Hiatal herni, midenin bir bölümünün diyaframdan göğüs bölgesine doğru çıkıntı yapmasının sonucunda oluşan tıbbi durumdur. Hiatal Herni rahatsızlığına ilişkin komplikasyonlardan bir tanesi gastroözofageal reflüdür. Laparoskopik (kapalı) hiatal herni onarımı, bu sorunu tedavi edebilmek için kullanılan minimal invaziv bir cerrahi prosedürdür. Laparoskopik (kapalı) hiatal herni onarımının ardından hastanın iyileşme süreci açık cerrahi operasyonlarına göre çok daha konforlu ve hızlı seyreder. Hasta gündelik yaşantısına çok daha çabuk döner. Operasyon sırasında ve sonrasında komplikasyon görülme riski de oldukça düşüktür. Genel Cerrah ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doçent Doktor Kuntay Kaplan Laparoskopik (kapalı) Hiatal Herni Onarımı hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
Özofageal hiatus adı verilen bölge özofagusun diyaframı geçtiği ve torasik bölgeden abdominal kısma geçtiği bölgede, özofagusa bağlı mide kısmına gireceği deliği ifade eder. Yani yemek borusunu mideden ayırmakla görevli anatomik bariyerin bir parçasıdır.
Midenin üst bölümü diyafram hiatusundan geçerek karından göğüs bölgesine doğru hareket etmesi durumu hiatal herni olarak adlandırılır. Hiatal herni oluştuğunda bu bariyer görevini yerine getiremez. Bunun sonucunda mide içeriği kolaylıkla yemek borusuna geri kaçabilir.
Hiatal herninin yol açtığı komplikasyonlara karşı genellikle duruş önlemler, ilaç tedavisi ve sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları ile önlem alınabilir. Fakat durumun daha tehlikeli hale gelmesine neden olabilecek risk unsurları varsa doktorlar ameliyat seçeneğini gündemlerine alırlar. Laparoskopik (kapalı) Hiatal Herni Onarımına karar verilmesinin en önemli nedenlerinden biri Gastroözofageal reflü rahatsızlığıdır.
İstatistiklere bakıldığında toplumun yüzde yirmiye yakınında görülen hiatal herni çoğu zaman herhangi bir semptom ya da belirti göstermeden varlığını sürdürebilir. Buna karşın hiatal herninin yol açtığı semptomlar arasında yutma güçlüğü, mide ekişimesi veya göğüs ağrısı gibi belirtiler yer almaktadır.
Mide hiatustan geçerse mide içeriğinin özofagusa geri kaçması durumu yaşanabilir. Bu durum gastroözofageal reflü olarak adlandırılır. Özofagus korunamadığından dolayı mide, sindirim asitlerine dayanmak zorunda olduğu için özofagusun tahriş olması kaçınılmaz hale gelir. Bu durum mide ekşimesi, yutma güçlüğü ve göğüs ağrısı gibi semptomları meydana getirir.
Gastroözofageal reflü, tedavi edilmediği taktirde kronik bir rahatsızlığa dönüşebilir. Ve bunun neticesinde önemli sağlık sorunları meydana gelebilir. Bu olumsuzlukların yaşanmaması için en etkili tedavi yöntemi ise Laparoskopik (kapalı) hiatal herni onarımıdır.
Laparoskopik (kapalı) hiatal herni ameliyatı gastroözofageal reflü ve hiatal herni sorunun tedavisi için kullanılan minimal invaziv bir cerrahi prosedürdür. Fakat ameliyata karar verilmeden önce durumun ciddiyeti analiz edilmeli ve eğer farklı önlemlerle semptomları kontrol altına almak mümkünse hafif şiddetteki vakalarda bu yöntemler denenmelidir. Eğer diğer tedavi seçenekleri ile sonuç almak mümkün değilse Laparoskopik (kapalı) hiatal herni onarımına karar verilir.
Laparoskopik (kapalı) Hiatal Herni Onarımında mide aşağı yönde itilir ve diyafram açıklığı küçültülür. Bu sayede özofageal sfinkter yeniden yapılandırılır veya fıtık kesesi çıkartılır.
Ameliyata karar verilmeden önce bazı test ve tetkikler uygulanarak risk teşkil edecek herhangi bir durum olup olmadığı araştırılır. Doktor, yaptığı tetkiklerin sonrasında ameliyata ilişkin karar verirse anestezi hekimi hastayı anestezi uygulaması açısından test eder. Herhangi bir risk görülmediği taktirde Laparoskopik (kapalı) hiatal herni onarımı kararı alınır.
Operasyon sırasında ilk olarak cerrahi bölge dezenfekte edilir. Ardından hastanın karın duvarı üzerinde üç ila beş adet minimal kesi açılır. Karın boşluğunun görüntülenebilmesi ve cerrahi ekipmanların rahat hareket edebilmesi için karbondioksit gazı ile karın boşluğu şişirilir.
Açılan minimal kesilerden birinin içinden laparoskop adı verilen cihaz vücuda sokulur. Işıklı bir kamera sistemi olan laparoskopun sağladığı görüntüler eşliğinde ameliyat gerçekleştirilir. Diğer kesilerden de cerrahi ekipmanlar vücuda sokulur.
Sonrasında diyafram açıklığı dikilerek midenin yukarı yönde hareket etmesi engellenir. Gastrik reflü varlığı halinde anti reflü tekniğine başvurulur.
Son olarak cerrah, operasyon bölgesinin yakınındaki komşu yapıların zarar görmediğinden emin olur. Cerrahi ekipmanlar vücuttan çıkartılır ve karın içine uygulanan gaz vücuttan atılır.
Laparoskopik (kapalı) Hiatal Herni Ameliyatının sonunda hasta iyileşme odasına sevk edilir. Anestezik ilaçların etkisi geçtikten sonra hasta taburcu edilene dek hastanede gözetim altında tutulur.
Açık cerrahi yöntemi ile gerçekleştirilen hiatal herni onarımları yaklaşık olarak iki, üç saat sürebilirken minimal invaziv bir yöntem olan Laparoskopik (kapalı) hiatal herni onarımı daha kısa sürede tamamlanabilmektedir. Laparoskopik (kapalı) hiatal herni onarımı her vakada farklılık gösterebilmekle birlikte genellikle bir veya iki saat içerisinde gerçekleştirilebilmektedir.
Açık cerrahi ameliyatlarının ardından hastanın, hastanede gözetim altında tutulması gereken süre daha uzundur. Ancak Laparoskopik (kapalı) hiatal herni onarımının ardından genellikle hastalar bir gece gözetim altında tutulduktan sonra hastaneden taburcu edilirler. Laparoskopik (kapalı) hiatal herni onarımının en önemli avantajlarından biri de kanama şikayetinin minimal düzeyde olmasıdır. Bunun yanı sıra minimal kesilerin ameliyattan sonra bıraktığı iz de açık cerrahiye göre çok daha küçüktür. Bu da hastanın estetik açıdan kendisini çok daha iyi hissetmesini sağlar.
Laparoskopik (kapalı) Hiatal Herni ameliyatının ardından hastaların iyileşmek için ne kadar zamana ihtiyaçları olacağı, hastanın kişisel koşullarına göre değişebilmektedir. Klasik açık cerrahi ameliyatlarından sonra genellikle bir, bir buçuk ay arasında bir iyileşme süreci yaşanır. Ancak Laparoskopik (kapalı) hiatal herni onarımının ardından hastalar iki ya da üç hafta daha erken iyileşebilmektedir.
Yine de operasyondan sonra hastanın bakımının titizlikle yapılması gerekir. Örneğin operasyondan sonraki ilk iki hafta süresince mide şişeceği için sıvı gıdalarla beslenmesinde fayda vardır.
Laparoskopik (kapalı) hiatal herni onarımının maliyetlerinde çok sayıda faktör etkili olabilmektedir. Hastanede kalınan süre, kullanılan tıbbi gazlar, cerrahi ekipmanların kalitesi, cerrahın uzmanlık ve tecrübesi gibi çok sayıda etken maliyetleri şekillendirmektedir.
Hiatal herni rahatsızlığına karşı beslenme alışkanlıklarınızda bazı değişiklikler yapmanız gerekir. Çünkü doğru beslenme adımlarını uygulayarak hiatal herni rahatsızlığının yarattığı semptomları hafifletmeniz mümkün. Bu yüzden hiatal herni rahatsızlığı yaşayan kişilerin üç büyük öğün yerine daha az miktarlarda daha sık beslenebilirsiniz. Bunun yanı sıra sigara tüketimine son verilmeli ve özellikle yemeklerden sonra uzanmaktan ve eğilmekten sakınılmalıdır. Hiatal Herni semptomlarını hafifletmek için uzak durulması gereken besinleri sıralamamız gerekirse:
Mide Fıtığı ve Hiatal Herni Arasındaki Fark Nedir?
Midenin yaklaşık iki santimetrelik bölümünün göğüs kısmına çıkması durumu mide fıtığı olarak adlandırılır. Buna karşın hiatal herni (dev mide fıtığı) midenin en az üçte birlik bölümünün göğüs boşluğunda olması gerekmektedir.
Hiatal herni rahatsızlığı fark edildiği anda zaman kaybedilmeden derhal tedavi edilmelidir. Fakat ne yazık ki hiatal herni çoğu zaman erken aşamada herhangi bir belirti göstermeyebilir. Dev mide fıtığının yol açtığı şikayetler zaman içerisinde artarak devam eder. Bununla birlikte hiatal herni tedavi edilmediğinde önemli kanamalar meydana gelir. Beslenme alışkanlıklarında sağlıklı değişiklikler yapmak semptomları hafifletse bile rahatsızlığı ortadan kaldıramaz. Bu yüzden şikayetlerin artarak devam etmemesi için belirtiler fark edildiği anda tedavi etmek için harekete geçilmelidir.
Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kuntay Kaplan, Adana'da deneyimli ekibi ve yüksek teknolojik donanımıyla Minimal Gastrik Bypass ameliyatlarını başarıyla gerçekleştiriyor. Adana'nın yanı sıra, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Erzincan, Şırnak, Hakkari ve Siirt gibi pek çok ilden gelen hastalar bu sağlık hizmetinden faydalanıyor. Siz de Doç. Dr. Kaplan’ın bu hizmetinden yararlanmak istiyorsanız, Randevu Al Formunu doldurarak tedavi sürecini başlatabilirsiniz.
Laparoskopik (Kapalı) Hiatal Herni Onarımı (Ameliyatı) fiyat ve maliyetleri çok sayıda faktöre göre şekillenmektedir. Hastanın genel sağlık durumu, operasyonda kullanılacak cerrahi ekipmanlar, ameliyatı yönetecek doktor ve cerrahi ekibin uzmanlık ve tecrübesi maliyeti etkileyen faktörler arasında yer alır. Bunun yanı sıra operasyonun gerçekleştirileceği sağlık kuruluşunun teknolojik donanımı, ameliyat sonrası ve öncesi işlemler, hizmetin verildiği şehir ve benzeri unsurlar da laparoskopik (kapalı) hiatal herni onarımı (ameliyatı) fiyatlarını etkileyebilmektedir. Laparoskopik (Kapalı) Hiatal Herni Onarımı (Ameliyatı) Fiyatlarına dair güncel ve net bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Copyright © 2025 Kuntay Kaplan Tüm Hakları Saklıdır