Açık Kolon Kanseri Cerrahisi (Kalın Bağırsak Kanseri)

Sayfa İçeriği

Kolon kanseri ya da bir başka ifade ile kalın bağırsak kanseri saldırgan kanser türlerinden biridir. Erken aşamada tespit edilen kolon kanserlerine zamanında ve doğru tedavi yöntemleri uygulandığında başarılı sonuçların elde edilmesi mümkündür. Fakat genellikle kolon kanseri vakalarının büyük bir bölümü erken aşamada tespit edilemiyor. İlerlemiş ve farklı organlara, dokulara yayılım göstermiş kolon kanserlerinde uzman doktor tarafından yapılacak değerlendirme ve tetkiklerin sonucunda planlama yapılır ve cerrahi yöntemle tedavi edilebilir. Genel Cerrah ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doçent Doktor Kuntay Kaplan kolon kanserinin açık cerrahi ameliyatı hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.

Kolon Kanseri (Kalın Bağırsak Kanseri) Açık Cerrahi Ameliyatı Nedir?

Kalın bağırsakta oluşan kanserli dokuların açık cerrahi yöntemi ile alınmasına kolon kanseri açık cerrahi ameliyatı adı verilir. Ameliyatın hangi yöntemle gerçekleştirileceğine cerrah hastanın kişisel koşullarını ve gereksinimlerini değerlendirerek karar verir.

Açık cerrahi kolon kanseri ameliyatında hedeflenen sonuç kanserli dokunun tamamıyla çıkartılmasıdır. Fakat eğer kanser başka organ ve dokulara sıçramışsa farklı cerrahi müdahaleler de uygulanır. Bu gibi durumlarda birden fazla uzmanın bir araya gelerek tedavi planlaması yapması gerekebilir.

Kolon Kanseri (Kalın Bağırsak Kanseri) Açık Cerrahi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kolon kanserinin cerrahi tedavisinde uygulanan iki farklı yöntem söz konusudur. Bunlardan ilki sağ hemikolektomidir. Sağ hemikolektomide kalın bağırsağın sağ tarafında, ince bağırsakla birleştiği noktada bulunan kanserli doku vücuttan çıkartılır.

Kalın bağırsağın sol ve sağ kısmı arasında bulunan bölgedeki kanserli dokunun çıkartılması için segmenter rezeksiyon ve sağ hemikolektomi yöntemlerinden faydalanılır.

Sol hemikolektomi ve kolorektal anastomoz metodu ise kanserli dokunun kalın bağırsağın sol kısmına yerleştiği vakalarda tercih edilir. Son olarak subtotal kolektomi yöntemi ise kalın bağırsağın hem sağ hem de sol kısmına yerleşen kanserli dokunun çıkartılmasını amaçlar. 

Bu yöntemlerden hangisinin uygulanacağına vakanın özellikleri değerlendirilerek uzman hekim tarafından karar verilir.

Kolon kanseri açık cerrahi ameliyatında kanserli bölgenin minimum on santimetre kadar uzağından kalın bağırsak kesilir ve kanserli dokuya ulaşan damar veya damarlar kökünden bağlanır. Kanserin ne derece yayılım gösterdiğine göre bu on santimetrelik mesafe, bazen yirmi veya otuz santimetreye kadar çekilebilmektedir.

Kolon Kanseri (Kalın Bağırsak Kanseri) Açık Cerrahi Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Kolon kanseri tanısı alan kişiler için ameliyat kararı alınmasından sonra endişeli bir dönem başlayabilir. Pek çok insan ameliyat olması gerektiğinde operasyonun risklerine dair endişe duyar. Bu durum son derece normaldir. Uzman doktor, hastasına ameliyat süreci ve sonraki dönemde yaşanabilecek tüm olası senaryolar hakkında bilgi verir. Kolon kanseri açık cerrahi ameliyatlarında da diğer tüm cerrahi prosedürlerde olduğu gibi bazı risk unsurları vardır. Bu riskleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Kolon Kanseri (Kalın Bağırsak Kanseri) Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Kolon kanseri ameliyatının tamamlanmasının ardından hastalarda farklı düzeylerde ağrı şikayeti yaşanabilir. Ağrının giderilmesi için doktorunuzun reçete ettiği ağrı kesici ilaçları kullanabilirsiniz. Bununla birlikte cerrahi bölgede enfeksiyon gelişme riski söz konusudur. Bu gibi durumlarda yine uzman doktorunuzun reçete edeceği antibiyotik ilaçları kullanarak enfeksiyonun tedavisini sağlayabilirsiniz.

Kolon kanseri açık cerrahi ameliyatının ardından akciğerlere pıhtı atması önemli bir risktir. Bu yüzden ameliyattan sonra kişilerin aşırı hareketsiz kalmamasında ve doktorun önerdiği şekilde hareketli bir yaşam tarzı benimsemesinde fayda vardır. Yavaş yürüyüşler, oturma pozisyonunda yapılabilecek bacak hareketleri bu riski azaltacaktır.

Hastanın cerrahi operasyonun ardından sürekli olarak yatakta zaman geçirmesi başka sağlık problemlerinin oluşması ile sonuçlanabilir. Bununla birlikte kolon kanseri ameliyatının ardından gün içirişinde bolca sıvı tüketilmeli ve bu sayede dışkının yumuşaması sağlanmalıdır. Bu durum bağırsakların zorlanmaması açısından önem taşır.

Kolon Kanseri (Kalın Bağırsak Kanseri) Açık Cerrahi Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Kolon kanseri açık cerrahi ameliyatının ardından kişilerin en çok dikkat etmesi gereken konulardan biri beslenme düzeni ve alışkanlıklarıdır. Uzman doktorun belirttiği gıdaların tüketimine ve reçete edilen ilaçların düzenli olarak kullanımına özen gösterilmelidir. Tüm bunlar hastanın iyileşme sürecini olumlu yönde etkiler.

Kolon kanseri ameliyatının ardından genellikle hastalar bir hafta süresince hastanede gözetim altında tutulurlar. Bu sürenin ardından doktor, bazı tetkikler yapar ve aksi bir durum olmadığı sürece hastanın taburcu olmasına karar verebilir.

Kolon kanseri açık cerrahi ameliyatı geçiren bir hastanın tümüyle iyileşip normal yaşantısına dönebilmesi için bir veya iki aylık bir zamana ihtiyaçları olmaktadır.

Açık Kolon Kanseri Cerrahisi (Kalın Bağırsak Kanseri) Hizmeti Verdiğimiz İller

Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kuntay Kaplan, Adana'da deneyimli ekibi ve yüksek teknolojik donanımıyla Minimal Gastrik Bypass ameliyatlarını başarıyla gerçekleştiriyor. Adana'nın yanı sıra, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Erzincan, Şırnak, Hakkari ve Siirt gibi pek çok ilden gelen hastalar bu sağlık hizmetinden faydalanıyor. Siz de Doç. Dr. Kaplan’ın bu hizmetinden yararlanmak istiyorsanız, Randevu Al Formunu doldurarak tedavi sürecini başlatabilirsiniz.

Açık Kolon Kanseri Cerrahisi (Kalın Bağırsak Kanseri) Fiyatları

Açık Kolon Kanseri Cerrahisi (Kalın Bağırsak Kanseri) fiyat ve maliyetleri çok sayıda faktöre göre şekillenmektedir. Hastanın genel sağlık durumu, operasyonda kullanılacak cerrahi ekipmanlar, ameliyatı yönetecek doktor ve cerrahi ekibin uzmanlık ve tecrübesi maliyeti etkileyen faktörler arasında yer alır. Bunun yanı sıra operasyonun gerçekleştirileceği sağlık kuruluşunun teknolojik donanımı, ameliyat sonrası ve öncesi işlemler, hizmetin verildiği şehir ve benzeri unsurlar da açık kolon kanseri cerrahisi (kalın bağırsak kanseri) fiyatlarını etkileyebilmektedir. Açık Kolon Kanseri Cerrahisi (Kalın Bağırsak Kanseri) Fiyatlarına dair güncel ve net bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Açık Kolon Kanseri Cerrahisi (Kalın Bağırsak Kanseri) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kolon Kanseri Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Kolon kanseri ameliyatının ne kadar süreceği konusu hastalar açısından en çok merak edilen konuların başında gelir. Ancak ameliyatın süresine dair net bir süreden söz etmek mümkün değildir. Hastanın genel sağlık durumu, kanserin yayılma derecesi ve daha birçok etken operasyonun süresi üzerinde etkilidir. Ancak genellikle bir ila dört saat kadar bir zaman aralığında kolon kanseri ameliyatı tamamlanabilmektedir.

Kolon Kanseri (Kalın Bağırsak Kanseri) Açık Cerrahi Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Kolon kanseri cerrahisinin ardından beslenme konusu büyük önem taşır. Cerrahi operasyonun ardından hastaların yumuşak ve sıvı gıdalarla beslenmesinde fayda vardır. Bu sayede kişinin dışkısı yumuşak yapıda olur ve bu da kalın bağırsakların fazla zorlanmasını önler.

Üç öğün beslenme alışkanlığı terk edilmeli ve daha az miktarda fakat daha sık aralıklarla beslenmeye geçilmelidir. Bunun yanı sıra baharatlı, tuzlu, soslu ve acı gıdalardan uzak durulması önem taşır. Hastanın iyileşme döneminde günlük su tüketimini de arttırması gerekir. Doktor aksini belirtmediği sürece günlük minimum on bardak su tüketmekte fayda vardır.

Kolon Kanseri (Kalın Bağırsak Kanseri) Açık Cerrahi Ameliyatından Sonra Kanser Tekrar Eder Mi?

Kolon kanserinin cerrahi tedavisinin ardından kişinin kalın bağırsağında yeniden poliplerin oluşması ihtimali vardır. Bu yüzden operasyonun ardından uzmanlar kişinin düzenli periyotlar halinde kontrollerden geçirilmesi gerektiğini düşünür. Kolon kanseri operasyonun ardından ideal olan, hastanın ilk iki yıl boyunca dört aylık periyotlarla doktor kontrolüne gitmesidir. Bu aşamada doktorlar hastaların durumunu takip etmek için şu tetkiklere başvururlar:

  • PET/CT
  • Bilgisayarlı Tomografi
  • Akciğer Grafisi
  • Fleksibl Sigmoidoskopi
  • Kolonoskopi
  • Ultrasonografi

Bu tarama yöntemleri ile hastanın kalın bağırsak sağlığının düzenli olarak takip edilmesini sağlar. Yapılan tetkiklerin sonuçlarını değerlendirdikten sonra doktor, kontrol aralığını kısaltmaya veya uzatmaya karar verebilir.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Tedaviler

Randevu Al