Epigastrik Herni Cerrahisi (Göbek Üstü Fıtığı Ameliyatı)

Sayfa İçeriği

Fıtık kavramı, karın duvarındaki zayıf bir noktanın yol açtığı bir delik için kullanılan genel bir ifadedir. Epigastrik herni yani göbek üstü fıtığı ise karın duvarının epigastrik bölgesinde görülen bir fıtığı ifade eder. Göbek deliğinin hem üzerinde ve göğüs kafesinin sternumunun hemen alt kısmında ortaya çıkar.

Bu tür fıtıklar hem yetişkin bireylerde hem de çocuklarda yaygın şekilde karşımıza çıkar. Tüm karın fıtıklarının ortalama yüzde iki ila üçlük bir bölümü epigastrik fıtık vakalarından oluşmaktadır. Bebeklerde de görülebilen epigastrik fıtık (göbek üstü fıtığı) çoğu zaman asemptomatik bir seyir gösterir. Yani herhangi bir ciddi belirtiye sebep olmadan ilerleyebilir. Bu durum epigastrik fıtık vakalarının tespit edilmesini zorlaştırır. Genel Cerrah ve Gastroenteroloji Uzmanı Doçent Doktoru Kuntay Kaplan epigastrik herni yani göbek üstü fıtığı hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Epigastrik Herni (Göbek Üstü Fıtığı) Nedir?

Tıpta herni olarak adlandırılan fıtık olgusu, organları tutan kas ve dokularda meydana gelen bir boşluk üzerinden organların olması gereken yerden çıkması durumunu ifade eder. Bel ve boyun bölgesi fıtıkları disklerden meydana gelir ve bu disklerin yerinden oynayarak doğal konumlarını kaybetmeleri sonucunda meydana gelir. Ancak fıtık sorunu vücudun çok sayıda farklı bölgesinde oluşabilmektedir. Fıtık sorunu kişinin hem genel sağlık durumunu hem de yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Fıtık rahatsızlığı çok farklı biçimde karşımıza çıkabilir. Ancak toplum genelinde en sık rastladığımız fıtık vakaları boyun, bel ve karın fıtıklarıdır. Fıtık oluşumunda ağır yük kaldırmak, hızlı kilo almak, kronik öksürük şikayeti, ağır işler, gebelik veya uzun süreler boyunca ayakta kalmak gibi durumlar etkili olabilmektedir.

Her vakada fıtığın oluşum süreci farklıdır. Bu yüzden de spesifik fıtık belirtilerinden söz etmek mümkün değildir. Bel ve boyun fıtıklarında güçsüzlük, his kayıpları ve ağrı gibi şikayetler yaşanırken karın fıtıklarında bunlara ek olarak şişlik de meydana gelir.

Fıtık problemi yaşayan hastalar bir an önce tedavi edilmelidir. Günümüzde gelişen tıp teknolojisi sayesinde çok sayıda tedavi yöntemi bulunmaktadır. Henüz ilerlememiş fıtık vakalarında fizik tedavi, egzersiz ve ilaç uygulamaları ile tedavi mümkün olabilirken ileri düzeydeki fıtık vakalarında cerrahi tedavi seçeneği gündeme gelir.  Epigastrik herni (Göbek üstü fıtığı) göbek deliği ve göğüs kafesinin arasında yer alan bölgede oluşur. Çocuklarda ve yetişkin bireylerde sıkça görülebilen bu rahatsızlık genellikle herhangi bir belirtiye yol açmaz.

Epigastrik Herni (Göbek Üstü Fıtığı) Nerede Oluşur?

Epigastrik bölge göğüs duvarı ve göbek deliği arasında yer alan kısmı ifade eder. Göbek üstü fıtığı ise bu bölgede oluşmaktadır. Bu alanda çeşitli sebeplerden dolayı oluşan çıkıntılar fıtık olarak tanımlanır.

Epigastrik Herni (Göbek Üstü Fıtığı) Rahatsızlığına Hangi Bölüm Bakar?

Epigastrik herni yaşayan hastalarla Genel Cerrahi Uzmanı Hekimler ilgilenirler.

Epigastrik Herni (Göbek Üstü Fıtığı) Belirtileri Nelerdir?

Epigastrik Herni, çoğunlukla göğüs kemiğinin ya da göğüs kemiğinin altında bulunan bölgede, göbek deliğinin hemen üstünde bir yumru meydana getirir. Bu yumrunun oluşma nedeni fıtığın içerisinden geçen bir yağ kütlesidir.

Bu yumru her zaman görülebileceği gibi yalnızca öksürdüğünüzde, hapşırdığınızda ya da güldüğünüz sırada ortaya çıkabilir. Bu yumru, duruma göre büyüyebilir. Bir insan aynı anda birden fazla epigastrik fıtığı aynı anda yaşayabilir.

Epigastrik herni, göbek üstü bölgede hassasiyet ve ağrı gibi şikayetlere yol açabilir. Ancak çoğu zaman epigastrik fıtık herhangi bir belirti göstermeden ilerler.

Epigastrik Herni (Göbek Üstü Fıtığı) Nedenleri Nelerdir?

Gelişim esnasında karın duvarındaki dokular tümüyle kapanmazsa epigastrik herni yani göbek üstü fıtığı meydana gelebilir. Yapılan bilimsel çalışmalar bu tür fıtıkların kesin ve spesifik nedeni üzerinde kesin bir sonuç vermiş değil. Bu yüzden epigastrik herni hakkında tıp dünyası detaylı bilgiye sahip değildir. Bu durum hastalığın çoğu zaman semptom göstermemesinden dolayı birçok vakanın tespit edilmemesinden ve raporlanamamasından kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte epigastrik bölgedeki karın duvarının diyaframa bağlandığı noktada yaşanan gerginliğin göbek üstü fıtığına neden olabileceği düşüncesi giderek daha yaygın şekilde kabul görmektedir.

Epigastrik Herni (Göbek Üstü Fıtığı) İçin Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Ağır yük kaldırmak ya da ağır işlerde çalışmak çoğu zaman fıtık ile sonuçlanabilmektedir. Ağır fiziksel aktivitelerden kaçınmak, gün içerisinde uzun süreler boyunca ayakta durmamak da göbek üstü fıtığının gelişmesini önleyebilir. Bunun yanı sıra kabızlık ve kronik öksürük gibi sorunlar çözülmelidir. Obezite sorunu yaşayan kişilerin tedavi edilmesi ve sağlıklı kilonun korunması da epigastrik herni riskini azaltır.

Epigastrik Herni (Göbek Üstü Fıtığı) Tedavisi

Epigastrik fıtık kendiliğinden iyileşme göstermezse ve ciddi komplikasyonlara neden olursa ameliyata başvurmak gerekir. Epigastrik fıtığı onarabilmenin tek yöntemi cerrahi tedavidir. Fıtık büyümesi ve buna eşlik eden komplikasyonlardan dolayı bebeklerde bile doktorlar gerekli hallerde cerrahi tedaviye karar verebilirler.

Tedavinin tamamlanabilmesi için yalnızca dikişlere veya implante bir ağa ihtiyaç duyulabilir. Hangi yöntemin kullanılacağına fıtığın büyüklüğü ve diğer faktörler göz önünde bulundurularak karar verilir.

Epigastrik herni hastalığının cerrahi tedavisi yaygın biçimde kullanılan bir prosedürdür. Ameliyatın ardından hastaların büyük bölümü aynı gün içerisinde taburcu edilerek evine gönderilebilir.

Ameliyatın ardından bazı küçük kısıtlamaları olmak kaydıyla kişi işe veya okula dönebilir. Genellikle doktorlar ilk altı – sekiz hafta süresince hastaların ağır kaldırmamasını tavsiye eder.

Epigastrik Herni (Göbek Üstü Fıtığı) Acil Semptomları

Epigastrik herni vakaları tedavi edilmediği taktirde kusma, karın ağrısı ve yüksek ateş gibi şikayetler görüldüğünde hasta derhal tıbbi yardıma başvurması gerekir.  Bunlar bağırsak tıkanıklığını işaret ediyor olabilir. Bu yüzden bu semptomların ihmal edilmemesi gerekir.

Epigastrik Herni (Göbek Üstü Fıtığı) Tedavisi Sonrası Olası Komplikasyonlar Nelerdir?

Epigastrik fıtık ameliyatının ardından gelişebilecek komplikasyonlara karşı tetikte olunmalı ve aşağıdaki durumlardan herhangi biri gerçekleştiğinde derhal tıbbi yardıma başvurmalısınız.

Tedavi Edilmeyen Epigastrik Herni (Göbek Üstü Fıtığı) Komplikasyonları ve Riskleri

Epigastrik Herni Cerrahisi (Göbek Üstü Fıtığı Ameliyatı) Hizmeti Verdiğimiz İller

Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kuntay Kaplan, Adana'da deneyimli ekibi ve yüksek teknolojik donanımıyla Minimal Gastrik Bypass ameliyatlarını başarıyla gerçekleştiriyor. Adana'nın yanı sıra, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Erzincan, Şırnak, Hakkari ve Siirt gibi pek çok ilden gelen hastalar bu sağlık hizmetinden faydalanıyor. Siz de Doç. Dr. Kaplan’ın bu hizmetinden yararlanmak istiyorsanız, Randevu Al Formunu doldurarak tedavi sürecini başlatabilirsiniz.

Epigastrik Herni Cerrahisi (Göbek Üstü Fıtığı Ameliyatı) Fiyatları

Epigastrik Herni Cerrahisi (Göbek Üstü Fıtığı Ameliyatı) fiyat ve maliyetleri çok sayıda faktöre göre şekillenmektedir. Hastanın genel sağlık durumu, operasyonda kullanılacak cerrahi ekipmanlar, ameliyatı yönetecek doktor ve cerrahi ekibin uzmanlık ve tecrübesi maliyeti etkileyen faktörler arasında yer alır. Bunun yanı sıra operasyonun gerçekleştirileceği sağlık kuruluşunun teknolojik donanımı, ameliyat sonrası ve öncesi işlemler, hizmetin verildiği şehir ve benzeri unsurlar da epigastrik herni cerrahisi (göbek üstü fıtığı ameliyatı) fiyatlarını etkileyebilmektedir. Epigastrik Herni Cerrahisi (Göbek Üstü Fıtığı Ameliyatı) Fiyatlarına dair güncel ve net bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Tedaviler

Randevu Al