Not : Uygun görünen hastalarda laparoskopik yapılabilir.
Toplum genelinde köpek kisti olarak da adlandırılan karaciğer kist hidatiği, hayvanlardan insanlara geçen, kişinin yaşamını kaybetmesi de dahil olmak üzere çok sayıda ciddi soruna yol açabilen bir sağlık sorunudur. Karaciğer kist hidatiği insanlar arasında bulaşmaz. Fakat ölümcül alerjik reaksiyonlar ve sarılık gibi önemli sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Karaciğer kist hidatiğinin tedavisi ise cerrahi operasyonla mümkündür. Genel Cerrah ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doçent Doktor Kuntay Kaplan karaciğer kist hidatiğine ve tedavisine dair merak edilenleri sizler için anlattı.
Bir tür parazitten kaynaklanan bu hastalık, toplum genelinde köpek kisti olarak da bilinir. Olgun parazit; çakal, köpek ve kurt benzeri hayvanların bağırsaklarında yaşar. Bu olgun parazitin yumurtası hayvanların dışkısı ile dışarıya atılır. Parazitin evriminde bir geçiş noktası olan küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar; parazit yumurtalarının bulaştığı otları yiyince yumurtalar onların bağırsaklarına geçer. Bağırsakta kurtçuk oluşumu gerçekleşir ve bu kurtçuklar hayvanın kan dolaşımına karışır. Kan dolaşımı üzerinden vücudun farklı bölgelerine yerleşebilen bu kurtçuklar en çok karaciğerde yer edinirler ve burada zaman içerisinde büyüyen kistler oluştururlar. Bu hastalık tıp literatüründe hidatik hastalık olarak adlandırılır.
Bu kistlerin içerisinde binlerce parazit meydana getirebilecek kadar kurtçuk bulunur. Ardından bu kistleri içerisinde barındıran hastalıklı organlar; çakal, kurt ve köpek benzeri hayvanlar tarafından yenmesi, parazitin tekrardan bu hayvanların bağırsağına ulaşmasına neden olur. Burada gelişip olgun parazitler haline gelirler. Yani parazitler üreyip gelişebilmek için bu tür bir döngüye ihtiyaç duyarlar.
Karaciğer kist hidatiğinin gelişmesinde insan bedeni de bir ara konak işlevi görebilmektedir. Eğer parazitin yumurtasının bulaştığı su ve yiyeceklerin tüketilmesi, yumurtaların insan bağırsağında açılması ve içerisinden çıkan parazitlerin karaciğerde yerleşmesi ile sonuçlanır. Bunun sonucunda insanlarda karaciğer kist hidatiği gelişmiş olur.
Karaciğer kist hidatiği insanlar arasında bulaşıcı değildir. İnsan dışkısında kist hidatiğe rastlanmaz. Buna karşın parazit yumurtasının bulaştığı kirli gıdalar herkesçe alınabilir. Yani bir aile içerisinde tüketilen gıdalardan kaynaklı olarak birden fazla kişi parazit kapabilir, karaciğer kist hidatiği yaşayabilir.
Hastalık yüzde 75 ve 80 oranında karaciğerlerde yerleşim gösterir. Nadiren karın içerisindeki diğer organlarda ve akciğerde de karşımıza çıkabilir. Hatta bazı durumlarda kişinin beyninde bile bu kistlere rastlanabilmektedir. Vücudun hangi noktasında olursa olsun parazit, yerleştiği bölgede giderek büyüyen ve içi basınçlı bir sıvı ile dolu kist meydana getirir.
Hayır. Kist hidatik rahatsızlığı karaciğer üzerinde herhangi bir hasara neden olmaz. Çoğunlukla karaciğer dokusunu iterek kendisine yer açtığından karaciğer hücreleri normal olarak fonksiyonlarını sürdürür.
Karaciğer kist hidatik rahatsızlığının yol açtığı özgün bir semptom, belirti veya şikayet söz konusu değildir. Kist, karaciğerde birden fazla noktada meydana gelebilir. Küçük kistler çoğu zaman kişinin herhangi bir şikayet yaşamasına neden olmaz. Bu yüzden karaciğer kist hidatiği, başka sebeplerden dolayı gerçekleştirilen görüntüleme tetkiklerinde tespit edilir. Daha büyük kistler ise sağ tarafta bir ağrı ve dolgunluk gibi hislere neden olabilir.
Çoğunlukla aşamalı olarak büyüyen karaciğer kist hidatiği; bazı istenmeyen sonuçlar doğurur. Bunlar kistin içerisinde bakterilerin üremesi, sarılık, delinme ve yırtılma olarak sıralanabilir. Bu tür sonuçlar, hastalıkla mücadeleyi güçleştirir ve hastalığın risk faktörlerini arttırır.
Nadiren de olsa kist hidatik kendi kendine patlayabilir veya delinebilir. Ancak büyük kistlere kelen şiddetli ve ani darbeler yırtılmayla sonuçlanabilmektedir.
Bu gibi durumlarda iki tablo önem arz eder. İlk olarak kistin içeriği antijenik özelliktedir. Yani yaşamsal tehdit yaratabilecek şiddetli alerjik reaksiyonlara neden olabilir. İkinci durum ise kist içeriğinin karın boşluğunun tamamına yayılması ve yaygın bir hastalık haline gelmesidir. Bu gibi durumlarda hastalıkla mücadele etmek, tedavi altına almak son derece güç hale gelir.
Karaciğer kist hidatiğinin ilaçla tedavisi mümkün değildir. Buna karşın parazite karşı etkili olduğu bilinen ve hastalığa karşı uygulanan tedavi yöntemlerine destek olarak kullanılan ilaçlar mevcuttur.
Karaciğer kist hidatiği için standart tedavi yöntemi cerrahi operasyondur. Cerrahi yöntem ise kistin büyüklüğü, karaciğerdeki lokasyonu, sayısı ve herhangi bir komplikasyon yaratıp yaratmadığı gibi etkenlere göre şekillenir. Uygun görülen vakalarda iğne ile aspirasyon yöntemi ya da laparoskopi gibi yöntemlerle tedavi gerçekleştirilebilir.
Günümüzde karaciğer kist hidatiklerinin tedavisinde bazı vakalarda girişimsel radyoloji yöntemleri ile tedavi mümkündür. Bu yöntemde bir iğne ile kistin içerisine girilir. Kist içeriğindeki sıvının bir bölümü boşaltılır. Bun yerine kist içerisindeki parazitleri öldürecek başka bir sıvı verilir. Bu aşamada birkaç dakika beklenir. Germinatif membranın kendisini çevreleyen kapsülden ayrılmasının ardından içinde kalan parazitler de kısa zaman içerisinde ölür. Fakat germinatif membran kapsülden ayrılmazsa bu yöntemin tedavide başarısız olduğu anlamına gelir.
Bu yüzden girişimsel radyoloji tekniğinin başarısız veya zararlı olacağı düşünülen safra yolları ile ilişkili kist vakalarında cerrahi tedavi seçeneği tercih edilir.
Kistin etrafında bulunan kapsül tümüyle kireçlenmiş ise bu bize artık kistin canlılığını yitirdiğini ifade eder. Bu kist iltihaplanmadığı sürece ilaç da dahil olmak üzere herhangi bir tedavi uygulanması gerekmez.
Karaciğerde yerleşik bulunan kist hidatik hastalığında doktor ameliyat kararı verdiyse, tıpkı girişimsel radyolojik tedavi öncesinde olduğu gibi bir süreliğine andazol tedavisi uygulanabilir. Ardından kistin özel durumlarına göre uygulanacak cerrahi yönteme karar verilir.
Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kuntay Kaplan, Adana'da deneyimli ekibi ve yüksek teknolojik donanımıyla Minimal Gastrik Bypass ameliyatlarını başarıyla gerçekleştiriyor. Adana'nın yanı sıra, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Erzincan, Şırnak, Hakkari ve Siirt gibi pek çok ilden gelen hastalar bu sağlık hizmetinden faydalanıyor. Siz de Doç. Dr. Kaplan’ın bu hizmetinden yararlanmak istiyorsanız, Randevu Al Formunu doldurarak tedavi sürecini başlatabilirsiniz.
Karaciğer Kist Hidatiği Ameliyatı (Cerrahisi) fiyat ve maliyetleri çok sayıda faktöre göre şekillenmektedir. Hastanın genel sağlık durumu, operasyonda kullanılacak cerrahi ekipmanlar, ameliyatı yönetecek doktor ve cerrahi ekibin uzmanlık ve tecrübesi maliyeti etkileyen faktörler arasında yer alır. Bunun yanı sıra operasyonun gerçekleştirileceği sağlık kuruluşunun teknolojik donanımı, ameliyat sonrası ve öncesi işlemler, hizmetin verildiği şehir ve benzeri unsurlar da karaciğer kist hidatiği ameliyatı (cerrahisi) fiyatlarını etkileyebilmektedir. Karaciğer Kist Hidatiği Ameliyatı (Cerrahisi) Fiyatlarına dair güncel ve net bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Copyright © 2025 Kuntay Kaplan Tüm Hakları Saklıdır