Safra Kesesi Taşları Ameliyatı (Cerrahisi)

Sayfa İçeriği

Karaciğerin ürettiği ve tükettiğimiz gıdalardaki yağların sindirimine yardımcı olan safra sıvısı safra kesesi tarafından depolanır. Bu sıvının salınımını yine safra kesesi gerçekleştirir. Şekil itibariyle armuda benzeyen safra kesesi, vücutta karın bölgesinin sağ üst bölümünde ve karaciğerin ise hem alt kısmında bulunur. İnsan bedeninin sindirim sisteminin önemli parçalarından biri olan safra kesesi safra sıvısının depolanmasından sorumludur. Safra sıvısı ise bilirubin, safra tuzları ve kolesterolün karışımından meydana gelir. Safra kesesine dair en yaygın sorunlardan biri de safra taşı oluşumudur. Çoğunlukla zararsız olan safra taşları kişinin karın bölgesinin sağ üst kısmında ağrı şikayeti hissetmesine neden olur. Sırt ağrısı ve özellikle yağlı yemeklerin ardından oluşan ağrı hissi, mide bulantısı ve kusma ise safra taşlarının yol açtığı başka belirtilerdir. Safra taşı vakalarının tedavisinde safra kesesi ameliyatı veya safra taşı çıkarma ameliyatı gibi seçenekler vardır. Genel Cerrah ve Gastroenteroloji Uzmanı Doçent Doktor Kuntay Kaplan safra kesesinin tanımı, nedenleri, belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Safra Kesesi Nedir?

Safra kesesi karaciğerimizin ürettiği ve vücudumuzun yağlı gıdaları parçalayıp sindirmesine yardımcı olan safra sıvısının depolanmasından ve salınmasından sorumludur. Karnın sağ üst bölgesinde bulunan, armut şeklinde küçük bir kesedir. Safra kesesi sindirime yardımcı organlar arasında yer alır. Safra kesesinde meydana gelen bir tıkanıklık ya da hasar halinde kişi, ağrı ve farklı rahatsızlıklar yaşayabilir. Safra kesesine ilişkin rahatsızlıklar arasında en sık rastlanan sorunlardan biri safra kesesi taşıdır. Tıp dünyasında kolelitiazis olarak da isimlendirilen safra kesesi taşları özellikle karaciğerin alt bölgesinde şiddetli ağrı şikayetine yol açabilir.

Safra Kesesi Taşı Nedir?

Safra kesesi taşı, safra kesesinde meydana gelen, bilirubin ve ya kolesterolden oluşan, çakıl taşına benzeyen sert ya da sertleşmiş safra birikintileridir. Safra kesesi taşı mide bulantısı, kusma ve ağrı benzeri belirtilere yol açar. Safra taşının boyutu ve hastalığın derecesi belirtilerin şiddeti üzerinde etkilidir. Uygulanacak tıbbi tedavi de safra kesesi taşının büyüklüğüne göre farklılık gösterebilir.

Safra Kesesi Taşı Neden Olur?

Safra kesesi taşının oluşmasının temel sebebi safra kesesinde biriken aşırı miktardaki kolesterol veya bilirubindir. Bunun yanı sıra safra tuzunun yetersizliği ve safra kesesinin tümüyle boşaltılamaması da safra kesesi taşı oluşmasına yol açabilmektedir.

Safra Kesesinde Yüksek Kolesterol Düzeyi

Kişinin safrasında yüksek miktarda kolesterol olması, karaciğerin safranın çözebileceğinden daha fazla miktarda kolesterol üretmesi safra kesesi taşlarının oluşması ile sonuçlanabilir.

Safra Kesesinde Aşırı Bilirubin Bulunması

Karaciğerde oluşan hasarlar ya da kan bozuklukları, karaciğerin normal koşullarda olması gerekenden fazla miktarda bilirubin üretmesine neden olabilmektedir. Safra kesesi fazla miktardaki bilirubini parçalamakta yetersiz kaldığında pigment safra taşları oluşur. Bu safra kesesi taşları çoğu zaman siyah veya koyu kahve rengi tonlarındadır.

Safra Kesesi Doluluğu

Safra kesesinin düzgün biçimde çalışıp çalışamadığını ölçebilmek için en önemli kriter safra kesesinin tam olarak boşalıp boşalamamasıdır. Safra düzgün biçimde boşaltım gerçekleştiremezse safra zamanla aşırı konsantre bir hale bürünür. Bunun neticesinde ise taş oluşumu gerçekleşir.

Safra Kesesi Taşı Belirtileri Nelerdir?

Safrada meydana gelen bu taşlar safra yolunun tıkanmasına neden olur. Karnın sağ üst kısmında ve göğüs kafesi civarında şiddetli ağrılar ve sırtın üst bölgesine doğru yayılan ağrılar yaşanmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra yoğun gaz şikayetinden dolayı hasta sık sık geğirme isteği yaşar. Mide bulantısı ve kusma ise diğer safra taşı belirtileridir.

Safra kesesi taşlarının yol açtığı semptomlar, çoğunlukla yağlı yemeklerin tüketiminin ardından gerçekleşebilir. Safra kesesi taşı belirtileri sıralamamız gerekirse:

Safra kesesi taşları hareket ettiğinde artık safra kanalları tıkalı olmadığı için ağrılar durur. Fakat safra kanallarından herhangi birinin birkaç saatten daha uzun süre tıkalı kalması, kişinin pankreatit atağı yaşamasına yol açar. Bu gibi durumlarda acilen kişinin hastaneye başvurması gerekir.

Safra Kesesi Çamuru Belirtileri Nelerdir?

Safra kesesinin tam olarak boşaltılamadığı durumlarda safrada bulunan kolesterol monohidrat kristalleri, kalsiyum bilirubinat ya da kalsiyum tuzları (kalınlaşarak) safra kesesi çamurunun oluşmasına neden olur. Bunun neticesinde kişi bazı semptomlar gösterir. Safra kesesi çamurunun yaygın bulguları karın, omuz ve göğüs bölgesinde yaşanan ağrılardır. Bunların haricinde safra kesesi çamuru belirtilerini sıralamamız gerekirse:

Safra Kesesi Taşı Tanısı Nasıl Konulur?

Safra kesesine ilişkin tanı konulurken ilk olarak uzman doktor tarafından fiziksel bir muayene gerçekleştirilir. Hastanın gözlerindeki ve cildindeki renk değişimleri incelenir. Safra kesesi taşı belirtileri arasında bulunan sarılık, kişinin vücudunda aşırı miktarda bilirubin bulunduğunu gösterir. Kişinin yüzündeki sararma safra kesesi taşı tanısı için önemli bir kıstas olabilir.

Fiziksel muayenenin yanı sıra doktorun safra kesesi tanısı için gerekli gördüğünde başvurabileceği tetkikler şu şekildedir:

Safra Kesesi Ameliyatı (Kolesistektomi) VE Safra Kesesi Taşı Tedavisi

Genellikle laparoskopik yani kapalı yöntemle gerçekleştirilen kolesistektomi ameliyatı safra kesesi taşının tedavisinde kullanılan en etkili yöntemdir. Safra kesesinin bir veya iki saat süreli bir operasyonun ardından çıkarılmasını amaçlar.

Safra kesesi ameliyatının ardından safra kesesi vücuttan çıkartılır ve kişi yaşantısına sağlıklı biçimde devam edebilir.

Laparoskopik Kolesistektomi

Bu ameliyatta operasyon minimal boyuttaki kesilerle gerçekleştirilir. Laparoskop olarak adlandırılan dar bir tüp bu kesilerden vücuda girer. Laparoskopun ucunda bir ışık ve kamera sistemi bulunur. Cerrah safra kesesini bu araçlarla çıkartır. Bu ameliyatın ardından çoğu zaman hasta aynı gün taburcu edilir.

Açık Kolesistektomi

Bu ameliyatta karın bölgesine büyük bir kesi açılır. Ameliyatın ardından hasta birkaç gün süre ile hastanede gözetim altında tutulur. Kanama bozukluğu yaşayan hastalar, aşırı kilolu bireyler, hamileliğinin son üç aylık bölümünde olanlar ve safra kesesi hastalığı şiddetli düzeyde olanlarda açık cerrahi yöntemi tercih edilir.

Safra Kesesi Taşı Nasıl Önlenir?

Safra kesesinde, safra taşı oluşumunu önleyebilmek için alabileceğimiz bazı tedbirler vardır. Safra kesesi taşlarını önlemek için uygulayabileceğiniz yöntemler şu şekildedir:

Öğün Atlamamaya Özen Gösterin

Her gün doğal yemek saatlerinde sofraya oturmak ve öğün atlamamak safra kesesi taşı riskini azaltabilir.

Ani Kilo Kayıplarından Korunun Aşamalı Olarak Kilo Verin

Eğer kilo vermeniz gerekiyorsa bunu aşamalı olarak gerçekleştirin. Ani gelişen kilo kayıpları, safra kesesinde safra taşlarının meydana gelmesine sebep olabilir.

Lifli Gıdalarla Beslenin

Lif bakımından zengin gıdalarla beslenmek, kepekli tahıllar, sebze ve meyvenin ağırlıkta olduğu bir beslenme programı takip etmek faydalı olacaktır.

Sağlıklı Kilo Aralığında Kalmaya Özen Gösterin

Obezite rahatsızlığı ve aşırı kilo, safra taşı oluşumuna dair riski arttırmaktadır. Aldığımız kalori miktarını azaltmak, daha hareketli bir yaşam tarzı benimsemek, fiziksel açıdan daha aktif olmak sağlıklı kilonuza ulaşmanıza yardımcı olur. Sağlıklı bir kilodaysanız bunu korumaya özen gösterin.

Safra Kesesi Taşları Ameliyatı (Cerrahisi) Hizmeti Verdiğimiz İller

Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kuntay Kaplan, Adana'da deneyimli ekibi ve yüksek teknolojik donanımıyla Minimal Gastrik Bypass ameliyatlarını başarıyla gerçekleştiriyor. Adana'nın yanı sıra, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Erzincan, Şırnak, Hakkari ve Siirt gibi pek çok ilden gelen hastalar bu sağlık hizmetinden faydalanıyor. Siz de Doç. Dr. Kaplan’ın bu hizmetinden yararlanmak istiyorsanız, Randevu Al Formunu doldurarak tedavi sürecini başlatabilirsiniz.

Safra Kesesi Taşları Ameliyatı (Cerrahisi) Fiyatları

Safra Kesesi Taşları Ameliyatı (Cerrahisi) fiyat ve maliyetleri çok sayıda faktöre göre şekillenmektedir. Hastanın genel sağlık durumu, operasyonda kullanılacak cerrahi ekipmanlar, ameliyatı yönetecek doktor ve cerrahi ekibin uzmanlık ve tecrübesi maliyeti etkileyen faktörler arasında yer alır. Bunun yanı sıra operasyonun gerçekleştirileceği sağlık kuruluşunun teknolojik donanımı, ameliyat sonrası ve öncesi işlemler, hizmetin verildiği şehir ve benzeri unsurlar da safra kesesi taşları ameliyatı (cerrahisi) fiyatlarını etkileyebilmektedir. Safra Kesesi Taşları Ameliyatı (Cerrahisi) Fiyatlarına dair güncel ve net bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Tedaviler

Randevu Al