İnguinal herni ya da bilinen ismiyle kasık fıtığı, karın duvarında bulunan yumuşak dokuların bir bölümünün, alt karın duvarından kasıklara doğru itilerek, bu noktadan dışarı çıkmasını ifade eder. Kasık fıtığı, kasık bölgesinde şişlik oluşmasına sebebiyet veren bir rahatsızlıktır. Kasık fıtıkları karın içerisindeki ince bağırsak ve bağırsak yağları gibi organların cilt altından dışarı çıkması ile karakterizedir. Bu problem, erkek bireylerde kadınlara kıyasla üç kat daha fazla görülmektedir. Genellikle ağrı ve şişlik gibi belirtilerle kendisini gösteren inguinal herni rahatsızlığı; kronik kabızlık, ilerleyen yaş, obezite, sigara kullanımı ve bağ dokularda meydana gelen zayıflıklardan kaynaklanır. İnguinal Herni (Kasık Fıtığı) tedavisi kapalı veya açık ameliyat yöntemleri ile gerçekleştirilir. Genel Cerrah ve Gastroenteroloji Uzmanı Doçent Doktor Kuntay Kaplan Kasık Fıtığı (İnguinal Herni) nedenleri, belirtileri, tanı ve tedavi yöntemlerine dair bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.
Kasık fıtığı, karın içerisindeki bağırsak ve bağırsak yağlar benzeri doku ve organların, karın duvarında oluşan zayıf bir bölgeden dışarı çıkmasının sonucunda meydana gelen şişlik durumudur. Basitçe tanımlamak gerekirse kasık fıtığı, karın içerisinde bulunan organların, cilt altından dışarıya taşıp, belirgin bir hal kazanmasıdır. İnguinal herni vakalarında meydana gelen şişlik özellikle eğilip kalkma, ağır nesneler kaldırma veya öksürme gibi hallerde şiddetli ağrılara neden olur.
Çoğu zaman kadınlara kıyasla erkeklerde üç kat daha sık rastlanan kasık fıtığı; kronik öksürük, hamilelik, ileri yaş, obezite, sigara kullanımı ve bağ dokularda meydana gelen zayıflığın neticesinde ortaya çıkar. Bu ve benzeri rahatsızlıkları olan kişilerde inguinal herni yani kasık fıtığına rastlanma olasılığı daha yüksektir.
Kasık kemiğinin her iki yanında oluşan belirgin şişlik, kişi öksürdüğünde şiddetli bir ağrı ve yanma hisseder. Kadın hastalardaki en karakteristik kasık fıtığı belirtisi ise kasıklarda hissedilen baskı ve gevşeme hissidir. İstatistik verilerine göre en sık rastlanan fıtık türlerinin başında gelen inguinal herni tedavisi kasık fıtığının hangi evrede olduğuna, şiddetine göre şekillenebilmektedir. Ancak başlıca tedavi yöntemi açık veya kapalı (laparoskopik) kasık fıtığı ameliyatıdır.
Kasık Fıtığı (İnguinal Herni) kendi içerisinde femoral, indirekt ve direkt olmak üzere üç farklı başlık altında sınıflandırılır. Bunun yanı sıra obturator fıtıklar da görülür.
Toplumda yaygın şekilde görülen indirekt fıtıklar hemen her yaştan insanda görülür ve testislere kadar inme riski söz konusudur.
Doğrudan karın duvarının zayıf kısmından çıkan ve insanın yaşı ilerledikçe görülme olasılığı artan fıtıklardır.
Diğerlerine kıyasla daha nadir rastlanılan femoral fıtıkların görülme oranı kadınlarda daha yüksektir. Femoral fıtıkların boğulma riski de diğer fıtık türlerinden daha fazladır.
İnguinal herni yani kasık fıtığı karın içindeki yağ dokusunun ya da ince bağırsağın bir bölümünün cildin dışına doğru çıkıntı oluşturması halidir. Karın kaslarındaki bağ dokusunun zayıflamasının neticesinde kaslar da zayıflar. Bu durum kasık fıtığının temel nedenidir. Alt karın duvarında bulunan karın dokusunun içeri girmesine müsaade eden bu zayıflık ya da yırtık, kasık fıtığının oluşmasına yol açar. İnguinal Herni’yi meydana getiren etkenlerin başında kronik öksürük, kronik kabızlık, ağır işler, yaşlılık, obezite, gebelik, sigara kullanımı ve bağ dokularda yaşanan zayıflık gelir. Bunun yanı sıra doğum sırasında ortaya çıkan bir açıklık ve uzun süreler boyunca ayakta kalmayı gerektiren işler inguinal herni ile sonuçlanabilmektedir.
Kasık fıtığına neden olan durumları sıralamamız gerekirse:
Yaşamın ilerleyen safhalarında meydana gelen bir yaralanma veya karın bölgesinden geçirilen cerrahi bir operasyon karın duvarının zayıflamasına yol açabilir. Erkek bireylerde bu zayıf nokta çoğu zaman spermatik kordun skrotuma girdiği kasık kanalında oluşur. Kadınlarda ise kasık kanalı, rahmi olması gereken yerde tutmak için bir bağ bulunur. Kimi zaman rahimdeki bağ dokusunun kasık kemiğini çevreleyen doku ile bağlandığı noktada fıtık oluşur.
İnguinal Herni yani kasık fıtığının en karakteristik belirtisi kasık kemiğinin her iki tarafındaki bölgede; öksürünce, ıkınınca veya eğilip kalkınca, dik durunca belirgin hale gelen şişliktir. Bu şişliğe ağrı ve yanma gibi şikayetler de eşlik eder. Kasıklarda oluşan baskı hissi de kasık fıtığı belirtileri arasında yer alır. Öte taraftan kusma, yüksek ateş, gaz çıkaramama ve mide bulantısı gibi sorunlar da inguinal herni belirtileri arasında değerlendirilir.
Kasık fıtığı yaşayan kişilerde gözlenen semptomları sıralamamız gerekirse:
Yeni doğan bebeklerde ve çocuklarda inguinal herni yani kasık fıtığı genellikle doğum sırasında karın duvarında var olan bir zayıflıktan kaynaklanır. Bazı vakalarda fıtık sadece bebeğin ağladığı, öksürdüğü ya da dışkılama esnasında ıkındığı sırada ortaya çıkar. Bu yüzden bebek sinirlenebilir ve iştahsızlık gösterebilir. Çocuklarda ise uzun süre ayakta durduğunda, bağırsak hareketlerinde zorlandığında ya da öksürdüğünde kasık fıtığı belirgin biçimde görülür.
Çoğu zaman uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilen fiziksel muayenenin neticesinde kişide kasık fıtığı olup olmadığı tespit edilebilmektedir. Hastanın yaşadığı şikayetler de sorunun teşhisinde doktora yardımcı olur. Küçük boyuttaki fıtıkların tanısında ultrasonografi tetkikinden yararlanılabilir.
İnguinal herni (Kasık fıtığı) tedavi edilmeden kendi seyrine bırakıldığında küçülme ya da iyileşme göstermez. Bu rahatsızlığın ilaçla tedavisi söz konusu değildir. Bu yüzden kasık fıtığı tanısı konulunca tek tedavi yöntemi kasık fıtığı ameliyatıdır. İnguinal herni cerrahisinde amaçlanan şey fıtık kesesini olması gerektiği yere yerleştirilmesi veya gerekli durumlarda çıkarılmasıdır.
Ameliyat sırasında fıtıklaşmaya neden olan defektin kapatılması ve yamalanması gerekir. Yamalanma işlemi hastalığın nüks etmesini önleme amacıyla gerçekleştirilir. Cerrahi prosedür öncesinde hasta anesteziyle uyuşturulur. Fıtık cerrahisi laparoskopik ya da açık ameliyat yöntemi ile gerçekleştirilebilir.
Kasık fıtıklarına karşı şişkinliği olması gereken yere itmek ve karın duvarındaki zayıflığı onarmak için yapılan ameliyatlardır. Kasık fıtığı cerrahisi iki farklı yöntemle gerçekleştirilir.
Bu yöntemde cerrah, yumruyu yeniden karın içine itmek için karın duvarında bir kesi açılır. Kanama ve enfeksiyon riski bu operasyonda daha yüksektir.
Laparoskopik yani kapalı kasık fıtığı ameliyatı açık cerrahiye kıyasla çok daha az invaziv bir yöntemdir. Operasyon için hastanın karın duvarında birkaç adet minimal kesi açılır. Kanama ve enfeksiyon benzeri komplikasyonların görülme ihtimali daha düşüktür. Hasta çok daha çabuk iyileşir.
Her iki yöntemin de kendisine göre bazı avantajları vardır. Hangi yöntemin uygulanacağına vakanın özellikleri göz önünde bulundurularak cerrah tarafından karar verilir.
Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kuntay Kaplan, Adana'da deneyimli ekibi ve yüksek teknolojik donanımıyla Minimal Gastrik Bypass ameliyatlarını başarıyla gerçekleştiriyor. Adana'nın yanı sıra, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Erzincan, Şırnak, Hakkari ve Siirt gibi pek çok ilden gelen hastalar bu sağlık hizmetinden faydalanıyor. Siz de Doç. Dr. Kaplan’ın bu hizmetinden yararlanmak istiyorsanız, Randevu Al Formunu doldurarak tedavi sürecini başlatabilirsiniz.
İnguinal Herni Cerrahisi (Kasık Fıtığı Ameliyatı) fiyat ve maliyetleri çok sayıda faktöre göre şekillenmektedir. Hastanın genel sağlık durumu, operasyonda kullanılacak cerrahi ekipmanlar, ameliyatı yönetecek doktor ve cerrahi ekibin uzmanlık ve tecrübesi maliyeti etkileyen faktörler arasında yer alır. Bunun yanı sıra operasyonun gerçekleştirileceği sağlık kuruluşunun teknolojik donanımı, ameliyat sonrası ve öncesi işlemler, hizmetin verildiği şehir ve benzeri unsurlar da i̇nguinal herni cerrahisi (kasık fıtığı ameliyatı) fiyatlarını etkileyebilmektedir. İnguinal Herni Cerrahisi (Kasık Fıtığı Ameliyatı) Fiyatlarına dair güncel ve net bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Son yıllarda engel teşkil eden herhangi bir durum olmadığında kasık fıtığı tedavisinde birinci tercih laparoskopik cerrahidir. Operasyon laparoskop adı verilen ışıklı ve kameralı bir sistem ve minimal kesilerle gerçekleştirilir. Operasyonun ardından hasta beş altı saat içerisinde yeniden yiyip içebilir hale gelir. Bir gece hastanede gözetim altında tutulan hastalar genellikle ertesi gün taburcu edilerek evlerine gönderilir.
Kasık fıtığı tedavisinde laparoskopik ameliyatların tercih edilmesini sağlayan avantajları sıralamamız gerekirse: çok daha küçük bir yara izi kalması, ağrı şikayetinin çok daha az olması, hastanın çok daha hızlı iyileşmesi, enfeksiyon ve kanama benzeri komplikasyon risklerinin çok daha düşük olmasından bahsedebiliriz.
Operasyonun ardından gelen 3-6 aylık süreçte yama yapışmasından ötürü hastaların üç kilonun üzerinde herhangi bir ağırlık kaldırmaması gerekir. Kabızlığa karşı önlem alması, ağır fiziksel aktivitelerden kaçınması gerekir. Öksürme esnasında cerrahi bölgenin desteklenmesi tavsiye edilir.
Kasık fıtığı genel cerrahi branşı tarafından tedavi edilir.
Kasık fıtığının tedavi edilmediği durumlarda zaman içerisinde fıtık büyüme gösterir ve testis torbasına kadar inebilir. Sonrasında bağırsakta tıkanıklık meydana gelebilir. Ağrı şikayetleri, dışkı ve gaz çıkaramama sorunu yaşanabilir. Bunun haricinde fıtığın boğulmasının neticesinde kanlanma bozulacağı için kangren gelişme riski söz konusudur.
Kasık fıtığının neticesinde gelişen ağrı şikayeti genellikle kasık, karın ve bel bölgesinde hissedilir. Erkeklerde ise testis bölgesinde de ağrı görülebilir.
Kasık fıtığı patlaması nadiren görülen bir durumdur ve acil olarak hastanın ameliyata alınması gerekir.
Doğumsal olarak erkeklerin sahip olduğu kasık kanalı kadınlarınkine kıyasla görece olarak daha zayıftır. Anne karnında testisler, karın içerisinde meydana geldikten sonra kasık kanalı üzerinden testis torbasına iner. Doğumun ardından kasık kanalı kapanır. Fakat kanal olması gerektiği gibi kapanmazsa karın bölgesinde bir zayıflık meydana gelir. Bu yüzden bebeklik döneminde gelişen kasık fıtığı erkek çocuklarda kız çocuklarından daha yaygın görülür.
Zaman içerisinde cildin dışına çıkan fıtıklar büyür ve ağrıya yol açar. Bu da kişinin yaşam kalitesine büyük zarar verir. Doğru zamanda müdahale edilmeyen fıtık vakalarında içine giren bağırsağın ve başka organların boğulma tehlikesi söz konusudur.
Yama işleminde kullanılan yamanın kalitesi büyük önem taşır. Kaliteli yamalar vücutla bütünleştiği için kişinin bedenine herhangi bir zarar vermez. Buna karşın nadiren yamalar alerjik reaksiyona veya enfeksiyona neden olabilmektedir.
Kasık fıtığı operasyonlarının ardından on gün sonra yüzme, on beş gün sonra ise hafif ritimde koşu gibi sporlar yapılabilir. Fakat karın kasları yeniden güçlenmeden evvel kesinlikle ağırlık kaldırılmaması gerekir.
Hamilelik döneminde karın duvarı genişler. Bu da yama uygulamasına engel teşkil eder. Bu yüzden kasık fıtığı ameliyatları hamilelik döneminin sonrasına ertelenmelidir.
Kasık fıtıkları aynı noktadan nüks edebilen vakalardır. Ancak ameliyatın doğru koşullar altında, uzmanlık ve tecrübe sahibi bir cerrah tarafından gerçekleştirilmesi hastalığın nüks etme riskini azaltır.
Copyright © 2025 Kuntay Kaplan Tüm Hakları Saklıdır