Safra Kesesi İltihabı Ameliyatı (Cerrahisi)

Sayfa İçeriği

Safra kesesi iltihabı veya bir başka deyişle kolesistit, genel olarak safra kesesinin taşlar dolayısıyla tıkanmasının sonucunda kesenin iltihaplanmasını ifade eder. Safra kesesinin tıkanmasına yol açan taşlar aynı zamanda ödem oluşturur. Safra kesesi iltihabı özellikle yemeklerden sonra karnın üst bölümünde hissedilen ve sırta yayılan bir ağrı ile kendisini gösterir. Bu durum çoğu zaman herhangi bir tedavi uygulanmadan kendiliğinden iyileşebilir. Fakat bu tablonun en yaygın nedeni olan safra kesesi taşları ihmal edilmemelidir. Çünkü safra kesesi taşları tedavi edilmediği taktirde sürekli olarak enfeksiyon atakları yaşanabilir. Safra kesesi iltihabı her tekrarladığında durum bir önceki enfeksiyondan daha şiddetli olur. Bu yüzden safra kesesi iltihabının kesin olarak tedavi edilebilmesi için safra kesesi taşlarının alınması gerekir. Genel Cerrah ve Gastroenteroloji Uzmanı Doçent Doktor Kuntay Kaplan safra kesesi iltihabına, nedenine, belirtilerine, tanı ve tedavi yöntemlerine dair bilinmesi gerekenleri anlattı.

Safra Kesesi İltihabı (Kolesistit) Nedir?

Safra kesesi iltihabı, safra kesesinde gelişen ve safra taşlarından kaynaklanan bir enfeksiyon ve ödemlenmedir. Safra kesesinde meydana gelen taşlar, öğünler esnasında safra kesesi çıkışını, kimi zaman da safranın on iki parmak bağırsağına döküldüğü safra yollarını tıkar. Bu tıkanma safra sıvısının tamamen boşaltılmasına engel olur. Bu döngünün sonucunda ise zamanla safra kesesi iltihabı oluşur. Safra kesesi iltihabına iyi huylu veya kötü huylu tümörler de neden olabilir. On iki parmak bağırsağı tümörleri ya da pankreas başı tümörleri de bu iltihaplanmaya neden olabilmektedir. Son olarak obezite, hamilelik veya bazı karaciğer hastalıkları da safra kesesi iltihabıyla sonuçlanabilen, riski arttırabilen faktörler arasında bulunur.

Safra Kesesi İltihabı (Kolesistit) Neden Olur?

Safra kesesi iltihabı vakalarının yaklaşık yüzde 95’lik bölümü, safra kesesi taşlarından kaynaklanır. Safra sıvısının boşaltılmasına engel olan taşlar, zamanla enfeksiyona ve iltihaplanmaya yol açar. Bunun yanı sıra bazı genetik etkenler, kronik rahatsızlıklar veya kullanılan ilaçlar da nadiren safra kesesi iltihabı ile sonuçlanabilir. 

Safra Kesesi İltihabı (Kolesistit) Belirtileri Nelerdir?

Özellikle öğünlerin ardından karnın sağ üs kısmında hissedilen ve omuzlara, sırta doğru yayılım gösteren şiddetli ağrılar safra kesesi iltihabının yol açtığı belirtilerin başında gelir. Bunun yanı sıra yüksek ateş, hazımsızlık, kusma ve mide bulantısı da safra kesesi iltihabı belirtileri arasındadır.

Safra Kesesi İltihabı (Kolesistit) Tanısı Nasıl Konur?

İlk olarak uzman bir doktorun gerçekleştireceği fiziksel muayene ile birçok hastanın tanısı konulabilmektedir. Ancak gerektiği hallerde radyolojik ve biyokimyasal tetkikler de safra kesesi iltihabı tanısında kullanılabilir.

Ultrasonografi tetkiki radyasyon maruziyeti yaratmadığı için sıkça tercih edilir. Çoğu zaman safra kesesi iltihabının tanısını koymakta ultrasonografi tetkiki yeterli olmaktadır.

Safra yollarına ilişkin farklı hastalıklar benzer muayene bulgularına neden olabilmektedir. Bu durumlarda ayırıcı tanı için bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans gibi yöntemlere de başvurulabilir.

Biyokimyasal tetkikler arasında tam kan sayımında lökosit WBC düzeyinin yüksek olması kanda iltihaptan şüphelenmemizi gerektiren akut faz reaktanlarından CRP değerinin yükselmesi, karaciğer ve safra yollarındaki enzim değerlerinin yükselmesi hastalığın tanısında fayda sağlamaktadır.

Sarılığı işaret eden total bilirubin düzeyinin 5mg/dl seviyesine çıkması normal olarak kabul edilir. Ancak bunun üzerindeki değerler akut safra kesesi iltihabına eşlik eden kolanjit veya koledok tıkanıklığını işaret ediyor olabilir. Bu gibi durumlarda safra yollarına ilişkin hastalıkları gözden kaçırmamak için ilk olarak manyetik rezonans ile daha kapsamlı bir değerlendirme yapılır. Eğer safra yollarına ilişkin bulgular var ise safra kesesi iltihabına müdahale etmeden evvel hastanın ERCP tetkikine yönlendirilmesi gerekebilir.

Safra Kesesi İltihabı (Kolesistit) Nasıl Tedavi Edilir?

Günümüzde safra kesesi iltihabı vakalarının tedavisinde altın standart olarak kabul edilen yöntem cerrahi girişimle safra kesesinin tümüyle alınmasıdır. Kimi zaman açık kimi zaman kapalı yani laparoskopik cerrahi yöntemi ile gerçekleştirilen bu ameliyat ile safra kesesi iltihabı kalıcı şekilde tedavi edilmiş olur. Laparoskopik ameliyat yöntemi, sağladığı avantajlar düşünüldüğünde daha cazip bir seçenek olarak öne çıkar. Örneğin açık ameliyatta 20-25 cm boyutunda büyük kesiler açılması gerekir. Ameliyat ve anestezi süresi oldukça uzundur. Hastanın bedeninde açılan büyük kesilerden dolayı yaşadığı ağrı şikayetleri çok daha şiddetli olur. Büyük kesilerin iyileşmesi için daha uzun zaman gerekir. Yara yerinde enfeksiyon gelişmesi veya kesi bölgesinde fıtık oluşması gibi komplikasyonların görülme riski söz konusudur.

Kapalı ameliyat yönteminde açılan kesiler ise maksimum bir santimetre büyüklüğündedir. Operasyon üç minimal kesi ile gerçekleştirilir. Bu deliklerden vücuda giren özel kamera ve cerrahi ekipmanlar kullanılır. Ameliyatın toplam süresi ve hastanın anestezi etkisi altında kaldığı süre açık cerrahiye göre çok daha kısadır. Hasta çok daha az ağrı şikayeti yaşar. Hastanede kalınması gereken süre kısalır. Hasta açık cerrahiye kıyasla normal yaşantısına çok daha kısa sürede döner. Ameliyat bölgesinde herhangi bir komplikasyon oluşma riski oldukça düşüktür. Bu yüzden laparoskopik cerrahi yöntemi safra kesesi iltihabı vakalarında altın standart tedavi yöntemi olarak kabul edilir.

Genel sağlık durumu itibari ile ameliyata uygun bulunmayan riskli hastalarda ameliyat yerine safra kesesi içine drenaj kateteri konularak da tedavi gerçekleştirilebilir. Kimi zaman soğutma tedavisine karar verilebilir. Bunun için ilk olarak antibiyotik tedavisi uygulanır ve sekiz haftalık bir sürenin ardından safra kesesi ameliyatı gerçekleştirilir. Ancak belirtmek gerekir ki klinik çalışmalar, soğutma tedavinin hastanın günlük yaşamına dönüş süresini ve hastanede kalış süresini uzatmaktadır.

Safra Kesesi İltihabı Ameliyatı (Cerrahisi) Hizmeti Verdiğimiz İller

Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kuntay Kaplan, Adana'da deneyimli ekibi ve yüksek teknolojik donanımıyla Minimal Gastrik Bypass ameliyatlarını başarıyla gerçekleştiriyor. Adana'nın yanı sıra, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Erzincan, Şırnak, Hakkari ve Siirt gibi pek çok ilden gelen hastalar bu sağlık hizmetinden faydalanıyor. Siz de Doç. Dr. Kaplan’ın bu hizmetinden yararlanmak istiyorsanız, Randevu Al Formunu doldurarak tedavi sürecini başlatabilirsiniz.

Safra Kesesi İltihabı Ameliyatı (Cerrahisi) Fiyatları

Safra Kesesi İltihabı Ameliyatı (Cerrahisi) fiyat ve maliyetleri çok sayıda faktöre göre şekillenmektedir. Hastanın genel sağlık durumu, operasyonda kullanılacak cerrahi ekipmanlar, ameliyatı yönetecek doktor ve cerrahi ekibin uzmanlık ve tecrübesi maliyeti etkileyen faktörler arasında yer alır. Bunun yanı sıra operasyonun gerçekleştirileceği sağlık kuruluşunun teknolojik donanımı, ameliyat sonrası ve öncesi işlemler, hizmetin verildiği şehir ve benzeri unsurlar da safra kesesi i̇ltihabı ameliyatı (cerrahisi) fiyatlarını etkileyebilmektedir. Safra Kesesi İltihabı Ameliyatı (Cerrahisi) Fiyatlarına dair güncel ve net bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Safra Kesesi İltihabı Ameliyatı (Cerrahisi) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Safra Nedir?

Karaciğerin altı kısmında bulunan ve karaciğer hücreleri tarafından üretilen safra sıvısının depolandığı ve salındığı organ safra kesesi olarak adlandırılır. 30 – 50 cc kapasite ve 7 cm uzunluğa sahiptir. Karaciğerimiz gün içerisinde yaklaşık 500 cc ile 1000 cc arasında safra sıvısı üretmektedir. Üretilen bu safra, safra yollarından on iki parmak bağırsağına açılır ve özellikle yağ moleküllerinin parçalanıp sindirilmesine katkı sağlar. Öğünler arasında karaciğer tarafından salgılanan safra sıvısı, safra kesesi tarafından on kata kadar konsantre edilir ve burada depolanır. Ardından tüketilen besinleri bağırsağa geçmesi ile birlikte safra kesesi kasılır. Konsantre halde depolanan safra sıvısı safra yollarından ilerleyerek on iki parmak bağırsağına dökülür.

Kolesistit Türleri Nelerdir?

Kolesistit safra kesesi taşının kistik kanalda tıkanmaya yol açmasının neticesinde oluşan safra kesesi iltihabıdır. Yaygın belirtileri arasında mide bulantısı, kusma, yüksek ateş ve şiddetli karın ağrısı gelir. Safra kesesi iltihabı 4 farklı biçimde ortaya çıkar. Bunlar akut, kronik, safra kesesi taşlı ve safra kesesi taşsız iltihaplar olarak sınıflandırılır.

Akut Kolesistit Nedir?

Akut kolesistit, ani şekilde ortaya çıkan safra kesesi iltihabıdır. Bu iltihaplanmanın neden olduğu temel semptom karnın sağ üst kısmında ani şekilde meydana gelen ve omuzlara doğru yayılım gösteren şiddetli ağrılardır.

Safra Kesesi Taşı ve Kolesistit Arasındaki Fark Nedir?

Safra kesesi taşı, safra kesesi iltihaplanmasına neden olan etkendir. Safra kesesi taşının safra kanallarında meydana getirdiği tıkanıklık, safra kesesinde safra sıvısının birikmesine neden olur. Bu birikimin sonucunda iltihaplanma ve ödemlenme yaşanır. Bu durum kolesistit olarak adlandırılmaktadır.

Safra Kesesi İltihabında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yağlı yiyecekler safra kesesinin en çok kasılmasına neden olan gıdalardır. Bundan dolayı safra kesesi iltihabı yaşayan kişiler bu süreçte yağlı gıdalardan olabildiğince uzak durmalıdır. Tüketilmemesi gereken gıdalardan biri de yumurtadır. Safra kesesi iltihabı gibi enfeksiyon ve enflamasyonu durumlarda iyileşme sürecine katkı sağlayacak, C vitamini bakımından zengin besinler tüketilmelidir. Ameliyatın ardından ise iltihap sorunu kalıcı olarak çözüldüğünden dolayı yağlı veya yumurtalı gıdaların tüketiminde sağlıklı sınırlarda kalındığı sürece herhangi bir sakınca yoktur.

Safra Kesesini Ne Temizler?

Safra kesesinde taş meydana geldikten sonra bunu geri döndürecek herhangi bir tedavi yöntemi söz konusu değildir. Safra kesesinde oluşmasını önleyebilmek için kişinin sağlıklı kiloda kalması, düzenli ve sağlıklı bir beslenme rutini takip etmesi, gün içerisinde yeterince su tüketmesi gerekir. Bununla birlikte kullanılan bazı ilaçların karaciğerde etkisiz hale getirildiği düşünülürse bilinçsizce ve gereksiz yere ilaç kullanımından kaçınılması gerekir.

Limon Safra Kesesine İyi Gelir Mi?

Toplum genelinde limon, zerdeçal veya maydanoz gibi bazı yiyeceklerin safra kesesi iltihabına iyi geldiğine dair yersiz bir inanış vardır. Ancak belirtmek gerekir ki bu konuda kanıtlanmış bir bilimsel çalışma mevcut değildir. Ancak c vitamini ve antioksidan bakımından zengin bu gıdaların tüketilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Fakat bunlar safra kesesi iltihabının gelişme riskini azaltabilse de oluşmuş bir iltihabı tedavi edemezler.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Tedaviler

Randevu Al