Kolon Kanseri Cerrahisi (Kalın Bağırsak Kanseri Ameliyatı)

Sayfa İçeriği

Kolon kanseri, rektumun iç yüzeyinde veya kalın bağırsakta bulunan hücrelerin anormal biçimde büyüyüp çoğalması ile başlayan tehlikeli bir kanser türüdür. Bu hücre büyümeleri polip adını verdiğimiz yapıları meydana getirir. Bu poliplerin büyük bir bölümü iyi huylu olsa bile türüne göre bir santimetreden daha büyük üçten fazla polip olması ve polipte displazi mevcutsa bu polipler zaman içerisinde kanserleşebilmektedir. Polipte kanser ortaya çıktığında polipler zaman ilerledikçe rektum duvarı ve kolona doğru büyüme gösterirler. Sonrasında kolunu kaplayan normal hücreler kontrolsüz biçimde büyümeye ve değişmeye başlar. Lolon kanseri yaşamsal tehdit arz eden tehlikeli bir kanser türüdür. Fakat erken aşamada tespit edilen kolon kanserleri tedavi edilebilmektedir. Genel Cerrah ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doçent Doktor Kuntay Kaplan kolon kanseri hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Kolon Kanseri (Kalın Bağırsak Kanseri) Nedir?

Kolon kanseri, kolonun iç astarında yer alan hücrelerin kontrolsüz biçimde büyümesi ile başlayan kanser türüdür. Rektum ve kolon, kalın bağırsağın en uzun bölümüdür. Vücudumuza aldığımız besinlerin parçalanmasını ve kullanılmasını sağlayan sindirim sisteminin son parçası kalın bağırsaktır.

Kolon kanseri hemen her yaş grubunda rastlanabilen bir hastalık olmakla birlikte genel olarak ileri yaşlı bireylerde karşımıza çıkar. Kolunun içerisinde oluşan polip isimli küçük hücre kümelerinin meydana gelmesiyle ortaya çıkar. Bu polipler çoğu zaman kanserli olmaz. Ancak bazıları zaman ilerledikçe kolon kanserine dönüşebilir. Polipler insan bedeninde herhangi bir semptoma yol açmadığı için kolon kanserine karşı düzenli olarak tarama testleri yaptırmak gerekir. Polipler henüz kansere dönüşmeden tespit edilip çıkartılırsa kolon kanserini önlemek mümkündür. Kolon kanseri tıp dünyasında kolorektal kanser olarak da tanımlanır. Kolon kanseri ve rektumda başlayan rektum kanser birlikte değerlendirilir.

Kolon Kanseri (Kalın Bağırsak Kanseri) Neden Olur?

Kolon kanserinin meydana gelmesinde kırmızı et ve yağlı gıdaların ağırlıkta olduğu beslenme rutinleri etkili olabilmektedir. Aynı zamanda alkollü içecekler ve sigara kullanımı da poliplerin gelişmesinde rol oynayabilir. Aşırı kilolu bireylerin de kolon kanserine yakalanma riski daha yüksektir. Tarama amacıyla kullanılan kolonoskopi tetkikleri sorasında kişinin kalın bağırsağında polip tespit edilirse henüz kansere dönüşmeden alınması hastalığı önlemeyi mümkün kılar. Meme ve yumurtalık kanseri öyküsü bulunan kadınlar kolon kanseri açısından da risk grubunda yer alırlar. Bu yüzden meme ve yumurtalık kanseri olan kişiler elli yaşına gelmeyi beklemeden kolon kanseri tarama yaptırmalıdır.

Kolon Kanseri (Kalın Bağırsak Kanseri) Belirtileri Nelerdir?

Kolon kanserinin yol açtığı belirtiler arasında uzun süreler boyunca devam eden ishal veya kabızlık gibi şikayetler yer alır. Bunun yanı sıra dışkıda kan görülmesi, anemi ve karın ağrısı gibi rahatsızlıklar da kolon kanserini işaret ediyor olabilir. Eğer kişinin tuvalet alışkanlıklarında değişimler yaşanıyorsa veya dışkının şekli değişiyorsa, kişi ani kilo kaybı yaşıyor ve kendini yorgun hissediyorsa kolon kanserinden şüphe edilebilir.

Kolon Bağırsak kanserinin belirtilerini sıralamamız gerekirse:

Kolon Kanseri (Kalın Bağırsak Kanseri) Evreleri Nelerdir?

Kolon kanseri beş aşamada seyreder. Ancak bazı evrelerin alt aşamaları da mevcuttur.

Evre 0

Uzman doktorlar tarafından in situ karsinoma olarak da adlandırılan bu evrede kolon duvarının en iç tabakası olan mukozada kanser öncesi anormal hücreler meydana gelir.

Evre 1

Hastalığın birinci aşamasında kolon kanseri bağırsak duvarına doğru büyüme gösterir. Kas katmanının ötesinde veya yakın lenf düğümlerine yayılma gözlemlenir.

Evre 2

Kanser bu aşamaya ulaştığında bağırsak duvarına doğru yayılmış haldedir. Ancak yakındaki lenf düğümlerine henüz yayılım göstermemiştir. Kolon kanserinin ikinci evresi üç farklı türde karşımıza çıkar.

Evre 2A- Kanser bu aşamada kolon duvarının büyük bir bölümüne yayılmış haldedir. Ancak duvarın dış katmanına kadar henüz büyümüş değildir.

Evre 2B- Bu evrede kolon duvarın büyük bölümüne yayılmış olan kanser duvarın dış katmanına veya duvarın içine doğru yayılmaktadır.

Evre 2C- Bu evrede kanser çevredeki yakın bir organa yayılmaya başlamıştır.

Evre 3

Bu evrede kolon kanseri lenf düğümlerine yayılım gösterir. Kolon kanserinin üçüncü evresi de üç alt aşamadan meydana gelir.

Evre3A– Bu alt aşamada kolon duvarının birinci ya da ikinci katmanlarında kansere rastlanır. Kanser bu aşamada bir ila dört lenf düğümüne yayılım göstermektedir.

Evre3B– Kanser bu aşamada kolon duvarının tamamına yakınını etkisi altına alır.

Evre3C– Kolonun dış katmanında veya lenf düğümlerinde kanser bulunmaktadır. Yakın çevredeki bir organa ve lenf noduna kolon kanseri yayılmış haldedir.

Evre 4

Dördüncü evre kolon kanseri artık metastaz yapmış ve akciğer, karaciğer, yumurtalık gibi farklı bölgelere yayılmıştır.

Kolon Kanseri (Kalın Bağırsak Kanseri) Risk Faktörleri Nelerdir?

Kolon kanseri genetik etkenlerden, kişinin yaşam tarzından, çevresel faktörlerden kaynaklanabilmektedir. Kolon kanserine dair risk unsurlarını tek tek incelememiz gerekirse:

Genetik Faktörler

Ailesinde kolorektal kanser hikayesi bulunan kişiler kolon kanseri açısından risk grubunda değerlendirilir. Genetik yatkınlığı bulunan kişilerin kolon kanserine yakalanma yaşı diğer kolon kanseri hastalarından daha genç olabilmektedir. Yaşamsal tehdit de bu bireylerde daha yüksektir.

Yaş

Kolon kanseri riski, yaşımız ilerledikçe artış gösterir. Genellikle 50 yaş ve üzeri bireylerde kolon kanseri tespit edilir. Hatta 60 yaş ve üzeri bireylerdeki kolon kanseri riski, 40 yaş ve üzeri bireylerdekinden on kat daha fazladır.

Bağırsak İltihapları

Enfeksiyondan kaynaklı olarak kolon mukozasında meydana gelen ülser ile ağızdan anüse kadar sindirim sisteminin herhangi bir kısmında bulunan aralıklı iltihaplar ile oluşan Crohn hastalığı olmak üzere iki türde iltihap bulunur.

Beslenme

Posasız gıdaların çokça tüketilmesi kabızlık sorunu yaratır. Bu da dışkının bağırsak içerisinde daha uzun süre kalmasına yol açar. Bunun neticesinde o bölge kanserleşir ve kolon kanseri meydana gelir.  Bu yüzde salamura, tütsülenmiş etler, şarküteri ürünleri ve kızartma gibi kabızlığa yol açacak yiyeceklerden uzak durmak gerekir.

Obezite

Hem erkek hem de kadın bireylerde aşırı kilolu olmak kolon kanserine dair risk düzeyini arttırmaktadır.

Sigara Tüketimi

Yapılan bilimsel çalışmalar sigara tüketiminin kolon kanseri ile yakından ilişkili olduğunu göstermektedir.

Kolon Kanseri (Kalın Bağırsak Kanseri) Tanısı

Kolon kanserini erken aşamada tespit etmek için en etkili yöntem düzenli olarak endoskopik tetkiklerin yapılmasıdır. Bunların başında gelen kolonoskopi tetkiki, hem mevcut bir tümör olup olmadığını tespit etmemizi hem de ilerleyen zamanda kansere neden olabilecek polip ve benzeri problemleri görmemizi sağlar. Kanser henüz gelişmeden tespit edebilmek, kişiyi kanser gelişiminden korumamıza yardımcı olur. Elli yaş üzeri bireylerin kişisel risk unsurlarına ve aile öykülerine göre iki ila beş yıllık periyotlarda kolonoskopi yaptırmaları gerekir.

Kolon kanseri tanısı konulabilmesi için uzman bir doktor tarafından bazı testler yapılması gerekir. Fiziksel muayene dışında yapılabilecek testler şu şekildedir:

Eğer kişinin aile bireylerinde elli yaşından önce kolon kanserine yakalanmış biri varsa, bu kişi kırk yaşından itibaren düzenli olarak kolonoskopi taramasından geçmelidir. Kolonoskopinin beş yılda bir tekrarlanması gerekir. Ayrıca yılda bir defa dışkıda gizli kan testi uygulanmalıdır.

Kolon Kanserinden (Kalın Bağırsak Kanserinden) Nasıl Korunulur?

Kolon kanserinden korunmak için alınabilecek önlemleri sıralamamız gerekirse:

Kolon Kanseri (Kalın Bağırsak Kanseri) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kolon kanserinin tedavisinde kriyoterapi, cerrahi operasyon, kemoterapi, radyofrekans ablasyonu ve hedefe yönelik tedavi gibi yöntemlerden faydalanılır. Hangi tedavi metodunun uygulanacağına karar verilirken kanserin hangi aşamada olduğu ve hastanın özel koşulları göz önünde bulundurulur. Kolon kanserinin cerrahi tedavisinde poliplerin kolonoskopi yöntemi ile alınması (polipektomi) ve kanserli bölümle birlikte çevredeki küçük boyuttaki dokunun çıkartılması (kolektomi) amaçlanır.

Kolektomi operasyonlarında kanserli doku ve çevresindeki az miktarda sağlıklı doku çıkartılır. Ardından anastamoz adı verdiğimiz metot ile kolonun sağlıklı kısımları birleştirilir. Fakat kolostomi yöntemine karar verilmişse bu sağlıklı bölümler birleştirilmez. Kolostomide bağırsak, karın duvarında bir açıklığa taşınır. Atıklar ise bir torba içerisinde toplanır. Kolon kanseri (kalın bağırsak kanseri) vakalarının tedavisinde kullanılan yöntemler şu şekildedir:

Polipektomi

Polipektomi ameliyatı hastanın kolonunda bulunan kanserli poliplerin vücuttan çıkartılmasını hedefler.

Kolektomi

Uzman doktor tarafından hastanın kolonunda tümör bulunan kısım ve çevredeki bir miktar sağlıklı doku vücuttan çıkarılır. Sonrasında ise anastomoz uygulanarak sağlıklı kolon bölümlerinin birbirleri ile bağlanması sağlanır.

Kolostomi

Uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilmesi gereken kolostomi operasyonunda kolonun tümör barındıran bölümü vücuttan çıkartılır. Ancak kolektomideki gibi kolonun sağlıklı kısımları birleştirilmez. Bunun yerine kolostomi uygulamasında bağırsak karın duvarında bir açıklığa taşınır. Sonrasında atıklar bir torba içinde toplanmaya başlar.

Radyofrekans Ablasyonu

Kanser hücrelerini yok etmek için radyofrekans ısısı kullanılan bir yöntemdir.

Kemoterapi

Kemoterapi uygulaması ile kolon kanserine yol açan tümörlerin küçültülmesi ve hastaya yaşattığı semptomların hafifletilmesi amaçlanır.

Hedefe Yönelik Tedavi

Hedefe yönelik tedavi, kolon kanseri hücrelerinin büyümesini ve çoğalmasını sağlayan genleri, dokuları ve proteinleri hedef alarak kanserin büyümesini önler.

Kolon Kanseri Cerrahisi (Kalın Bağırsak Kanseri Ameliyatı) Hizmeti Verdiğimiz İller

Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kuntay Kaplan, Adana'da deneyimli ekibi ve yüksek teknolojik donanımıyla Minimal Gastrik Bypass ameliyatlarını başarıyla gerçekleştiriyor. Adana'nın yanı sıra, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Erzincan, Şırnak, Hakkari ve Siirt gibi pek çok ilden gelen hastalar bu sağlık hizmetinden faydalanıyor. Siz de Doç. Dr. Kaplan’ın bu hizmetinden yararlanmak istiyorsanız, Randevu Al Formunu doldurarak tedavi sürecini başlatabilirsiniz.

Kolon Kanseri Cerrahisi (Kalın Bağırsak Kanseri Ameliyatı) Fiyatları

Kolon Kanseri Cerrahisi (Kalın Bağırsak Kanseri Ameliyatı) fiyat ve maliyetleri çok sayıda faktöre göre şekillenmektedir. Hastanın genel sağlık durumu, operasyonda kullanılacak cerrahi ekipmanlar, ameliyatı yönetecek doktor ve cerrahi ekibin uzmanlık ve tecrübesi maliyeti etkileyen faktörler arasında yer alır. Bunun yanı sıra operasyonun gerçekleştirileceği sağlık kuruluşunun teknolojik donanımı, ameliyat sonrası ve öncesi işlemler, hizmetin verildiği şehir ve benzeri unsurlar da kolon kanseri cerrahisi (kalın bağırsak kanseri ameliyatı) fiyatlarını etkileyebilmektedir. Kolon Kanseri Cerrahisi (Kalın Bağırsak Kanseri Ameliyatı) Fiyatlarına dair güncel ve net bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kolon Kanseri Cerrahisi (Kalın Bağırsak Kanseri Ameliyatı) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kolon Kanseri Evreleri Nelerdir?

Dört evreden oluşan kanserin ilk aşamasında kanser, bağırsak duvarına yayılım gösterir. İkinci aşamaya gelindiğinde kanser hücreleri tüm bağırsak katlarına yayılım gösterir. Üçüncü aşamada ise lenf bezlerine yayılan kanser dördüncü evreye ulaştığında karın zarı ve akciğer gibi çevre dokulara sıçrama gösterir.

Kolon Kanseri Birinci Evre Belirtileri Nelerdir?

Kalın bağırsak kanseri erken aşamada ishal, kabızlık ve dışkı rengindeki değişikliklerle kendisini gösterir. Anüste kanama, dışkıda kan veya aşırı gaz gibi semptomlar da kolon kanserinin birinci evre belirtileri arasındadır. Karın krampları da bu belirtilere eşlik edebilir.

Kolon Kanseri Hangi Yaşlarda Görülür?

Hemen her yaştan bireyde meydana gelebilen kolon kanseri genellikle ileri yaştaki bireylerde karşımıza çıkar. Temel olarak ileri yaşın önemli bir faktör olduğu kolon kanserinin oluşmasında aşırı kilo, sigara, hareketsiz yaşam tarzı, alkollü içecekler ve genetik yatkınlığın etkili olduğu düşünülmektedir.

Kolon Kanserinin En Önemli Belirtisi Nedir?

Kolon kanseri vakalarında kalın bağırsağın makat bölgesine yakın olan 15 cm’lik bölümünde meydana gelen kanama en mühim belirtilerden biridir. Buna karşın kalın bağırsağın ince bağırsağa yakın olan başlangıç kısmından kaynaklanan kolon kanserleri kişinin gizli kanamalar yaşamasına dolayısıyla kan kaybı ve kansızlık gibi sorunlarla karşı karşıya kalmasına yol açar.

Kolon Kanseri Kanaması Nasıl Olur?

Kolon kanseri belirtilerinden biri olan makatta kanama, parlak, taze ve kırmızı şekilde görülür.

Kolon Kanseri Tamamen İyileşir Mi?

Kanser türlerinin büyük bir bölümünde hastalık farklı organlara yayılım gösterebilmektedir. Kolon kanseri genellikle karaciğere sıçrama ve metastaz yapma eğilimindedir. Bu yayılımın önüne geçmek için ve kesin bir iyileşme sağlamak için cerrahi tedavi sonrası hastaya kemoterapi uygulanır.

Kolon Kanseri Ameliyatla Tedavi Edilebilir Mi?

Evet, onkolojik prensiplere uygun olarak, uzman ve tecrübeli cerrahlar tarafından gerçekleştirilen ameliyatlar hastanın kolon kanserinden kurtulabilmesi için en etkili tedavi yöntemidir.

Kolon Kanseri Ameliyattan Sonra Tekrarlar Mı?

Kolon kanserinin cerrahi tedaviden sonra nüksetmesini önlemek için kemoterapi uygulamalarına başvurulur.

Kolon Kanserinin Ölüm Riski Nedir?

En yaygın görülen kanser türlerinden biri olan kolon kanseri hem kadınlarda hem de erkeklerde kanserden kaynaklı ölümler arasında üçüncü sırada yer alır. Fakat erken evrede tanı konulan ve doğru zamanda müdahale edilen kolon kanseri vakalarında ölüm riski azaltılabilmektedir.

Kolon Kanseri Ağrısı Nerede Olur?

Belirtiler arasından bulunan ishal ve kabızlık şikayetinden dolayı kolon kanseri hastalarında sık sık tuvalete çıkma isteği ve şiddetli karın ağrıları gözlenir. Bu da kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Kişinin özgüven sorunları yaşamasına ve psikolojik olarak kendisini kötü hissetmesine yol açar. Kaygı bozuklukları ve depresyon gibi sorunlar meydana gelebilir. Bu olumsuzluklarla mücadele edebilmek için psikolojik destek almakta yarar vardır.

Kolon Kanseri Taramasına Ne Zaman Başlanmalı?

Genetik faktörlerin etkili olduğu hastalıkların sonraki kuşaklara aktarılma ihtimali yüksektir. Bu kişiler daha erken yaşlarda taramalara başlayabilir. Ancak ailesinde herhangi bir kolon kanseri öyküsü bulunmayan kişiler de 40’lı yaşlarından itibaren taramalara başlayabilirler.

Polipler Kolon Kanseri Olacağım Anlamına Gelir Mi?

Polipler çoğu zaman iyi huylu oluşumlardır. Fakat poliplerin zaman içerisinde kansere yol açıp açmayacağı konusu uzman doktorlar tarafından takip edilmeli ve değerlendirilmelidir.

Kolon Kanseri Genetik Midir?

Çevresel etkenlerin büyük rol oynadığı kolon kanserinde bazı genetik durumların aile tarafından bir sonraki kuşağa aktarılması da etkili olur. Bu genetik faktörler de çevresel koşullardan kaynaklanabilmektedir.

Kadınlarda Kolon Kanseri Görülür Mü?

Cinsiyet ayrımı olmadan hem erkek hem kadınlarda görülebilen bir hastalıktır. Ancak erkek bireylerde tespit edilme oranı daha yüksektir.

Kolon Kanserini Önlemek İçin Nasıl Beslenmeliyim?

Akdeniz tipi beslenme alışkanlıklarının kolon kanseri gelişme riskini azalttığı düşünülmektedir. Yapılan bilimsel çalışmalara göre aşırı miktarda kırmızı et tüketmek kolon kanserinin tetiklenmesine yol açar. Sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme rutini oluşturmak kolon kanserine yakalanma riskinizi azaltır.

Kolon Kanserinin En Sık Görüldüğü Yer Neresidir?

Kolon kanseri, yapılan araştırmalara göre Afrika ve Amerika kıtasında sıkça görülmektedir. Ülkemizde de yaygın şekilde tespit edilen kolon kanseri vakalarının coğrafi dağılımına bakıldığında çevresel etkenlerin, beslenme alışkanlıklarının ve genetik özelliklerin kolon kanseri üzerinde etkili olduğu görülmektedir.

Kolon Kanseri Kan Tahlilinde Belli Olur Mu?

Hayır kan tahlili kolon kanserinin kesin tanısını koyabilmemiz için yeterli bir tetkik değildir. Mutlaka ek tetkiklere ihtiyaç duyulur.

Dördüncü Evre Kolon Kanseri İyileşir Mi?

Dördüncü evreye ulaşmış kolon kanseri vakalarında cerrahi operasyon tercih gedilmez. Daha çok kemoterapi ve radyoterapi gibi yöntemlerle kanserli hücrelerin küçültülmesi hedeflenir. Dördüncü evredeki her kolon kanseri vakasının tedavisi ve ilerleyişi aynı değildir. Kanserin ne kadar yayıldığı veya hastanın tedaviye ne kadar yanıt verdiği önem arz eder.

Kolon Kanseri İyi Huylu Olur Mu?

Kalın bağırsaktaki kötü huylu tümörleri ifade eden kolon kanseri iyi huylu olmaz. Ancak kimi zaman iyi huylu polipler zaman içerisinde kansere dönüşebilirler.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Tedaviler

Randevu Al