Göbek kordonu anne ve bebek arasında kan akışını sağlayan, anne ve bebeği, fetüs ile birbirine bağlayan bir yapıdır. Karında bulunan kas dokuları arasında küçük bir boşluğun içerisinden geçen göbek kordonu, normal koşullarda doğumdan kısa bir süre geçtikten sonra kapanır. Ancak nadiren karın duvarındaki katmanları tümüyle birleşmediğinde ya da bağırsak veya yakın bölgedeki yağ dokularının göbek deliği çevresindeki küçük açıklıktan çıkıntı yapar. Bu duruma göbek fıtığı yani umblikal herni adı verilir. Bebeklerin yaklaşık yüzde yirmilik kısmı göbek fıtığı ile doğarlar. Ancak göbek fıtığı, sadece bebeklerde rastlanan bir sağlık sorunu değildir. Farklı sebeplerden dolayı, yetişkinlik döneminde de umblikal herni yani göbek fıtığı gelişebilir. Bazı durumlarda herhangi bir tedavi uygulamasına gerek kalmadan kendiliğinden iyileşebilen göbek fıtığı, eğer iyileşme göstermezse cerrahi tedavi seçeneği gündeme gelir. Genel Cerrah ve Gastroenteroloji Uzmanı Doçent Doktor Kuntay Kaplan Göbek Fıtığı (Umblikal Herni) rahatsızlığına dair bilinmesi gerekenleri anlattı.
Basit şekilde tanımlamamız gerekirse bağırsak ya da yağ dokularının göbek deliği civarındaki bir bölgeden geçerek dışarı yönde bir çıkıntı oluşturmasına göbek fıtığı yani umblikal herni adı verilir. Göbek fıtığında bağırsa ya da yağ dokuları, anne karnındaki dönemde anne ve bebeği birbirlerine bağlamakla görevli göbek kordonunun, karın boşluğu içinde yer alan küçük açıklıktan geçtiği yere doğru uzanır. Bebeklerde görülen umblikal herni yaygın bir durum olmakla birlikte zararsızdır. Çoğunlukla ilk iki yaş civarında herhangi bir cerrahi tedaviye başvurulmaksızın kendiliğinden iyileşme gösterebilir. Ancak nadiren de olsa bazı vakalarda kapanma süreci beş yaşına kadar devam edebilir. Dört yaş civarında halen daha kapanma göstermeyen göbek fıtığı vakalarında doktorlar cerrahi tedaviye karar verebilirler. Bunun yanı sıra göbek fıtığının yetişkin bireylerde de görülebilen bir rahatsızlık olduğu unutulmamalıdır. Göbek fıtığı vakaları yetişkin bireylerde meydana geldiğinde genellikle cerrahi tedaviye başvurulur.
Bebeklerde meydana gelen göbek fıtığı rahatsızlığının başlıca belirtisi bebeğin ağladığı sırada göbek deliğinin dışarı doğru çıkmasıdır. Yetişkinlerde ise göbek fıtığı rahatsızlığının yol açtığı belirtiler farklılık gösterir. Göbek açıklığından dışarı yönde itilen yapılardan dolayı gelişen ağrılar, kişinin yürümesini ve diğer gündelik aktivitelerini yapmasını zorlaştırır. Göbek deliğinin bulunduğu noktada dışarıdan bakıldığında kolayca fark edilebilir boyutta, kalıcı ve ağrılı bir şişlik oluşur. Bazı durumlarda ise göbek fıtığı kişinin farkına varabileceği herhangi bir semptoma yol açmadan seyredebilir. Fıtık, göbekteki boşluğun içerisinde kendine kolaylıkla yer bulabilecek boyutta ise ağrı hissetmesine rağmen gözle görünür herhangi bir belirtiye rastlayamaz. Eğer umblikal herni çok küçük boyuttaysa bazen bağırsaklar bu alana girip, hastanın ciddi ağrılar çekmesine sebep olabilir. Bu durum fıtık boğulması adı verilen ve hastanın ölümüne kadar uzanabilen ciddi bir tablodur. Umblikal Herni yani göbek fıtığı ne kadar büyük boyuttaysa fıtık boğulmasına dair risk de o denli yüksektir. Bununla birlikte farklı fıtık türleri ile karşılaştırıldığında göbek fıtığı boğulma açısından daha risklidir. Bu yüzden yetişkin bireylerde meydana gelen göbek fıtığı vakaları her ne kadar küçük boyutta olursa olsun tedavi edilmesi gerekir.
Bebeklerde göbek fıtığı gelişme ihtimalini arttıran bazı risk unsurları vardır. Örneğin prematüre ve düşük doğum ağırlığına sahip bebeklerde bu risk yüksektir. Bunun yanı sıra karın kasları arasında göbek kordonunun geçtiği açıklığın tümüyle kapanamaması da göbek fıtığı riskini arttıran önemli bir unsurdur. Yetişkin bireylerde umblikal herni (Göbek Fıtığı) gelişmesinin en yaygın nedeni karın kaslarının zayıf olduğu noktaya aşırı baskı uygulanmasıdır. Bu baskı kimi zaman kişinin aşırı kilolu olmasından, kimi zaman geçmişte karın bölgesinde cerrahi operasyon geçirmiş olmasından, kimi zaman da sık sık hamile kalınmasından ya da çoğul doğum yapmış olmasından kaynaklanabilir. Bunların haricinde şiddetli kronik öksürük, karın boşluğunda aşırı sıvı birikmesi ve ani eğilip kalkmalar da göbek fıtığı riskini doğurabilir. Ağır sporlar, ani kilo değişimleri, kronik kabızlık şikayeti gibi durumlar da karın içindeki basıncı arttırdığı için göbek fıtığı ile sonuçlanabilmektedir. Kadınlarda gebelikten kaynaklı olarak umblikal herni (göbek fıtığı) kadınlarda erkeklerden daha sık karşımıza çıkar.
Doktorlar hem yetişkinlerde hem de bebeklerde göbek fıtığının varlığını tespit etmek için ilk olarak fiziksel muayene gerçekleştirirler. Doktor tarafından gerçekleştirilen bu muayene sırasında göbek fıtığı durumu kolaylıkla teşhis edilebilmektedir. Bununla birlikte fıtığın karın boşluğu içerisine geri itilip itilmediğini ya da yer aldığı noktaya sıkışıp sıkışmadığını kontrol edebilir.
Sıkışmanın olması, fıtıklaşan bölgede kan dolaşımını durdurur ve ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bu yüzden göbek fıtığının tanısı konulduktan sonra bu gibi durumların varlığı incelenmelidir. Boğulmuş göbek fıtığı olarak da bilinen bu durumun yol açtığı semptomlar arasında kabızlık, yüksek ateş, hassasiyet, kusma, mide bulantısı, ren değişimi, şiddetli karın ağrısı, karında şiş bir yumru gibi durumlar sıralanabilir.
Hastanın tıbbi öyküsünün dinlenmesi gerekir. Fiziksel muayene sırasında ise buna dair gerekli tetkiklerin yapılması gerekir. Bunun yanı sıra fıtığın daha net bir şekilde incelenebilmesi için röntgen ve ultrason gibi radyolojik görüntüleme teknolojileri kullanılabilir.
Doktor eğer bağırsağın sıkışmasından şüphe ederse enfeksiyon ve iskemi gibi durumları araştırmak için bazı kan testlerine başvurabilir. Tüm bu muayene ve tanı tetkiklerinin sonucunda doktor kapsamlı bir değerlendirme yapar ve hastanın gereksinimlerine en uygun tedavi planlamasını gerçekleştirir.
Göbek fıtığı yani umblikal herni belirtileri ilk ortaya çıktığı andan itibaren ciddiye alınmalı ve zaman kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Göbek fıtığı vakalarında günümüzde en çok uygulanan tedavi yöntemi, yama tekniğidir. Yama yöntemi ile gerçekleştirilen fıtık tedavilerinde fıtığın tekrarlama olasılığı yüzde bir seviyelerine indirgenebilmektedir.
Kadın hastalarda gebelik durumu karın içi basıncını arttırdığı için göbek fıtığı yaygın şekilde görülür.
Göbek deliğinin doğrudan içinden ya da komşusu olan bölgelerden çıkan umblikal herni (göbek fıtığı) bir santimetre ile 6-7 santimetre arasında bir boyuttadır. Hem açık cerrahi hem de laparoskopik cerrahi yöntemi ile gerçekleştirilebilen göbek fıtığı ameliyatlarında sentetik yamalar kullanılır. Bu sayede fıtığın nüks etmesi ihtimali neredeyse tamamen ortadan kaldırılabilmektedir.
Umblikal herni (göbek fıtığı) olgularında tedavinin başarı oranı, cerrahi operasyonun doğru zamanda yapılması ile yakından ilgilidir. Göbek fıtığı vakalarının kesin tedavisi ancak cerrahi operasyon ile mümkündür. Bunun haricindeki diğer tedavi yöntemleri genellikle başarısızlık sonuçlanır ve aynı zamanda cerrahi tedavinin gecikmesine neden olur. Bu gecikme ise cerrahi operasyonu zorlaştıran bir faktördür.
Fıtığın büyüklüğü, bulunduğu konum ve hastanın genel sağlık durumu müsaitse ilk olarak laparoskopik yani kapalı cerrahi seçeneğine başvurulur. Buna karşın bazı vakalarda açık ameliyata karar verilebilir. Bu iki cerrahi yöntemden hangisinin uygulanacağına doktor; hastanın klinik bulgularını ve fıtığın yapısını değerlendirerek karar verir. Çoğunlukla üç santimetreden daha küçük boyuttaki fıtık olgularında açık ameliyat yöntemine karar verilebilir. Bunun nedeni kapalı ameliyat yönteminde üç farklı minimal kesinin açılması gerekliliğidir.
Bu fıtıklar küçük boyutta olduğu için açık cerrahi yöntemi ile tek bir küçük kesi içerisinden fıtık tedavisi gerçekleştirilebilir. Buna karşın büyük boyuttaki fıtıklarda laparoskopik cerrahi daha avantajlı bir seçenektir. İster açık ister kapalı cerrahi yöntemi uygulansın ameliyatın sonunda tül benzeri özel bir malzeme ile fıtığın yol açtığı açıklık yamalanır. Yama yönteminin uzmanlık ve tecrübe sahibi bir hekim tarafından uygulanması gerekir. Aksi taktirde hastaların vücudunda yabancı bir cismin varlığını hissetmesi rahatsızlık yaşamasına neden olur. Cerrahi bölgede sağlıklı dokunun gelişmesi, gerilmelere karşı dayanıklı olması operasyonun başarısına bağlıdır.
Ameliyatın ardından tedavisi tamamlanan hastalar alkollü içeceklerden ve sigara gibi tütün ürünlerinden mümkün olduğunca uzak durmalıdır. Çünkü bu alışkanlıklar cerrahi bölgenin iyileşme sürecine zarar verir. İyileşme sürecinin uzaması, fıtığın nüks etme riskini arttırır. Bu yüzden iyileşme süreci tamamlanana kadar alkol ve sigara kullanılmamalıdır.
Eğer siz de göbek fıtığının varlığından şüphe ediyorsanız veya bu yönde tanı aldıysanız geç kalmadan uzman bir doktora başvurmalı ve gereken muayenelerin ardından tedavi olmalısınız.
Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kuntay Kaplan, Adana'da deneyimli ekibi ve yüksek teknolojik donanımıyla Minimal Gastrik Bypass ameliyatlarını başarıyla gerçekleştiriyor. Adana'nın yanı sıra, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Erzincan, Şırnak, Hakkari ve Siirt gibi pek çok ilden gelen hastalar bu sağlık hizmetinden faydalanıyor. Siz de Doç. Dr. Kaplan’ın bu hizmetinden yararlanmak istiyorsanız, Randevu Al Formunu doldurarak tedavi sürecini başlatabilirsiniz.
Umblikal Herni Cerrahisi (Göbek Fıtığı Ameliyatı) fiyat ve maliyetleri çok sayıda faktöre göre şekillenmektedir. Hastanın genel sağlık durumu, operasyonda kullanılacak cerrahi ekipmanlar, ameliyatı yönetecek doktor ve cerrahi ekibin uzmanlık ve tecrübesi maliyeti etkileyen faktörler arasında yer alır. Bunun yanı sıra operasyonun gerçekleştirileceği sağlık kuruluşunun teknolojik donanımı, ameliyat sonrası ve öncesi işlemler, hizmetin verildiği şehir ve benzeri unsurlar da umblikal herni cerrahisi (göbek fıtığı ameliyatı) fiyatlarını etkileyebilmektedir. Umblikal Herni Cerrahisi (Göbek Fıtığı Ameliyatı) Fiyatlarına dair güncel ve net bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Copyright © 2025 Kuntay Kaplan Tüm Hakları Saklıdır