Kesi Yeri Fıtıkları Ameliyatı (İnsizyonel Herni Cerrahisi)

Sayfa İçeriği

Kesi yeri fıtıkları ya da tıp literatüründeki adıyla İnsizyonel Herni – Post Operatif Herni, gerçekleştirilen cerrahi bir müdahalenin adından, vücutta açılan kesi yerinde meydana gelen fıtıkları ifade eder. Cerrahi kesi bölgesinde ortalama üç, dört ay kadar sonra meydana gelen kesi yeri fıtığında karın içi organ ve dokular, fıtıklaşarak kesi yerinden dışarı doğru çıkma eğilimi gösterir.

Kesi yeri fıtığı, kesi yerinde meydana gelen enfeksiyonlardan, dikiş malzemelerinin yanlış tercihinden, kesi yerinde yaşanan zayıflıktan veya yoğun fiziksel aktiviteden dolayı karın içi basıncının artmasından kaynaklanır. Hastalar genellikle doktora kesi yerinde şişlik, ağrı, çıkıntı ve rahatsızlık hissi gibi nedenlerle başvururlar. Genel Cerrah ve Gastroenteroloji Uzmanı Doçent Doktor Kuntay Kaplan Kesi Yeri Fıtıkları (İsizyonel Herni) rahatsızlığının belirtileri, nedenleri, tanı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Kesi Yeri Fıtığı (İnsizyonel Herni – Post Operatif Herni) Nasıl Tespit Edilir?

Kesi yeri fıtıklarının tanısı için ilk olarak hastadan geçmişte yaşadığı operasyonla ilgili bilgi alınır. Ardından doktor fiziksel bir muayene gerçekleştirerek fıtık bölgesindeki şişliği kontrol eder. Hastanın karın içi basıncını arttıracak öksürme, ıkınma ve kuvvet harcama gibi hareketler denenerek fıtığın belirgin hale gelip gelmediği kontrol edilir.

Kesi yeri fıtığı (İnsizyonel Herni) hastalığının tanısı için radyolojik görüntüleme tetkiklerine de başvurulabilir. Ultrason tetkiki genellikle kesi yeri tanısında en sık kullanılan yöntem olarak öne çıkar. Ultrason ile birlikte fıtığın boyutu ve fıtık kesesi içerisinde yer alan organların tespiti mümkündür.

Bilgisayarlı Tımıgrafi tetkiki ile kesi yeri fıtığının daha kapsamlı olarak incelenmesi mümkündür. Fakat manyetik rezonans tetkiki de fıtığın yapısını, çevredeki dokuları detaylı şekilde analiz etmemize yardımcı olduğu için kullanılabilmektedir.

Kesi Yeri Fıtığı (İnsizyonel Herni) Neden Olur?

Kesi yeri fıtığının temel nedeni, geçmişte geçirilen cerrahi müdahale bölgesinde meydana gelen sorunlardır. Vücutta açılmış büyük cerrahi kesilerden dolayı, doku sağlamlığını büyük oranda kaybeder ve zayıflar. İyileşmenin tam olarak gerçekleşmemesi ve dokunun zayıf kalması, karın bölgesindeki iç organların kesi yerinden fıtıklaşması ile sonuçlanır.

Kesi yerinde meydana gelen bazı enfeksiyonlar, yaranın iyileşme sürecine zarar verir. Fıtık durumunun meydana gelmesi için zemin yaratır. Kesi yerinde kullanılan dikiş materyallerinin zamanla gevşemesi de kesi yeri fıtığının yaşanma riskini doğurur. Karın içi basıncının artmasına yol açan kronik kabızlık, öksürme ve ağır yük kaldırma gibi eylemler de kesi yeri fıtığı nedenleri arasındadır. Bağ doku ile ilgili sorunların varlığı veya kronik hastalıklardan dolayı yaraların geç iyileşmesi de kesi yeri fıtığı ile sonuçlanabilmektedir.

Kesi Yeri Fıtığı (İnsizyonel Herni) Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Kesi yeri fıtığı, önceden geçirilen cerrahi operasyonun ardından bir hafta ve birkaç aylık bir zaman dilimi arasında meydana gelebilir. Fıtığın oluşma süresi, geçirilen cerrahi müdahalenin büyüklüğü, kesi yerinde enfeksiyon varlığı veya karın içi basıncını arttıracak durumların yaşanıp yaşanmadığına göre değişebilir. Dikiş işleminin doğru şekilde yapılmaması veya yanlış dikiş malzemesinin kullanılması da kesi yeri fıtığı üzerinde etkilidir. Tüm bunların yanı sıra hastanın yara iyileşme sürecini geciktirecek diyabet veya benzeri hastalığının olması da fıtıklaşma süresine etki edebilmektedir. Rahatsızlık, ağrı ve şişlik gibi semptomlara neden olur.

Sezaryen Doğum Sonrası Kesi Yeri Fıtığı

Sezaryen yöntemiyle gerçekleştirilen doğumun ardından kesi yeri fıtığı, cerrahi kesi hattında meydana gelir. Çoğunlukla kesi yerinde iyileşme sürecinde yaşanan sorunlardan kaynaklanır. Sezaryen doğumun ardından kesi yerinde kullanılan dikişler onarımda yetersiz kalırsa veya dikiş materyalinin yanlış tercih edilmesi halinde fıtıklaşma yaşanabilir. Diğer vakalarda olduğu gibi sezaryen sonrası gelişen kesi yeri fıtıklarında da ağır yük kaldırma ve yoğun fiziksel aktiviteler gibi karın içi basıncını arttıracak davranışlar etkili olabilmektedir.

Hastalarda kesi yerinde meydana gelen ağrı, şişlik ve hassasiyet gibi sorunlar kesi yeri fıtığına işaret eder. Bu şikayetlerle hastaneye başvuran hastalara ilk olarak fiziksel muayene ve sonra da radyolojik görüntüleme tetkikleri uygulanarak tanı konulur. Konulan tanının ardından da hastaya ve gereksinimlerine en uygun tedavi planlaması gerçekleştirilir.

Kesi Yeri Fıtığı (İnsizyonel Herni) Belirtileri Nelerdir?

Kesi yeri fıtığının gösterdiği belirtiler fıtığın oluştuğu lokasyona, boyutuna ve hastanın kendine özgü fiziksel koşullarına göre farklılık gösterebilir. Genellikle kesi yerinde oluşan çıkıntı, ağrı, şişlik ve hassasiyet gibi belirtiler meydana gelir. Hasta dinlendiği zaman belirtilerin şiddeti hafifler. Ancak aşırı egzersiz yapıldığında ya da karın içi basıncını arttıracak öksürme, ağır kaldırma ve ıkınma gibi hareketler sırasında belirtilerin şiddetinde artış yaşanır.

Kesi Yeri Fıtığı Ağrıya Neden Olur Mu?

Kesi yeri fıtığı şiddetli ağrı şikayetine yol açabilir. Fıtık kesesi içerisine giren iç organların sıkışması ve baskı görmesi rahatsızlık hissini arttırır. Hassasiyet ve ağrı en sık gözlenen kesi yeri fıtığı belirtileri arasındadır. Hissedilen ağrı şikayetlerinin seviyesi fıtığın büyüklüğüne ve geliştiği bölgeye göre farklılık gösterir. Ağrı şikayetleri fıtık üzerinde veya çevresinde hissedilmektedir.

Kesi Yeri Fıtığı (İnsizyonel Herni) Tedavisi

Kesi yeri fıtığı tedavisinin nasıl yapılacağına fıtığın boyutu, hissedilen şikayetlerin şiddeti ve hastanın genel sağlık durumu dikkate alınarak karar verilir.

Cerrahi tedavi gündeme geldiğinde fıtık onarımı hem laparoskopik (kapalı) hem de açık cerrahi yöntemi ile gerçekleştirilebilir. Açık ameliyatta fıtık bölgesine ulaşabilecek büyüklükte bir kesi açılır. Fıtık kesesi içerisine giren iç organlar yeniden karın içinde olmaları gereken noktaya yerleştirilirler. Ardından uygun bir dikiş materyali ile fıtık bölgesi kapatılır. Kapatılan noktaya yama uygulanarak doku gerginliği ve sağlamlığı arttırılır. Bu yama işlemi fıtığın nüksetmesini önlemek için yapılır. Kapalı yani laparoskopik cerrahi ile de gerçekleştirilebilen bu ameliyatta minimal kesiler açılır ve operasyon bir kamera rehberliğinde gerçekleştirilir.

Destekleyici tedavi uygulamaları ile baskıyı azaltmak ve ağrı şikayetlerini önlemek mümkündür. Bu yüzden hastaya destek giysiler veya korse kullanması tavsiye edilebilir. Fakat unutmamak gerekir ki bunlar tedavi amaçlı uygulamalar değildir. Kesin tedavi için tek yöntem cerrahi operasyondur. Bu uygulamalar cerrahi müdahaleye kadar hastanın konforunu arttırmaya ve şikayetlerini hafifletmeye yarar.

Kesi Yeri Fıtığı (İnsizyonel Herni) Ameliyatı

Kesi yeri fıtığı ameliyatı, kesi yeri fıtığına neden olan karın duvarı defektini onarmak için uygulanır. Operasyon sırasında fıtık kesesi içerisindeki iç organlar yeniden olmaları gereken lokasyona getirilirler. Fıtık açıklığı kapatılır. Dokuyu sağlamlaştırmak ve rahatsızlığın nüksetmesini önlemek için yama uygulanır.

Kesi yeri fıtığı (İnsizyonel Herni) ameliyatı hem açık cerrahi hem de kapalı cerrahi yöntemi ile gerçekleştirilebilir. Yöntem tercihi yaparken doktor, fıtığın boyutunu, lokalizasyonunu ve hastanın genel sağlık durumunu göz önünde bulundurur.

İlk olarak hasta fiziksel muayeneden geçirilir ve doktorun gerekli gördüğü test ve görüntüleme tetkikleri uygulanır. Hasta ve operasyon için uygulanacak anestezi yöntemine karar verilir.

Operasyonun ardından hastanede kalış süresine cerrahınız karar verir. Fakat genellikle hasta ertesi gün taburcu edilir. Hasta dikkat etmesi gereken konular, kullanması gereken ilaçlar, uygulanması gereken bakım ve kontrol süreci ile ilgili bilgilendirilir.

Kesi Yeri Fıtığı Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kesi yeri fıtığı ameliyatının ardından fıtığın iyileşme sürecinin sağlıklı şekilde devam etmesi ve hastalığın kendisini yenilememesi için dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. İlk olarak doktorun öneri ve talimatlarına harfiyen uyulmalı, doktorun tavsiye ettiği ağrı kesiciler kullanılarak ve istirahat ederek ağrı şikayetleri kontrol altına alınmalı.

Yara yeri bakımı doktorun belirttiği şekilde yapılmalı. Yara yerinde meydana gelen şişlik, kızarıklık ve akıntı gibi durumlar varsa kontrol günü beklenmeden doktor ile iletişime geçilmelidir.

Operasyondan sonraki ilk birkaç gün dinlenerek ve basit aktivitelerle geçirilmelidir. Karın içindeki basıncın artmasına neden olacak zorlu fiziksel etkinliklerden ve ağır kaldırma gibi hareketlerden sakınılmalıdır. Ameliyatın ardından kişi dengeli ve sağlıklı bir beslenme rutini geliştirmeli, gün içerisinde yeterli miktarda sıvı tüketmelidir.

Operasyon bölgesinde kimi zaman hafif morarma ve şişlikler yaşanabilir. Genellikle kendiliğinden düzelen bu etkileri yine de doktorunuza bildirmeniz gerekir. Operasyon sonrası doktorunuzun tavsiye ettiği ilaçları düzenli olarak kullanmalısınız. Ardından kontrol randevularınızı aksatmamalı, olası bir sorunla karşılaştığınızda muhakkak doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.

Kesi Yeri Fıtığı (İnsizyonel Herni) Ameliyatı Sonrası Ağrılar

Kesi yeri fıtığı ameliyatının ardından hissedilecek ağrılar kontrol altına alınabilecek ağrılardır. Cerrahi bölgede hissedilen ağrılar kimi zaman birkaç gün, kimi zaman ise birkaç hafta süresince kendisini hissettirir. İyileşme sürecinden kaynaklanan bu ağrılar doktorunuzun tavsiye ettiği ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir.

İstirahat ve uygun fiziksel aktivitelerle ağrı şikayetlerini azaltmak mümkündür. Ağrının şiddetinin giderek artması başka bir sağlık probleminin işaretçisi olabileceği için muhakkak doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.

Ağrı şikayetlerini arttıracak ağır fiziksel aktivitelerden, karın içi basıncını arttıracak öksürük ve ıkınma gibi durumlardan kaçınmanız gerekir. Kontrol randevuları aksatılmamalıdır. Zira bu kontrol randevuları sayesinde olası sağlık problemleri önceden saptanabilir ve önlenebilir. Ağrılar zaman içerisinde azalır ancak bunun ne sürede olacağı her hasta için farklılık gösterebilir.

Kesi Yeri Fıtığı (İnsizyonel Herni) Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Kesi yeri fıtığı ameliyatının ne kadar süreceği, tercih edilen cerrahi metoda, fıtığın nerede olduğuna, boyutuna ve hastanın genel sağlık durumuna göre farklılık gösterebilir. Bir kesi yeri fıtığı ameliyatı ortalama bir ila üç saat kadar sürebilir. Bunların haricinde hastanın ameliyathanede hazırlık için geçireceği süre ve operasyondan sonra kendine gelmesi de bir, iki saat sürebilir.

Kesi Yeri Fıtığı Ameliyat Edilmezse Ne Olur?

Kesi yeri fıtığı için ameliyat kararı alındığında hastalar cerrahi müdahaleyi reddederlerse bazı olumsuz durumlar yaşanabilir. Fıtık şişliği zamanla büyür ve hastanın şikayetleri artış gösterir. Fıtık içerisinde yer alan organlar sıkışır ve kişi istirahat halindeyken bile ağrı hissedebilir.

Eğer fıtık içerisinde bulunan organların bu sıkışmadan kaynaklı olarak kan akışı engellenirse doku ölümünden dolayı organ kayıpları yaşanabilir. Bu gibi hallerde acilen cerrahi müdahale gerekmektedir. Karın içi basıncın artması halinde ağrılar şiddetlenir ve halihazırda var olan fıtık, giderek daha kötü hale gelir.

Hasta giderek günlük sosyal aktivitelerini yerine getirmekte zorlanır. Sürekli ağrı hissetmek kişinin psikolojisini önemli yönde etkiler. Tedavi olunmadığı taktirde fıtık cerrahisi giderek daha zorlu ve riskli bir operasyon haline gelir.

Kesi Yeri Fıtıkları Ameliyatı (İnsizyonel Herni Cerrahisi) Hizmeti Verdiğimiz İller

Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kuntay Kaplan, Adana'da deneyimli ekibi ve yüksek teknolojik donanımıyla Minimal Gastrik Bypass ameliyatlarını başarıyla gerçekleştiriyor. Adana'nın yanı sıra, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Erzincan, Şırnak, Hakkari ve Siirt gibi pek çok ilden gelen hastalar bu sağlık hizmetinden faydalanıyor. Siz de Doç. Dr. Kaplan’ın bu hizmetinden yararlanmak istiyorsanız, Randevu Al Formunu doldurarak tedavi sürecini başlatabilirsiniz.

Kesi Yeri Fıtıkları Ameliyatı (İnsizyonel Herni Cerrahisi) Fiyatları

Kesi Yeri Fıtıkları Ameliyatı (İnsizyonel Herni Cerrahisi) fiyat ve maliyetleri çok sayıda faktöre göre şekillenmektedir. Hastanın genel sağlık durumu, operasyonda kullanılacak cerrahi ekipmanlar, ameliyatı yönetecek doktor ve cerrahi ekibin uzmanlık ve tecrübesi maliyeti etkileyen faktörler arasında yer alır. Bunun yanı sıra operasyonun gerçekleştirileceği sağlık kuruluşunun teknolojik donanımı, ameliyat sonrası ve öncesi işlemler, hizmetin verildiği şehir ve benzeri unsurlar da kesi yeri fıtıkları ameliyatı (i̇nsizyonel herni cerrahisi) fiyatlarını etkileyebilmektedir. Kesi Yeri Fıtıkları Ameliyatı (İnsizyonel Herni Cerrahisi) Fiyatlarına dair güncel ve net bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Tedaviler

Randevu Al