Safra Kesesi Polipleri Ameliyatı (Cerrahisi)

Sayfa İçeriği

Safra kesesi polipleri, safra kesesi duvarına yapışık vaziyette bulunan çıkıntılardır. Safra kesesi polipleri genellikle başka nedenlerden dolayı gerçekleştirilen Bilgisayarlı Tomografi, Ultrasonografi veya Manyetik Rezonans gibi radyolojik görüntüleme tetkiklerinin sonucunda rastlantısal olarak tespit edilir. Safra kesesi polipleri kimi zaman gerçek polipler olarak veya kolesterol birikiminin sonucunda oluşan yalancı polipler halinde de karşımıza çıkabilmektedir. Safra kesesi poliplerinin tanımını, nedenlerini, belirtilerini, tanı ve tedavi yöntemlerini Genel Cerrah ve Gastroenteroloji Uzmanı Doçent Doktor Kuntay Kaplan sizler için anlattı.

Safra Kesesi Polipleri Nedir?

Safra kesesi polipleri, insan vücudunda karaciğerin hemen alt kısmında yer alan küçük bir organ olan safra kesesinin iç astarında meydana gelen küçük ve anormal doku büyümelerine verilen isimdir. Bu doku büyümeleri şekli ve boyutu açısından farklılık gösterebilir. Safra kesesi duvarına bir sapla bağlı halde de bulunabilen safra kasesi polipleri sapsız şekilde de var olabilir.

Safra kesesi polipleri farklı bir safra kesesi hastalığının işaretçisi olarak meydana gelebilirler. Nadiren de olsa iltihaplanma ve benzeri komplikasyonlara yol açabilen safra kesesi polipleri, vakaların yüzde beşlik bölümünde kansere dönüşebilmektedir. Safra kesesi poliplerinin dört farklı çeşidi bulunur.

Psödopolipler – Kolesterol polipleri olarak da bilinen bu polip türü kolesteroloz diye adlandırdığımız iyi huylu bir durumun neticesidir. Bu polipler, safra kesesi duvarında biriken ekstra kolesterol lipitlerinden kaynaklanır.

İnflamatuar Polipler – İnflamatuar polipler safra kesesi duvarının kronik olarak iltihaplanmasının neticesinde gelişen bir çeşit skar dokusunu ifade eder.

Adenomyomatoz – Safra kesesi duvarında kistler meydana getiren safra kesesi astarının anomal ve aşırı düzeyde bir büyüme göstermesini ifade eder.

Adenomlar – Safra kesesini farklı organlarla bağlayan kanala safra yolu adı verilir. Yapısı itibariyle safra yolunun astarına benzeyen hücrelerden meydana gelen iyi huylu tümörlerdir. Bu adenomların kansere dönüşme olasılığı yaklaşık olarak yüzde 0,5 civarındadır.

Malign Polipler – Malign polipler, çoğunlukla iç organları etkisi altına alabilen en yaygın kanser türlerinden biri olan adenokarsinomdur.

 

Safra kesesi poliplerinin büyük bir bölümü iyi huyludur ve genellikle kansere dönüşmez. Bunun yanı sıra bazı safra kesesi polipleri, özellikle de büyükse ya da boyutları artarsa zamanla kansere dönüşebilme potansiyeli kazanır. Safra kesesi poliplerinin doğasını değerlendirmek ve en uygun tedavi yöntemini belirleyebilmek için düzenli olarak takip altında tutulması gerekir.

Safra Kesesi Polipleri Neden Olur?

Safra kesesi poliplerinin oluşum nedeni tıp dünyası tarafından kesin olarak bilinmemektedir. Safra kesesi karaciğerin alt bölgesinde yer alan ve şekil itibariyle armuda benzeyen bir organdır. Karaciğerin ürettiği safra sıvısını depolamak ve yoğunlaştırmakla görevli olan safra kesesi; vücudun yağları parçalayıp sindirmesine yardımcı olur. Safra kesesi, yoğunlaştırdığı safra sıvısını ince bağırsağın ilk bölümüne bırakır. Safra sıvısı kolesterolden, yağdan, safra tuzlarından ve safra pigmentlerinden meydana gelir. Safra kesesi polipleri ile vücudun yağları parçalama şekli arasında bir ilişki olabileceği düşünülmektedir. Eğer vücut, yağ moleküllerini parçalamakta zorlanıyorsa safra kesesi poliplerinin meydana gelme riski artmaktadır. Tüm bu etkenlerle birlikte kadınlarda, kırk yaş üstü bireylerde, diyabet hastalarında ve obezite sorunu olan kişilerde safra kesesi poliplerine daha sık rastlanır.

Safra Kesesi Polipleri Belirtileri Nelerdir?

Safra kesesi polipleri çoğu zaman herhangi bir belirtiye neden olmaz. Doktor başka bir rahatsızlığa dair inceleme yaparken uyguladığı tetkikler sırasında rastlantısal olarak safra kesesi poliplerini tespit eder. Ancak safra kanalında bir tıkanıklık oluşursa bazı semptomlar yaşanabilir.

Kistik kanalda meydana gelen polipler, safra sıvısının safra kesesine akışını engeller. Bunun neticesinde safra kesesi duvarında kolesistit yani iltihaplanma yaşanabilir. Kırılıp safra kanalına ulaşan parçalar, safra sıvısının safra kesesinden dışarı akışını önleyebilir. Bu da kolanjit adı verilen safra kanalında ya da pankreasta iltihaplanmaya sebep olur.

Enflamasyon belirtileri arasında:

Safra Kesesi Polipleri Nasıl Teşhis Edilir?

Herhangi bir bariz semptom olmadıkça safra kesesi poliplerine dair doktorun tanı koyması zor olabilmektedir. Safra kesesi polipleri genellikle doktorlar tarafından başka bir hastalığın incelenmesi sırasında, rastlantısal olarak teşhis edilir. Safra kesesi poliplerinin tanısında kullanılan görüntüleme teknolojilerinden söz etmek gerekirse:

Ultrason – Ultrason tetkiki safra kesesi poliplerinin tespit edilmesi için en sık kullanılan radyolojik görüntüleme teknolojisidir.

Bilgisayarlı Tomografi – Bilgisayarlı tomografi tetkiki, safra kesesi poliplerinin varlığını tespit etmek için kullanılan yöntemlerden biridir. BT teknolojisi aynı zamanda olası farklı patolojilerin dışlanması için de fayda sağlar. BT taraması sayesinde hem safra kesesinin hem de genel olarak karın bölgesinin ayrıntılı görüntüleri elde edilebilir.

MRI Taraması – MRI taraması, iç organların detaylı ve kapsamlı biçimde görüntülenmesini sağlar. Radyo dalgaları ve manyetik alanlardan faydalanılarak çalışan bu yöntem doktora safra kesesinin yumuşak dokularını değerlendirme şansı tanır. Genellikle başka bir yöntemle tespit edilen safra kesesi poliplerinin daha kapsamlı şekilde değerlendirmesi için kullanılır.

Bu görüntüleme tetkiklerinin sonucunda safra kesesi poliplerinin özellikleri, potansiyel anormallikleri, poliplerin boyutu görselleştirilebilir ve detaylı olarak analiz edilebilir.

Safra Kesesi Polip Tedavisi

Safra kesesi polipleri yaygın şekilde karşımıza çıkan bir rahatsızlıktır. Nadiren kansere dönüşebilen bu polipler genellikle herhangi bir semptom göstermez. Hiçbir belirtiye neden olmadan uzun yıllar boyunca varlığını sürdürebilir. Doktorlar eğer hasta kanser açısından risk grubunda yer almıyorsa, şiddetli ağrılara neden olan safra taşları bulunmuyorsa bu konuda herhangi bir şey yapmanızı önermeyebilir. Bununla birlikte safra kesesi poliplerinin tedavisinde kullanılan yöntemler şu şekildedir:

Gözlem

Safra kesesi poliplerinin büyük bir bölümü kişinin yaşamında herhangi bir sorun yaratmaz. Bu nedenle de herhangi bir tedavi gerektirmeyebilir. Fakat uzman doktorunuz poliplerin anormal ölçüde büyümediğinden, aşırı hızlı bir büyüme göstermediğinden ya da yeni semptomlar üretmediğinden emin olabilmek için sizi gözlem altında tutmaya karar verebilir. Bu gözetim, periyodik olarak uygulanacak ultrason tetkikleriyle mümkündür. Herhangi bir rahatsız edici eğilim tespit edilirse doktor bu defa safra kesesinin cerrahi olarak alınmasına karar verebilir.

Safra Kesesi Poliplerinin Cerrahi Tedavisi

Safra kesesi rahatsızlıklarının kesin tedavisi için tek yöntem cerrahi girişimle safra kesesinin alınmasıdır. Safra kesesi polipleri iltihap ya da safra taşı ile birlikte ise, doktor olası komplikasyonları önleyebilmek için poliplerin alınmasına karar verebilir. Bunun yanı sıra olası bir kanser riskine karşı da safra kesesinin çıkarılmasına karar verilebilir. Safra kesesi olmadan da sağlıklı biçimde yaşamımızı sürdürmek mümkündür. Safra kesesinin çıkartılması için uygulanan iki farklı ameliyat yöntemi vardır.

Laparoskopik (Kapalı) Kolesistektomi

Kapalı yani laparoskopik yöntemle gerçekleştirilen kolesistektomi ameliyatlarında cerrah, hastanın karın bölgesinde açacağı birkaç minimal kesi üzerinden safra kesesini çıkartabilir. Minimal invaziv bir ameliyat olan laparoskopik kolesistektomi ameliyatında karın açılmaz. Bunun yerine ucunda ışık ve kamera bulunan laparoskop cihazı ile giriş sağlanır. Laparoskopik ameliyatlar çok daha az komplikasyona neden olur. Hastanın iyileşme süreci çok daha kısa zamanda tamamlanır. Sağladığı avantajlardan dolayı laparoskopik kolesistektomi birinci tercih unsurudur.

Açık Kolesistektomi

Açık cerrahi yöntemi ile gerçekleştirilen kolesistektomi operasyonu kanserden şüphe edilen vakalarda tercih edilebilmektedir. Bu durumun nedeni cerrahın safra kesesi haricinde başka dokuları ve lenf düğümlerini de çıkarmasının gerekebilmesidir. Açık cerrahi kolesistektomi operasyonunda hastanın karnında büyük bir kesi açılır. Bu da hastanın daha büyük bir ameliyat izi taşımasına, iyileşmek için daha uzun bir zamana ihtiyaç duymasına yol açar. Kanama ve enfeksiyon riski daha yüksektir. Operasyondan veya anesteziden kaynaklı olarak komplikasyonların görülme ihtimali de daha yüksektir. Aynı şekilde çevredeki doku ve organların yaralanma ihtimali de laparoskopik cerrahiden daha fazladır. Bu nedenle operasyonun mutlaka alanında uzman ve tecrübe sahibi bir cerrah tarafından gerçekleştirilmesi gerekir.

Safra kesesi olmadan yaşamak uzun vadede ciddi bir etkiye yol açmaz. Safra kesesi olmadan da kişinin sindirim sistemi sağlıklı şekilde çalışmaya devam eder. Safra kesesinin alındığı durumlarda karaciğer, ürettiği safrayı safra kesesinde depolamadan, doğruca ince bağırsağa boşaltır. Safra kesesi ameliyatı yaygın olarak kullanılan ve yüksek riskli olmayan bir prosedürdür. Ancak her cerrahi prosedür bazı risk unsurları barındırır. Bu yüzden doktorlar gerekli olmadıkça ameliyat kararı vermez. Siz de safra kesesi poliplerinden şüpheleniyorsanız geç kalmadan bir sağlık kuruluşuna başvurarak gerekli tetkikleri yaptırabilirsiniz.

Safra Kesesi Polipleri Ameliyatı (Cerrahisi) Hizmeti Verdiğimiz İller

Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kuntay Kaplan, Adana'da deneyimli ekibi ve yüksek teknolojik donanımıyla Minimal Gastrik Bypass ameliyatlarını başarıyla gerçekleştiriyor. Adana'nın yanı sıra, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Erzincan, Şırnak, Hakkari ve Siirt gibi pek çok ilden gelen hastalar bu sağlık hizmetinden faydalanıyor. Siz de Doç. Dr. Kaplan’ın bu hizmetinden yararlanmak istiyorsanız, Randevu Al Formunu doldurarak tedavi sürecini başlatabilirsiniz.

Safra Kesesi Polipleri Ameliyatı (Cerrahisi) Fiyatları

Safra Kesesi Polipleri Ameliyatı (Cerrahisi) fiyat ve maliyetleri çok sayıda faktöre göre şekillenmektedir. Hastanın genel sağlık durumu, operasyonda kullanılacak cerrahi ekipmanlar, ameliyatı yönetecek doktor ve cerrahi ekibin uzmanlık ve tecrübesi maliyeti etkileyen faktörler arasında yer alır. Bunun yanı sıra operasyonun gerçekleştirileceği sağlık kuruluşunun teknolojik donanımı, ameliyat sonrası ve öncesi işlemler, hizmetin verildiği şehir ve benzeri unsurlar da safra kesesi polipleri ameliyatı (cerrahisi) fiyatlarını etkileyebilmektedir. Safra Kesesi Polipleri Ameliyatı (Cerrahisi) Fiyatlarına dair güncel ve net bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Tedaviler

Randevu Al