Kalın bağırsak kanseri onkolojik cerrahinin başlıca uğraş alanlarından biri olarak öne çıkar. Kontrolsüz büyüyen ve normal yaşam süreleri olmayan, invazyon ve yayılma özelliği gösteren kanser hücreleri yaşamsal tehdit yaratır. Kanser olgusu erken aşamada tespit edilip onkolojik prensiplere uygun şekilde müdahale edildiğinde tedavinin başarılı sonuçlanma şansı oldukça yüksektir. Robotik cerrahi yöntemi günümüzde kolon kanserinin tedavisinde başarı ile kullanılan gelişmiş teknoloji ürünü bir yöntemdir. Robotik kolon kanseri ameliyatında kullanılan cerrahi ekipmanların küçük boyutta olduğu için cerrahın eliyle ulaşamayacağı bölgelere kolaylıkla müdahale edebilmesini sağlar. Robotik cerrahi, doktora ve hastaya sağladığı avantajlarla kalın bağırsakta bulunan tümörün tamamıyla temizlenmesini sağlar. Ameliyat sırasında ve sonrasında kanama minimum düzeydedir. Operasyon öncesinde açılan kesilerin boyutu bir santimetreden daha küçüktür. Bu da operasyondan sonra hastanın çok daha hızlı iyileşip normal yaşantısına dönmesine olanak tanır. Genel Cerrah ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doçent Doktor Kuntay Kaplan robotik kolon kanseri ameliyatı hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
Kolon kanseri ya da bir diğer ifadeyle kalın bağırsak kanseri mutlaka cerrahi yöntemle tedavi edilmesi gereken ciddi bir hastalıktır. Robotik cerrahi, günümüzde kolon kanseri tedavisinde tüm dünyada başarı ile kullanılan bir yöntem olarak öne çıkar. Minimal invaziv bir yöntem olan robotik cerrahi çok daha hassas müdahalelerin gerçekleştirilmesine olanak sağlar. Klasik açık cerrahi ameliyatlarına göre operasyon çok daha güvenlidir. İyileşme süreci hızlı, komplikasyon riski ise çok düşüktür. Robotik cerrahi sonrası hastaların yaşam kalitesi çok daha yüksek olur.
Ameliyat öncesinde doktor, hastanın genel sağlık durumunu ve tümörün yerleştiği bölgeyi inceler. Ameliyat planlaması gerçekleştirilirken hastanın tıbbi geçmişini de göz önünde bulundurur. Anestezi uzmanının da onayı alındıktan sonra ameliyat kararı verilir. Robotik kolon kanseri ameliyatında ilk olarak hastanın karın duvarında bir santimetreden daha küçük minimal kesiler açılır. Cerrah, ameliyatı robotik kollar aracılığı ile bir konsol üzerinden yönetir. Açılan minimal kesiler içerisinden yüksek çözünürlüklü ve üç boyutlu görüntü sağlayan bir kamera yerleştirilir. Bu görüntüler cerraha insan gözünden çok daha geniş ve derin bir görüş açısı kazandırır. Diğer kesiler üzerinden ise cerrahi müdahaleyi gerçekleştirecek olan cerrahi ekipmanlar yerleştirilir. Ameliyatta kullanılan robotik kollar her yöne hassas hareket kabiliyetine sahiptir. Bu sayede sağlıklı dokulara, sinirlere, damarlara ve organlara hiçbir zarar verilmeden kanserli doku çıkartılabilmektedir. Kanserin yayılmasından endişe edilen lenf nodları da operasyon sırasında çıkartılır.
Ameliyatın en kritik aşaması kanserli dokunun vücuttan çıkartılmasıdır. Cerrah tümörlü dokuyu vücuttan çıkartırken kolonun sağlam bölümlerini korur. Bu durum ameliyatın ardından hastanın bağırsak fonksiyonlarının doğru şekilde çalışması için büyük önem taşır. Vücuttan çıkartılan patolojik olarak incelenmek için laboratuvara gönderilir. Doktor duruma göre kolonun iki ucunu yeniden birleştirmeye karar verebilir. Bu işlem anastomoz olarak adlandırılır. Fakat bazı durumlarda cerrah geçici olarak kolostomi uygulamasına karar verebilir. Kolostomi uygulaması ile dışkı bir torba aracılığı ile atılmasını sağlayan geçici bir tedbirdir.
Robotik kolon kanseri ameliyatının uygulanabilmesi için hastanın uyması gereken bazı kriterler vardır. Doktor hastanın genel sağlık durumunu, kolon kanserinin hangi aşamada olduğunu, tümörün yer aldığı bölgeyi değerlendirerek hastanın robotik kolon kanseri ameliyatı için uygun bir aday olup olmadığına karar verir. Bilhassa orta ve erken aşamadaki kolon kanseri vakalarının tedavisinde robotik cerrahi önemli avantajlar sağlamaktadır. Tümörün hangi boyutta olduğu ve ne derece yayılım gösterdiği, ameliyatın başarısını etkileyen faktörler arasındadır.
Tümörün erken aşamada çıkartılması, çevredeki sağlıklı dokuların korunması robotik cerrahi ile kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Bunun yanı sıra Lenf Nodu Yayılımı olan hastalarda da robotik cerrahi kullanılır. Kolon kanseri, lenf nodlarına yayılma eğilimindedir. Eğer böyle bir yayılım söz konusu ise robotik cerrahi yöntemi lenf nodlarının hassas ve güvenli biçimde çıkartılmasını sağlar.
Bununla birlikte robotik cerrahi yöntemi, genel sağlık durumu iyi olan ve anesteziyi kaldırabilecek durumda olan hastalara uygulanır. Buna karşın ciddi kalp veya akciğer hastalıkları gibi sistemik rahatsızlıkları bulunan kişiler robotik cerrahi için uygun bulunmayabilirler. Bu gibi durumlarda cerrah hastanın kişisel koşullarına göre en doğru tedavi planlamasını gerçekleştirir.
Kalın bağırsak, ince bağırsağın son bölümünden başlayarak makata kadar uzanan bir yapıdır. Ortalama bir buçuk metrelik olan bölüm kolon olarak adlandırılır. 15 santimetrelik bölüm ise rektum olarak tanımlanır. Kalın bağırsağın herhangi bir kısmında meydana gelen kanserler genel olarak kalın bağırsak kanseri olarak ele alınır. Erkeklerde prostat ve akciğer kanserinden sonra en sık rastlanan kanser türü olan kolon kanseri, kadınlarda ise meme ve akciğer kanserinden sonra en yaygın görülen kanserdir. Genel olarak en yaygın rastlanan beş kanser türünden biridir.
Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kuntay Kaplan, Adana'da deneyimli ekibi ve yüksek teknolojik donanımıyla Minimal Gastrik Bypass ameliyatlarını başarıyla gerçekleştiriyor. Adana'nın yanı sıra, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Erzincan, Şırnak, Hakkari ve Siirt gibi pek çok ilden gelen hastalar bu sağlık hizmetinden faydalanıyor. Siz de Doç. Dr. Kaplan’ın bu hizmetinden yararlanmak istiyorsanız, Randevu Al Formunu doldurarak tedavi sürecini başlatabilirsiniz.
Robotik Kolon Kanseri Cerrahisi (Ameliyatı) fiyat ve maliyetleri çok sayıda faktöre göre şekillenmektedir. Hastanın genel sağlık durumu, operasyonda kullanılacak cerrahi ekipmanlar, ameliyatı yönetecek doktor ve cerrahi ekibin uzmanlık ve tecrübesi maliyeti etkileyen faktörler arasında yer alır. Bunun yanı sıra operasyonun gerçekleştirileceği sağlık kuruluşunun teknolojik donanımı, ameliyat sonrası ve öncesi işlemler, hizmetin verildiği şehir ve benzeri unsurlar da robotik kolon kanseri cerrahisi (ameliyatı) fiyatlarını etkileyebilmektedir. Robotik Kolon Kanseri Cerrahisi (Ameliyatı) Fiyatlarına dair güncel ve net bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Copyright © 2025 Kuntay Kaplan Tüm Hakları Saklıdır