geçirmiş kişilere mide balonu takılmaz.
Hamilelik dönemindeki anne adayları, kanser tedavisi gören hastalar, sürekli olarak kortizon kullanması gerekenler ve yakın zaman önce kanser tedavisi görmüş kişiler mide balonu için uygun değildir.
Genellikle 15,20 dakikada tamamlanabilen bir işlemdir. Balonun türüne göre endoskopi ile veya endoskopisiz yani balonun su ile yutulması şeklinde balon mideye yerleştirilir. Mideye yerleştirilen balon sonrasında sıvı veya hava ile doldurulur ve uygulama tamamlanır.
Mide balonu öncesinde kişinin 12 saat süresince aç kalması gerekir. Tedavi öncesi son altı saatte ise kişinin sıvı bile almaması gerekir. İşlemin ardından rahatsızlık hissetmemeniz için doktorunuzun reçete ettiği ilaçları düzenli şekilde kullanmanızda fayda vardır. Mide balonu tedavisinden yaklaşık bir hafta kadar önce aspirin ve benzeri kan sulandırıcı ilaçları kullanmayı bırakmanız tavsiye edilir.
Endoskopik mide balonlarında uygulama anestezi ile gerçekleştirilir. Bu yüzden işlemin ardından bir saat kadar hastanın, hastanede gözetim altında tutulmasına karar verilebilir. Yutulabilir mide balonunda ise hastalar hemen işlem sonrasında taburcu edilebilirler.
Mide balonu tedavisinin ardından kişi günlük yaşantısına ve iş hayatına bir ila üç gün içerisinde kaldığı yerden devam edebilir.
Profesyonel ve amatör sporcuların mide balonu uygulamasının ardından spor yapmaya devam etmesi için herhangi bir engel yoktur. Fakat mide balonu taktıran kişilerin karın bölgesine künt darbe almaması gerekir. Bu riskin olmadığı sporların yapılmasında ise herhangi bir sakınca yoktur.
Mide balonu taktıran kişilerde en yaygın görülen rahatsızlıklar mide bulantısı ve kramp şikayetleridir. Bu gibi şikayetler bazı hastalarda hiç yaşanmazken bazı hastalar şiddetli düzeyde bu sorunları yaşayabilmektedir. Bu gibi komplikasyonların yaşanmaması için uzman bir doktor tercih etmenizde fayda vardır.
Evet mide balonu taktırdıktan sonra daha sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanmanız gerekir. Mide balonu diyet yapmanızı kolaylaştırmak için uygulanan bir tedavidir. Mide balonu taktırdıktan sonra diyetisyen gözetiminde kilo vermeniz gerekir.
Yediğimiz veya içtiğimiz şeyler mide balonuna zarar vermez. Çünkü mide balonları yapıları itibariyle mide asidine dayanabilecek özelliktedir.
Hayır mide balonu patlamaz ancak belli koşullarda balonun delinme riski söz konusudur. Mide balonu, mide asidine karşı dayanıklı bir yapıda olsa da nadiren delinme ihtimali olabilir. Bu gibi durumlarda doktorunuz balonu midenizden çıkartır.
Mide balonu fiyat ve maliyetleri kullanılan balonun türüne, markasına, uygulamayı gerçekleştiren doktorun uzmanlık ve tecrübesine göre şekillenebilmektedir. Mide balonu fiyat ve maliyetleri hakkında net ve güncel bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Hayır ülkemizde SGK ve Özel Sağlık Sigortaları Mide Balonu tedavisini karşılamamaktadır.
Mide balonu için herhangi bir kilo sınırlaması yoktur. Burada önemli olan kriter vücut kitle indeksidir. Mide balonu Vücut Kitle İndeksi 25’in üzerinde olan bireylere ve 30’un üzerinde olan obezite hastalarına takılabilmektedir.
İntragastrik balon olarak da adlandırılan bu uygulama cerrahi bir prosedür değildir. Son derece güvenli bir tedavidir. Ancak her işlemde olduğu gibi mide balonunda da bazı risk unsurları vardır. En sık karşımıza çıkan riskler ise ishal, karın ağrısı ve mide bulantısı gibi şikayetlerdir.
Balon çıkartıldığı zaman mide yeniden eski haline döner ve hastaların ulaştıkları sağlıklı kiloya ulaşabilmeleri için sağlıklı beslenme alışkanlıklarını sürdürmeleri gerekir.
Endoskopik mide balonu işlemi öncesinde hastaya sedasyon uygulanması gerekir. Bu yüzden kişi herhangi bir ağrı hissetmez. Yutulabilir mide balonlarında da balon doktor tarafından hastaya bir kılavuz tel eşliğinde yutturulur. Bu yöntem de acısız, ağrısız bir yöntemdir.
Copyright © 2025 Kuntay Kaplan Tüm Hakları Saklıdır