Laparoskopik (Kapalı) Reflü Cerrahisi (Ameliyatı)

Sayfa İçeriği

Laparoskopik (kapalı) reflü ameliyatı, mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasını önlemek için kullanılan bir cerrahi tedavi prosedürüdür. Reflü tedavisinin kapalı yöntemle yani Laparoskopik olarak gerçekleştirilmesi hem hasta hem de cerrah açısından büyük avantajlar sağlar. Operasyon sırasında sadece birkaç minimal kesi açıldığı için hastanın iyileşme süresi büyük oranda kısalır. Ameliyattan sonra daha az ağrı şikayeti yaşar. Reflü hastalığından dolayı yaşam kalitesi düşen hastalarda, cerrahi tedavi kalıcı bir iyileşme sağlar. Genel Cerrah ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doçent Doktor Kuntay Kaplan, Laparoskopik (kapalı) reflü cerrahisi ya da diğer bir deyişle Nissen Fundoplikasyonu hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.

Reflü Cerrahisi Nedir?

Reflü cerrahisi, reflü şikayetinin kalıcı olarak tedavi edilmesini amaçlayan, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasını önlemek için uygulanan bir ameliyattır. Reflü rahatsızlığı mide ekşimesi, öksürük, göğüs ağrısı, boğaz ağrısı, mide yanması gibi yaşam kalitesini düşüren çok sayıda semptoma neden olur. Reflü cerrahisi ise yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç uygulamaları ile sonuç alınamayan durumlarda tercih edilir. Cerrahi girişim ile yemek borusu ve mide arasında yer alan kapak sistemi güçlendirilir. Bu sayede mide içeriğinin yeniden yemek borusuna kaçması önlenmiş olur.

Reflü Tedavi Yöntemleri

Reflü rahatsızlığının tedavisinde kullanılan yöntemler arasında ilaç uygulamaları, beslenme alışkanlıklarında değişiklikler, yaşam tarzı değişiklikleri ve cerrahi tedavi gibi seçenekler yer alır. Reflü hastalığına karşı bireysel olarak alabileceğiniz önlemler ise şu şekildedir:

Reflü tedavisinde en önemli konulardan biri de beslenmedir. Reflüsü olan kişilerin asitli ve gazlı içeceklerden uzak durmaları, baharatlı, yağlı ve kızartılmış yiyecekler tüketmemeleri, kahve tüketimini sınırlandırmaları gerekir. Bu tür yaşam tarzı değişiklikleri ile sonuç alınamadığı taktirde ilaç tedavisine başvurulur. İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı şiddetli reflü vakalarında da cerrahi tedavi seçeneği gündeme gelir.

Reflü Cerrahisinde Laparoskopik (Kapalı) Nissen Ameliyatı

1990’lı yıllardan buyana tıp dünyasında kullanılan Laparoskopik (kapalı) Nissen ameliyatı reflü hastalığının tedavisini çok daha konforlu hale getirmektedir. Bu yöntem sayesinde reflü hastaları çok daha kısa ve ağrısız bir iyileşme yaşarlar. Günümüzde reflünün Laparoskopik (kapalı) (kapalı ameliyat) yöntemle tedavisi tıp hekimleri tarafından altın standart olarak kabul edilmektedir.

Karın bölgesinde maksimum bir cm büyüklüğünde açılan minimal kesiler ile hastanın karnına giriş sağlanır. Bu yöntem sayesinde hastada reflüye eşlik eden mide fıtığı rahatsızlığı da söz konusuysa bu sorun da giderilir. Operasyon sırasında reflü şikayetine neden olan bölgede deyim yerindeyse anti reflü düzeneği kurulur. Bölgeye yerleştirilen bir kapak sistemi ile kişinin tükettiği gıdaların yemek borusuna geri kaçması önlenmiş olur.

Laparoskopik (Kapalı) Reflü Ameliyatı Nedir?

Laparoskopik (kapalı) Reflü Cerrahisi, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasına engel olmak için tercih edilen bir ameliyattır. Bu cerrahi işlem ilaç tedavisinin başarı sağlamakta yetersiz kaldığı reflü vakalarında, reflüye ek olarak mide fıtığının da var olduğu hastalarda cazip bir seçenektir. Açık cerrahi reflü ameliyatları ile kıyaslandığında çok daha az invaziv bir işlem olan Laparoskopik (kapalı) reflü cerrahisi, iyileşme sürecini kısaltır ve hastanın konforunu büyük oranda arttırır. Hastalar ameliyattan sonra normal yaşantılarına açık ameliyatlardan çok daha erken dönerler.

Laparoskopik (Kapalı) Reflü Tedavisi Nasıl Olur?

Laparoskopik (kapalı) reflü tedavisi, midenin üst bölgesini yemek borusunun alt kısmına sararak midenin mekanizmasını kuvvetlendirmeyi ve yeniden yapılandırmayı amaçlar. Hastanın karın bölgesinde açılan 3 veya 5 minimal kesi ile gerçekleştirilen bu operasyonda cerraha kamera rehberlik eder. Monitöre aktarılan bu görüntüler sayesinde hassas cerrahi işlemler bile başarıyla gerçekleştirilebilmektedir. Laparoskopik (kapalı) reflü tedavisinde hasta genel anestezi etkisi altındadır. Bu operasyon ortalama iki saatlik bir zaman diliminde tamamlanabilmektedir.

Laparoskopik (Kapalı) Reflü Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

Laparoskopik (kapalı) reflü ameliyatı, reflü hastalığı yaşayan ve semptomlarını iyileştirmekte ilaç tedavisinin yetersiz kaldığı hastalarda tercih edilmektedir. Reflü hastalığı mide asidinin yemek borusuna kaçması sonucunda meydana gelir. Yemek borusunda yanma, ses kısıklığı, mide bulantısı, kusma, göğüs ağrısı ve mide ekşimesi gibi semptomlara neden olan reflü hastalığında cerrahi tedavi şu kişilere uygulanır:

İlaç uygulamalarına karşın reflü şikayetlerinde iyileşme sağlanamayan hastalar

İlaç kullanmayı bıraktığı anda şikayetleri yeniden nüks eden hastalar

İlaç kullanmasına rağmen yemek borusunda oluşan yaraları iyileşmeyen hastalar Laparoskopik (kapalı) reflü ameliyatı için uygun adaylardır. Her hastanın koşulları ve gereksinimleri farklı olduğu için en doğru tedavi yöntemine doktorunuz karar verecektir.

Laparoskopik (Kapalı) Reflü Cerrahisinin Avantajları Nelerdir?

Laparoskopik (kapalı) yani kapalı ameliyat yöntemi ile gerçekleştirilen reflü cerrahisinin açık ameliyatlara kıyasla çok sayıda avantajı vardır. Ancak hasta için en doğru yöntemin hangisi olduğuna uzman doktor tarafından yapılacak kapsamlı muayene ve değerlendirmelerin neticesinde karar verilir. Laparoskopik (kapalı) Reflü Ameliyatının başlıca avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Laparoskopik (Kapalı) Reflü Ameliyatı Öncesi

Laparoskopik (kapalı) reflü cerrahisi öncesinde hasta detaylı bir muayeneden geçirilir. Doktorun gerekli gördüğü bazı testler yapılır. Fiziksel muayeneden geçirilen hasta sonrasında endoskopi ve manometri benzeri görüntüleme tetkiklerine yönlendirilebilir. Laparoskopik (kapalı) reflü ameliyatı öncesinde hastaların dikkat etmesi gereken unsurlar ise şu şekildedir:

Laparoskopik (Kapalı) Reflü Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Laparoskopik (kapalı) reflü cerrahisinin ardından hasta için iyileşme süreci başlar. Ameliyat sonrasında hastanın dikkat etmesi gereken konular ise şu şekildedir:

Ameliyatın ardından tümüyle hareketsiz kalmak doğru değildir. Buna karşın bedeninizi zorlayacak hareketlerden ve ağır işlerden kaçınılması gerekir. Ağrı şikayetlerini kontrol altına almak için doktorun reçete ettiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.

Laparoskopik (Kapalı) Reflü Ameliyatı Fiyatları

Laparoskopik (kapalı) reflü ameliyatlarının fiyat ve maliyetleri çeşitli faktörlere göre şekillenir. Ameliyatı gerçekleştirecek cerrahın uzmanlık ve tecrübesi, vakanın şiddeti, kullanılacak ekipmanların kalitesi ve ameliyatın süresi gibi etkenler ameliyat maliyetleri üzerinde belirleyici olabilmektedir. Laparoskopik (kapalı) reflü ameliyatlarına dair güncel ve net fiyat bilgisi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Laparoskopik (Kapalı) Reflü Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Laparoskopik (kapalı) reflü ameliyatı her vaka için farklılık gösterse bile genellikle bir veya bir buçuk saatlik bir zaman diliminde tamamlanabilmektedir.

Reflü Ameliyatı Riskli Midir?

Laparoskopik (kapalı) reflü ameliyatları, açık ameliyatlara göre komplikasyon veya enfeksiyon bakımından çok daha az risklidir.

Reflü Cerrahisinden Sonra Reflü Tekrarlar Mı?

Reflü ameliyatının ardından hastalığın nüks etme olasılığı mevcuttur. Ancak uzman ve tecrübeli bir cerrah tarafından gerçekleştirilen başarılı bir operasyonun ardından hastalığın tekrarlama riski çok daha düşüktür.

Reflü Hastalığı Ameliyatsız İyileşir Mi?

Reflü rahatsızlığı ameliyat edilmeden de iyileşebilen bir hastalıktır. Lakin bazı vakalarda ilaç tedavisi, beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı değişiklikleri ile iyileşme sağlanamayabilir. Bu gibi vakalarda reflü cerrahisi son çare olarak değerlendirilir.

Reflü Hastalığı İlerlediği Taktirde Ne Olur?

Reflü hastalığının ilerlemesi halinde, hastanın yemek borusunda daralmalar meydana gelir. Yutma güçlüğü yaşanabilir. Ülser benzeri mide yaraları oraya çıkabilir. Bu yüzden reflü son derece ciddiye alınması gereken ve geç kalınmadan tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.

Laparoskopik (Kapalı) Reflü Cerrahisi (Ameliyatı) Hizmeti Verdiğimiz İller

Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kuntay Kaplan, Adana'da deneyimli ekibi ve yüksek teknolojik donanımıyla Minimal Gastrik Bypass ameliyatlarını başarıyla gerçekleştiriyor. Adana'nın yanı sıra, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Erzincan, Şırnak, Hakkari ve Siirt gibi pek çok ilden gelen hastalar bu sağlık hizmetinden faydalanıyor. Siz de Doç. Dr. Kaplan’ın bu hizmetinden yararlanmak istiyorsanız, Randevu Al Formunu doldurarak tedavi sürecini başlatabilirsiniz.

Laparoskopik (Kapalı) Reflü Cerrahisi (Ameliyatı) Fiyatları

Laparoskopik (Kapalı) Reflü Cerrahisi (Ameliyatı) fiyat ve maliyetleri çok sayıda faktöre göre şekillenmektedir. Hastanın genel sağlık durumu, operasyonda kullanılacak cerrahi ekipmanlar, ameliyatı yönetecek doktor ve cerrahi ekibin uzmanlık ve tecrübesi maliyeti etkileyen faktörler arasında yer alır. Bunun yanı sıra operasyonun gerçekleştirileceği sağlık kuruluşunun teknolojik donanımı, ameliyat sonrası ve öncesi işlemler, hizmetin verildiği şehir ve benzeri unsurlar da laparoskopik (kapalı) reflü cerrahisi (ameliyatı) fiyatlarını etkileyebilmektedir. Laparoskopik (Kapalı) Reflü Cerrahisi (Ameliyatı) Fiyatlarına dair güncel ve net bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Tedaviler

Randevu Al